Vandra längs sörmländska sjöar vid Stora Alsjön

På en klippa vid Stora Alsjön.

Gott om vattenkontakt och klipphällar att slå sig ned på vid alla sjöar i naturreservatet Stora Alsjön.

 

Den här vandringen i naturreservatet Stora Alsjön utanför Järna känns både spännande och exklusiv på något vis. Få vandrare, men flera pittoreska sjöar, kuperade hällmarker med mycket tallskog och överraskande storlom. På en klippa vid någon av sjöarna med vita näckrosor känns vardagsstressen långt borta. 

 

Vargen kommer?

Vi ska till Stora Alsjön naturreservat utanför Järna och gör det inte lätt för oss. För att få en extra sträcka startar vi vid Yngsviken och tar Sörmlandsleden mot Vattgruvan genom en hygge och hällmarksskog. De glest bevuxna tallarna gör att skogen känns ljus. I hällmarkerna brukar tjädern trivas och i trakten här även vargen. Blåbär, röda lingon och lila blommande ljung finns smått överallt mellan hällarna med mossa och lav i grått och grågrönt. Denna kuperade terräng ger en känsla av rum i rum med små överraskningar runt hörnet.

Blommande ljung

Ljungen målar skogen lila.

 

Sjöar

Rätt snart passerar vi Acksjön och fortsätter på klipphällar. Snart ännu en sjö, Mörtsjön. Vi går vidare och följer Sörmlandsleden. Framme vid naturreservatet Stora Alsjön. Här kan man också ställa bilen, för en kortare vandring. I naturreservatet vandrar vi genom myrar och orörda skogar. Här är det hackspettarnas och svamparnas skog.

Kantareller

Svamparnas skog. Här döljer sig tre prima kantareller.

 

Vida vyer

Vid Stora Alsjön stannar vi till och blickar över vita näckrosor – Södermanlands landskapsblomma. Det är storslaget i det lilla. Pors, mattlummer. Skvattram alldeles intill vattnet. En klippa i solen bjuder in till en fikapaus med benen dinglande intill sjön.

Vi står på en brant klippa tio meter över sjön och blickar över den spegelblanka Stora Alsjön. En stund senare är vi vid Lilla Alsjön. Här är det lätt att bli förtrollad av de frodiga myrmarkerna och de vita näckrosorna i sjön.

Vi klättrar över en nedfallen gran som vilar tvärs över stigen, och går upp för klinten. Här är det skönt att hålla i kättingen. Uppe njuter vi av vida vyer över väldiga skogar och över Lilla Alsjön.

Fikapaus vid sjö.

En solvärmd klippa inbjuder till en fikapaus. Här vid sjön Stora Alsjön.

Blommande vit näckros

Vit näckros i blickfånget.

 

Smörgås med näckrosor

Vägen till Horssjöarna går genom ett kuperat landskap. Står uppe på klippan vid Lilla Horssjön och tar in utsikten över detta stilla vatten medan vinden susar genom tallarna. Så många inbjudande klippor att slå sig ner vid finns här. Vår klippa använder vi som ryggstöd medan vi förser oss med smörgås och kaffe och tittar på vita och gula näckrosor.

Vidare på Sörmlandsleden mot Trönsjön. Sjön är dagens längsta och bredaste och inhyser en del sjöfåglar. Vad hör vi nu för ropande ljud? Storslam: tre storlom!

Vi går jämte Trönsjön en bit innan vi viker av mot tallskogen och fortsätter på Blå stigen med minipauser för plockning och förtäring av blåbär. Smakar himmel.

Blåbär

Plockmogna blåbär längs stigen.

Snart är vi tillbaka på Sörmlandsleden mot Stora Alsjön. Men vi måste göra en uppemot 50 meter lång avstickare på sviktande fötter till en relativt torrt sumpmark mellan Stora och Lilla Alsjön. Detta smultronställe är lila av ljung och vattnet på ömse sidor är bemängd med vita näckrosor.

Nu har vi inte långt kvar till startpunkten, den stora världen och vardagsstressen.

Skogssjö.

Sinnesfrid vid en sörmländsk skogsjö.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Yngsviken (för den som vill ha en kortare vandring passar parkeringen vid Stora Alsjöns naturreservat)

Längd: Cirka 15 kilometer
Höjdskillnader: Oklart. Men området är rejält kuperat så det är många upp- och nedförsbackar på vägen
Tid: Knappt 4 timmar.

Karta och detaljer: Tyvärr finns ingen karta på vår profil på Wikiloc eftersom vi hade alltför dålig mottagning för att registrera vandringen. Från Yngsviken följde vi den tydligt markerade Sörmlandsleden i riktning mot Vattgruvan. Efter en dryg halvtimme passerar vi parkeringen för naturreservatet Stora Alsjön. Vi fortsätter på Sörmlandsleden tills vi nära Trönsjön kommer till en korsning med markering Blå stigen åt vänster (på skylten står även St Alsjön åt samma håll). Efter 1,5 kilometer stöter man på Sörmlandsleden igen och tar höger mot Stora Alsjön för att komma tillbaka till parkeringen. På Openstreetmap hittar du en karta över området där vandringsstigar finns med (zooma in för fler detaljer).

Tips: Den som vill ha en lite kortare vandring startar vid parkeringen för naturreservatet Stora Alsjön.

Mer info: länsstyrelsens hemsida finns information om Stora Alsjöns naturreservat.

(Tyvärr är kameran på verkstan, men som tur är finns det ju en kamera på mobilen.)


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.