Rundvandring vid Vadehavet nära Höjer

Häng med på en vandring som ser rätt stillsam ut på ytan, men ruvar på en av de häftigaste naturupplevelserna vi varit med om.

 

På ytan är denna rundvandring vid Vadehavet nära Höjer rätt stillsam, med platt marskland runtom. Men fåglarnas skådespel vid Vadehavets havsbotten är bland den häftigaste naturupplevelse vi har varit med om. Häng med oss på en rundvandring för naturälskare. 

 

Meditativ start

Vi startar rundvandringen Röd stig uppe på vallen Emmerlevdiget, vilken ingår i nationalparken Vadehavet. Den ligger ett stenkast från Vadehavscampingen vid Emmerlev vid en liten blå skylten “cykelvej 1”.

Det är soligt och ovanligt varmt denna höstdag i mitten av september. Havets bris är en smekande hand. Från den böljande vassen och gräset sipprar lågmälda fågelljud ut medan gråtrutar cirkulerar uppe i skyn.

Vallen vi går på omges av ännu en vall till höger. Mellan vallarna betar får och kor i det frodiga marsklandet. Till vänster gröna betesmarker och framför oss – en raksträcka mot oändligheten. Underlaget är en flack och trampvänlig stig och bidrar nog till en elaborerad känsla av meditativ stillhet. Alldeles perfekt tillstånd för givande samtal.

Stillsamt och vackert på samma gång.

Stora vidder för korna och kalvarna att beta på, nedanför vallen vi går på.

 

Mysiga småstaden Höjer

I höjd med Höjer gör vi en avstickare för att utforska staden, och införskaffa något alldeles oumbärligt till fikat. Moderna tegelhus ligger sida vid sida med äldre traditionella hus med vasstak.

Efter en högersväng ner till Strandvej kommer en liten skulpturpark i vår väg, Højer Art Grove, mellan ekar till vänster.

Mellan tegelhus med stråtak i stadens äldre del skymtar en mölla. En äldre dam på hundpromenad hälsar trevligt. Passerar Møllecaféen och noterar att inga bilar syns till på Postgade så här vid halv tio på förmiddagen. Några steg bort stöter vi på ett gulligt stenhus med vasstak, Lises hus – stadens äldsta hus, anno 1708.

En avstickare till småstaden Höjer inleds med skulpturer i Højer Art Grove.

Höjers mölla skymtar bakom de klassiska husen med vasstak.

Lises hus – stadens äldsta hus, anno 1708.

 

Kosttillskott hos bagaren

Oförmodat får vi nys om det vi har trånat efter, bageriet, vars oansenliga fasad är lätt att missa. Vi går in och förhör oss noga med expediten om husets specialitet: Plommonwienerbröd. Det tar vi – jämte en slags kaka med vaniljkräm. Båda för runt 50 riksdaler.

Eyal har just skördat några godsaker hos bagaren.

 

Tönder-marsken – världsnaturarv

Nu är vi angelägna om att fortsätta rundvandringen. Upp på en vall, genom en grind och avmarsch med marskland till höger. Öppna vyer!

Efter nästa grind en högersväng, dit den rosaröda pilen pekar. Ner till slussen och ån för att fortsätta mot Vadehavet genom Tönder-marsken. Hur långt tidigare översvämningar har nått är märkt på ett träpåle. Sedan dess har vissa förbättringar i slussen gjorts så vi håller tummarna för att katastrofer uteblir framöver.

Går på en upptrampad stig och hör hur det klafsar i det gröna under oss. Vass och gräs vajar lätt i vindpustarna från havet. Ån förgrenar sig mot en sjö. Vid sjön frodas fågellivet – som sig bör i ett världsnaturarv: ägretthäger, skarv, starar, knölsvan med flera.

Framme vid informationsplatsen om Vadehavets nationalpark vid Vidå sluse, lär vi oss att en miljard kubikmeter vatten flyttar in och ut vid ebb och flod. Havsbotten här utgör ett smörgåsbord för 12-14 miljoner flyttfåglar.

