Strosa runt Trosa

Trosa

Populära promenadstråket längs ån i centrala Trosa. Men vi har hittat ett annat Trosa. (Den uppmärksamme ser att bilden är tagen i höstas)

En gång i tiden kunde Trosa med fog kallas “världens ände”. Nu flockas turister som flugor kring en sockerbit längs Trosaåns kaféserveringar och uppfräschade gamla trähus. För att minimera kommersen och maximera det pastorala har vi hittat en egen liten vandring. Har du lust att hänga med?

Vi börjar med några stärkande steg längs Trosa hälsostig som passerar alldeles intill parkeringen vid hamnen. Många orter har hälsostigar och så även hurtiga Trosa. Det tackar vi för! Och håller ögonen på små klisterlappar med stigens markeringar på lyktstolpar.

Trosa hälsostigs markering

Vår vägvisare är Trosa hälsostig. Det gäller att hålla koll på de små klisterlapparna på lyktstolparna. Inte alltid helt enkelt.

Snart stelnar vi till vid en reslig tall alldeles intill en vik vid Östersjön med påkostade villor och rejäla båtar. Vad är det för läte? Har vi inte lärt oss något från fågelkunnige A? Jo! Vadarfågeln enkelbeckasin som brukar hålla till vid sjöar och vattendrag. Vi tittar upp mot ljudet och får nästan nackspärr utan att belönas med en syn; ljudet upphör. Men vi står orörliga ett tag till och snart återkommer ljudet, förbluffande nära. Men titta! En liten fågel flaxar långt upp över våra huvuden och så – borta.

Skrattande ko

Glada i hågen går vi Trosas lantliga utkant. Även kossan verkar vara glad.

Mer ser vi inte av enkelbeckasinen. I stället kommer kor och kalvar i vår väg i en hage intill villaområdet. På betryggande avstånd finns gäss, både kanada och grådito – eller så är det sädgås. I vilket fall är de blommande buskarna och träden vita och vackra och husen växlar om från gamla till nya villor till radhus. Det har byggts, och byggs, en hel del i Trosa. Vi passerar genom samhället och når en damm med gräsänder, knölsvanar och dopping intill Trosaån. Vi följer hälsostigen längs ån in mot centrum.

Längs Trosaån

Längs en spegelblank Trosaå.

 

Doftande Näktergalslunden

Närmare centrum väljer vi att följa ån när hälsostigen viker av från ån. Vi passerar bergsklippan “Trosa Alper”, en benämning som lovar lite väl runt. Snart är vi framme vid en brygga och ser Tureholms slott och Trosa golfklubb på avstånd. Liksom en rovfågel på en påle i vattnet som vi har svårt att artbestämma i motljuset.

Tureholms slott

Över viken tronar Tureholms slott.

Vi fortsätter vandringen längs vattnet och mitt i ett steg förnimmer vi en bekant och mycket distinkt lökaktig doft. Kan det vara ramslök? En blick på den vitklädda marken i lunden ger ett jakande svar: blommande ramslök som målar Näktergalslunden vit. Den här lunden är också en så kallad nyckelbiotop – det vill säga en särskilt skyddsvärd miljö ur naturvårdssynpunkt. Mums!

Ramslök i Näktergalslunden

På spången i Näktergalslunden. Men vad är det som luktar så distinkt och bekant?

Ramslök

Svar. Blommande ramslök. Visst är de fina?

Just där och då rör sig något i vårt blickfång, två jagande rovfåglar som cirkulerar i luften, troligen havsörnar. Det blir en andaktsstund med kikaren.

Sen är vi tillbaka i samhället igen och snart hamnar vi i hamnen och kan som många turister sätta oss vid ett fik och låta det väl smaka.

Brukar du gå hälsostigar?


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid hamnen i Trosa
Längd: 12,5 km
Höjdskillnader: Små
Tid: Ca 2,5 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Information och karta till Trosa hälsostig hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.