Mallorca i våra hjärtan

Som vi längtar till sköna Mallorca! Så här firade vi jul förra året – barfota på toppen av Mola de s’Esclop.

 

I mars 2020 lämnade vi Mallorca brådstörtat före “shutdown”. Som vi längtar tillbaka! Eftersom läget med corona är som det är så tillbringar vi inte vintern 2020/2021 på ön som vi brukar. I stället publicerar vi en serie blogginlägg för att påminna varandra om fantastiska Mallorca.

I dagens bildreportage får du en överblick över vad vi längtar efter på Mallorca: Tramuntana-bergen, Alcudia med sin milslånga sandstrand, klippkusterna i sydost och det lantliga Mallorca, med bland annat “Apelsindalen” runt Soller och oförglömlig mandelblom. 

Mycket nöje önskar vi dig!

 

Sköna Mallorca

Här finns en uppenbar risk att du känner igen dig. Vi tilltalas nämligen av Mallorcas milda klimat under vinterhalvåret. Och av ljuset. Visst kan det regna och blåsa en del, men på dagarna är det ofta soligt och ljust. Dessa behagliga temperaturer är som gjorda för vandringar, inte för varmt och inte för kallt. Skönt!

Sköna Mallorca lockar oss också med en oemotståndlig kombination av hav och berg. Det öppnar en ocean av möjligheter. Ena dagen känner vi för en lång vandringstur i bergen runt Valldemossa. En annan dag flanerar vi barfota längs vattenbrynet och förnimmer havets sälta. Eller varför inte en kombo: först en krävande vandring till toppen av Talaia d’Alcudia – för att avsluta vid en liten vik där vi kan ta ett vederkvickande dopp på tu man hand.

Vi älskar Mallorcas oslagbara kombination av milt klimat, berg och hav.

Havsnära lycka.

 

Tramuntana

Denna bergskedja har så mycket att erbjuda. Vandringar på alla nivåer, från lätta till riktigt krävande. En del vandringar leder till bergstoppar med milsvida och svindlande utsikter över hav, berg och inlandet. Från Tramuntanas högsta toppar kan du se i stort sett hela ön.

Tramuntana är fullt med liv. Här bor både vilda och förvildade getter som lärt sig att leva i detta karga landskap, bitvis under svåra umbäranden med begränsad föda. Bergen härbärgar också Europas största rovfågel, grågam, vars vingspann spänner över uppemot tre meter. Den som har mött grågam på 50 meters avstånd lär inte kunna skaka av sig upplevelsen i första taget. Det vet vi. 

Förutom det karga – och på vissa håll vilda – Tramuntana är området högeligen kultiverat. Det vittnar statusen som Världskulturarv om, vilket bottnar i områdets unika kulturlandskap där sinnrik kallmursteknik möjliggjort småskaligt jordbruk i detta historiskt svårtillgängliga bergsområde.

Fridfullt mitt i Tramuntanas överdåd av karga berg.

Vindlande stigar av sten i världskulturarvet Tramuntana kan vi inte få nog av.

Upprymda på toppen av ett av Mallorcas stolta berg.

Europas största rovfågel, grågam, fascinerar ständigt.

 

Alcudia

Alcudias stora dragplåster på sommarhalvåret är den milslånga sandstranden. Och visst gillar vi att vandra på denna underbara strand och känna hur havet flämtar bredvid. Vi kan till och drista oss till att ta ett dopp i havet, och njuta av det. Men för oss vinterbesökare är stränderna långt ifrån allt, Alcudia har så mycket mer som vi uppskattar. Maten i butikerna, utbudet på restaurangerna, magnifika soluppgångar, våtmarker med ett helt kosmos fyllt med fåglar. Ett eget kapitel är berget Talaia d’Alcudia, som bjuder på en mängd vandringar och härliga upplevelser.

Stranden i Alcudia

Alcudias milslånga sandstrand inbjuder till stillsamma vinterpromenader.

Talaia d'Alcudia

Djur och natur i skön förening på Talaia d’Alcudias topp.

Kedja till hjälp längs klippkanten

Berg och hav kan vi inte få nog av.

Flamingos vid en magisk soluppgång vid våtmarken s’Albufereta utanför Alcudia.

En av Spaniens vackraste byar – Alcudia gamla stad.

Obeskrivlig soluppgång i Alcanada, Alcudia.

 

Havet i sydost

Under vårt senaste besök upptäckte vi nya favoriter på sydöstra Mallorca. Vi längtar till vandringar längs klippkusten ända till paradisstranden Cala Marmols, till att återse delfinerna. Detta kustnära området har så få hus, så få människor och så mycket hav och natur pur.

Upptäckarglädje på klippkusten på sydöstra Mallorca.

Mallorcas oräkneliga havsvikar lockar stort.

Fridfullt vid det oändliga havet.

 

Mallorcas landsbygd och mandelblom 

Lantliga Mallorca väcker känslor, inte minst när mandelträden står i full blom. Mandelträd finns nästan överallt på Mallorca, men tack och lov blommar de inte samtidigt överallt. Vi längtar till den lantliga vandringen i mandelblomstid till godset Raixa. Vi ser även fram emot att uppleva mandelblom runt Calvia.

Lantliga Mallorca finns smått överallt på ön, men givetvis har vi våra favoriter. Runt Soller är det pastoralt i kubik. Vi blir varma i hjärtat vid blotta tanken på stenmursinramade apelsin- och citronodlingar. Eller vad sägs om terrasser med mandel-, oliv- och johannesbrödträd?

Och vem kan motstå charmen som “Apelsindalen” utstrålar? I Apelsindalen kan du gå så nära apelsinlundarna att du kan se blomknopparna. Vyer över terrasserade olivodlingar, havet och klippkusten tar andan ur en.

En annan pastoral idyll finns bara ett stenkast från Alcudia, där smala vägar vindlar sig mellan stenmurar förbi lantliga gårdar med traditionella stenhus.

Mandelblom är ren och skär glädje.

Höna på mur

På strövtåg genom det lantliga Mallorca.

Ännu en av lantliga Mallorcas små överraskningar.

Apelsindalen bågnar av citrusfrukter.

 

Obotliga optimister

Optimister som vi är tror vi helt och fast på att vi snart ska kunna besöka Mallorca utan några restriktioner. Under tiden längtar vi och håller Mallorca i färskt minne. Underbara Mallorca, snart ses vi igen!

Vi kommer tillbaka, Mallorca!


Läs mer

Övriga delar av våra inlägg om vår längtan till Mallorca:
Andra delen om vår längtan till Mallorca (Alcudia).
Tredje delen om vår längtan till Mallorca (lantliga Mallorca)
Fjärde delen om vår längtan till Mallorca (Tramuntana)

Här hittar du vår vandringsguide för Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Bengt skriver:

    Tack för denna trevliga läsning om era upplevelser på Mallorca. Man kan inte annat än att bli vandringssugen på Mallorcas fina natur. Hoppas på att pandemin avtar 2022 så det går att åka dit. Nu klickar jag mig vidare till del 2 om Alcudia. Ser fram emot fortsatta reseberättelser från er.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Tack för dina uppskattande kommentarer! De sprider en skön känsla likt värmeljus i vintermörkret. Vin hoppas också att pandemin avtar under 2022 så att alla kan resa fritt och utan bekymmer. Vi skriver gärna fler reseberättelser och önskar dig en fortsatt trevlig läsning. Allt gott från oss två!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.