Vi längtar till Alcudia!

Alcudia har så mycket som vi längtar till: sandstranden, bergen och en stad alldeles vid havet.

Vi älskar Mallorca och inte minst Alcudia. I mars lämnade vi ön brådstörtat före “lockdown” – som vi längtar tillbaka! Eftersom läget med corona är som det är så tillbringar vi inte vintern på Mallorca som vi brukar. I stället tänker vi publicera en serie blogginlägg för att påminna varandra om fantastiska Mallorca. I dagens bildreportage kan du se vad vi längtar till i Alcudia. Mycket nöje önskar vi dig!

 

Matminnen

Som vi längtar till fruktaffären i utkanten av Alcudia: bra kvalitet, färskt, billigt och i första hand närodlat. Det blir inte sämre av att expediten känner igen oss och gärna utbyter några ord på spanska. Vad det skulle vara gott med pinfärska, lite lagom sötsyrliga citrusfrukter!

Åh, vad vi har saknat nystekt dorada med sallad till i all sin enkelhet! Eller, lite mer avancerat och tidsödande, skaldjursrisotto. Varje matbutik med självaktning på Mallorca har nämligen en manuell fiskdisk med stort utbud av fisk och skaldjur. Vi vill äta fisk och ladda upp med omega tre!

Som vi har fantiserat om vår favoritrestaurang Casa Gallega i Port d’Alcudia! Oansenlig till det yttre, men den kan konsten att servera en god och omåttligt mättande trerättersluncher till måttligt pris. Här har vi ätit gott och tagits väl om hand även när vi kommit i dammiga kläder direkt från en vandring. Kommer kyparen att känna igen oss när vi dyker upp igen en vacker dag?

Pinfärska citrusfrukter att frossa i.

Skaldjur på istäcke i fiskdisken.

Skaldjur att välja och vraka bland i en butik nära dig.

Lunchen på Casa Gallega.

Nyplockad vild sparris.

 

Stränderna och sanden

På sätt och vis har vi tagit med oss Alcudias milslånga, mjuka sandstrand. Hemma i Sverige konstaterade vi att vandringsskorna var rätt sandiga. Det var ingen brådska att hälla ut sanden. Våra fötter längtar att åter trampa denna mjuka sand!

Härligt att vakna upp med en sådan soluppgång över stranden.

Stranden i Alcudia

En av Alcudias sköna stränder.

”Nyplöjd” sandstrand.

Alcanada stranden vid skymning. Visst blir man sugen på en kvällspromenad, eller varför inte ett dopp?

Dramatiskt möte mellan klippor och hav vid stranden s’Illot.

Strandfynd. Vacker att titta på, men kanske inget trevligt badsällskap.

 

 

Bergen och getterna

Alldeles nära Alcudia ligger Talaia d’Alcudia. Berget bjuder på många vandringar och härliga upplevelser. Självklart trängtar vi efter vår söta get! Tror du att den kommer att känna igen oss?

Gott om berg att bestiga. Högst av alla i närheten är Talaia d’Alcudia.

Talaia d'Alcudia

Uppe i bergen är man aldrig ensam, en get finns alltid i närheten. Som här på toppen av Talaia d’Alcudia.

Vad heter du lilla vän?

Ett steg i taget, en sten i taget och en vidunderlig havsutsikt.

Utsikt från Sant Martí

Panorama över Alcudiabukten.

 

Våtmarkerna och fåglarna

Naturreservatet S’Albufera de Mallorca utgör Balearernas största och viktigaste våtmark. I detta väldiga naturreservat kan man göra något som blivit en bristvara i vår civilisation: kontemplera ostört i timmar och emellanåt göra hisnande små upptäckter i naturen. Vad vi längtar efter fåglarna!

Med sin rosa nyans och sina dansanta rörelser har flamingos förmågan att sätta färg på och ingjuta glädje i naturreservatet s’Albufereta också under gråtrista dagar. Vad vi längtar till flamingosarna!

De timida Camarguehästarna i våtmarken s’Albufera utanför Alcudia gör inte en fluga förnär.

Rikt fågelliv. En kohäger går in för landning.

En kamsothöna på morgonpromenad. Du ser väl den röda kammen?

Morgonstämning vid våtmarken s’Albufereta. En ny dag gryr.

Flygande flamingor

Flamingos på flyguppvisning över s’Albufereta.

 

Alcudias gamla stad

Lite otippat kanske har den officiellt blivit en av “Spaniens vackraste byar”. I allt högre grad uppskattar vi möjligheten att strosa i Alcudia gamla stads trånga, bilfria gränder under lågsäsongens fridfullhet. Vi värdesätter auditoriet där vi lyssnade på en bejublad julkonsert häromåret, biblioteket liksom de mysiga restaurangerna och boutiquehotellen.

Alcudias gamla stad, som numer ingår på listan över Spaniens vackraste byar.

Charmiga gränder i gamla stan.

 

Obotliga optimister

Optimister som vi är tror vi helt och fast på att vi snart ska kunna besöka Mallorca utan några restriktioner. Under tiden längtar vi och håller Mallorca i färskt minne. Alcudia, snart ses vi igen!

Hoppas att vi snart kan duka upp en picknick på berget utanför Alcudia igen.


Läs mer

Läs första delen av våra inlägg om vår längtan till Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.