Längs Vidå.

Pålen visar tidigare högvatten. Naturens krafter blir väldigt tydliga.

Genom den frodiga marsken.

Vi bildar oss om Vadehavet vid Vidå sluse.

 

Skedstorkar!

Högtidsstunden vi länge sett fram emot är kommen. Vid ett av picknickborden vid informationsplatsen bullar vi upp våra nyinköpta bakverk. Men bakverken får snart konkurrens. Bordet vetter nämligen mot världsnaturarvets marskland och dess sjudande fågelliv. Ett moln med fåglar flyger över oss. De jagas av en kärrhök! Fåglarna värnar sig genom att i luften formera sig till en orm. De verkar klara sig med fjädrarna i behåll och försvinner ut mot havet.

Här slutar inte glädjeämnena, tvärtom. Det här är bara början. För innan vi fortsätter med vandringen, strövar vi runt vid slussområdet. Vid sjön ertappar vi över 40 skedstorkar mitt i en måltid!

Dags att njuta av livets goda!

En flock med skedstorkar mumsar i närheten av vår picknickbänk. Alltså är alla glada och nöjda.

Eyal spanar över Vadehavets öppna vidder från vallen.

 

Omtumlande “vit sol”

Festen pågår då två spovar med nedböjd näbb – rödspov? – flyger förbi liksom 20 tofsvipor.

Vi promenerar nerför den yttre vallen och ut på en landtunga som snart övergår till havsbotten och kikar ut mot havet. Oräkneligt många snäppor, storspov, och allsköns andra vadare står och förser sig ur havsbottnens buffé under lågvattenståndets sista skälvande ögonblick.

Samtidigt som havsvattennivån nästan obemärkt stiger närmar sig fåglarna land, och oss. De vet nog vad som är i görningen utan det tjutande larmet som skär genom luften precis innan slussportarna stängs. Om en stund kommer havsbotten vi står på att översköljas av högvatten. Ändå står vi som förhäxade. För en väldig flock ljushylta snäppor reser sig upp från havsbotten och flyger över oss som ett vitt glänsande moln.

Äntligen har vi varit med om en “vit sol”. En omtumlande upplevelse. Nu bör även vi hasta bort från havsbotten och sätta oss i säkerhet.

Även fåren är nyfikna på Vadehavets skiftningar.

Sista skälvande ögonblicken innan havsbotten Eyal står på svämmas över av högvatten.

Snäpporna flyger upp när högvattnet är på gång.

Stora flockar snäppor – ”vit sol” – i rörelse över havet.

 

Tajmingen är a och o

Rundvandringen fortsätter i det lilla i stillsam meditativ lunk. Vadehavet till vänster och betande får i det frodiga gräset till höger. Så småningom är vi tillbaka vid startpunkten.

En omväxlande rundvandring, med storslagna upplevelser för naturintresserade. Inte minst om man är fågelintresserad. Nyckeln är att tajma in besöket vid slussområdet med växling från låg- till högvattenstånd.

Stillsam vandring längs havet och vassen tillbaka till startpunkten.

Vassen vajar i vinden. Ser du havsörnen i mitten av bilden?


Vandringsfakta

Start och slutpunktpunkt: Parkeringen vid Emmerlev klev (eller möllan i Höjer )

Längd: Knappt 10  kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Cirka 2,5 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Tips1: Vi startade vandringen vid Emmerlev klevs parkering. Vanligt är att starta vandringen vid möllan (och turistinformationen) i Højer.

Tips2: Det kan vara bra att tajma så att man är vid Vidå sluse vid Vadehavet när lågvattnet övergår mot högvatten. Då rör sig fåglarna in närmare land och man ser också hur havsbotten svämmas över av havet.

Läs mer:
–  Alla våra vandringar i Danmark hittar du här .

–  Tips från våra upptäcktsfärder vid Vadehavet hittar du här. (när inlägget är publicerat)

–  Information om olika vandringsleder vid Töndermarsken hittar du här .


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Anne Månsson skriver:

    Jätte fint skrivet och fantastika foton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.