Upptäck Vadehavets vidunderliga natur – del 3

I dag har vi gjort två lyckade utflykter och äntligen fått uppleva en fantastisk ”svart sol”!
Naturen runt Unesco världsnaturarv Vadehavet vid den dansk-tyska gränsen är lika fascinerande som vacker. Här finns så mycket att uppleva och titta på. Från gulliga städer och byar till ändlösa vidder med hav och marskland med vallar, vattendrag och platta betesmarker.
Den säregna naturen lockar också miljontals flyttfåglar, som kommer för att kalasa på läckerheter som Vadehavets havsbotten erbjuder. Flygturer av enorma flockar med fåglar utmynnar i hisnande skådespel. Såväl “vit sol”, med vadarfåglar, som det omtalade “svart sol”, med starar.
Häng med och hämta gärna inspiration och konkreta tips från vår resa till Vadehavet i en reseberättelse i fyra delar!
I del 3 av berättelsen upplever vi en storslagen ”svart sol” och gör två lyckade utflykter på var sin sida om den dansk-tyska gränsen.
Dagens vandring
Vi har sovit hyggligt bra och börjar bli snitsiga på att ta oss in och ut ur tältets smala öppning. Fixar vi det som 80-åringar om 20 år? Det får vi återkomma till “lite senare”.
Efter ännu en frukost på stående fot i campingens kök beger vi oss ut på den markerade rundvandringen Rød stig genom Töndermarsken. Läs vårt inlägg om denna vandring och titta på en digital karta här.

Öppna vyer under dagens vandring vid Töndermarsken nära Höjer.

Spaning över Vadehavet.
Höjer
Nu kör vi mot ett nytt äventyr från campingen och på vägen stannar vi till i Højer. Staden verkar vara späckad av kul konst. Vad sägs om en tupp gjort av vass? Käckt, eller hur? Marskhotellet ligger några steg bort, en stilig byggnad. En titt hos prisvinnande slaktaren och vi är redo att åka vidare.
Kor och hästar betar i frodigt marskland, som delvis är världsnaturarv. Kör upp på en vall och siktar mot en väldigt speciell plats, nämligen det tyska fastlandets nordligaste punkt. Framme.

Staden Höjer överraskar med kul skulpturer.

Ännu mer konst vid torget i Höjer, där även Marskhotellet ligger.

Slaktarens butik är välfylld av egna korvar.
Tyskland nordligaste punkt på fastlandet
Bilen ställs på en liten och inte särskilt välbesökt parkering och vi går upp på en vall och hejdar oss på krönet. Norrut, bortom ett staket, breder det ödsliga danska marsklandet ut sig. Några människor syns inte till, antagligen är området spärrat. Fåglar är det däremot välbeställt med. Med kikaren konstaterar vi att den vita flocken är ett koloni med ett 50-tal ägretthägrar. Båda länder har en egen stor damm vid gränsen, vilka lockar mängder av fåglar. När vi sliter blicken från inlandet och spejar mot Vadehavet fastnar blicken på ett tåg som tycks köra i havet. Det är tåget som kör till den fashionabla tyska ön Sylt, på en bro förstås. Över alltsammans svävar en havsörn som detta vore dess rike. Ett himmelrike för naturälskare i varje fall.
Så vi slår oss ner på en bänk, det finns just en bänk, befriar fötterna och dukar upp vår middag, en sallad med kikärter. Sedan avnjuter vi både maten, strålande havsutsikter och ovanligt ljumma vindar – för att vara mitten av september.

Tyska fastlandets nordligaste punk har bra spaning över Vadehavet och marsklandet.

De här dammarna ligger på den danska sidan gränsen.

Och nu tittar vi över dammen på den tyska sidan. Vilken utsikt gillar du bäst?
Rickelsbüller Koog
Gömslet i Rickelsbüller Koog är bara några minuters bilfärd därifrån och vetter mot en fågeldamm med allsköns änder. Vi har tur. För bredvid på bänken i gömslet sitter två danskar som tipsar oss om den bästa platsen för starspaning. Så nu ska vi till Rudbøl Sø!
Det kan förefalla lite märkligt att ”svart sol” marknadsförs av bussbolag som en dansk grej. I själva verket åker många av bussarna, dock inte alla, till Tyskland för att bese skådespelet.

På väg till gömslet vid tyska Rickelsbüller Koog och ett möte med två fågelskådare.

Utsikten från gömslet.
Rudbøl Sø
Genast förstår vi att vi har kommit rätt. Ett sjuttiotal människor, ett tiotal bilar och en buss kan inte ta fel om vilda fåglars kvällsplaner, eller hur?
“Sitt”, säger guiden bredvid till sin grupp. Ty annars kan stararna ta en för en rovfågel och fly fältet. Sålunda slår vi oss ner på vallens fuktiga gräs (har sittunderlag) och spejar över den vajande vassen nedanför oss – och horisonten där solen obönhörligt sjunker ner mot havet. Vassen här är stararnas väldiga sovsal och det intensiva tjattret därifrån indikerar att tusentals fåglar är redo att lägga huvudet på kudden.

Äntligen är vi hittat rätt ställe för ”svart sol”. Och det är vi inte ensamma om!

Bara att slå sig ner på sittunderlaget på vallen och njuta av naturupplevelsen.
Oförglömligt spektakel
Ständigt flyger nya flockar med tusentals och åter tusentals starar i den spektakulärt färggranna kvällshimlen. Efter några flygturer, som helt eller delvis skymmer solen för ett ögonblick – därav beteckningen “svart sol” – landar de i vassen framför oss med ett ljudligt svisch.
Återigen ett väldigt svart moln med starar. Men nu jagas de! Av kärrets stora skräck, kärrhök. Ibland har molnen två kärrhökar i hälarna. Kärrhökarna jagar verkligen ihärdigt, så ihärdigt att man nästan tycker synd om dem. För snubblande nära framför sig har de ett flygande smörgåsbord. Men, av allt att döma, får rovfåglarna inte tag på några byten. För stararna gaddar ihop sig och formar sig till en jätteorm. Antagligen för att de har det präntat i deras DNA att kärrhök räds ormar. Vi har sett betydligt mer fantasieggande formationer på Mallorca, men även detta är spektakulärt: de väldiga flygande molnen med starar, kärrhökarna som lönlöst jagar en slingrande gigantisk orm mot en fond av en fantastiskt färggrann himmel och sol, som vakar över spektaklet ända tills den slukas upp av havet. (Våra tips om hur du bäst upplever svart sol vid Vadehavet hittar du i det här inlägget).
Sedan åker vi till campingen, dödströtta och uppspelta.

Vilket spektakel!

Det kommer mera!
Läs mer
Övriga delar av vår reseberättelse från Vadehavet hittar du här: del 1, del 2, del 4.
Våra tips till upptäcktsfärder vid Vadehavet hittar du här.
Alla våra vandringar vid Vadehavet och på annat håll i Danmark hittar du här.
Text: Eyal
Bild: Kerstin