Kolla på stararnas dans på Mallorca!

Fantasieggande formationer av tusentals starar på kvällshimlen ovanför S’Albufera de Mallorca.

En gång råkade vi se tusentals starar dansa på himlen och inta fantasieggande former. Sedan dess är vi fast – av hänförelse. Missa inte vårt bildreportage från stararnas dans på Mallorca.

 

Svart sol

Vi hade en dröm, att titta på ”sort sol” i Danmark. Svart sol, som det kallas på svenska, är när uppemot sammanlagt en miljon starar samlas vid skymningen och flyger synkroniserat som flock och bildar fantasieggande formationer i megaformat – från drake till dinosaurier och orm. (fenomenen kallas murmuration, i alla fall på engelska.) Så försvarar sig stararna mot rovfåglar som blir förvirrade av formationerna, sägs det. En annan teori förklarar skådespelet med fåglarnas behov att värma sig.

Själv tror jag att fåglarna dansar av samma skäl som vi. För att det är kul. Vilken teori är närmast verkligheten det vete fåglarna, som det heter.

Denna naturens magi kallas svart sol.

 

Förverkliga drömmen

Resan till sydvästra Jylland blev av i ett välment försök att förverkliga drömmen om svart sol. Vi såg hur flocken samlade sig, men packade ihop utan att uppleva dansen. Den stora hänförelsen uteblev.

Hade det slutat annorlunda om vi hade stannat en kvart till? Kanske. Nästa gång ska vi definitivt ha mer tålamod.

En enskild stare är en skönhet även på nära håll.

 

Mallorca

När vi kom till Alcudia på Mallorca hade vi överhuvudtaget inga förväntningar att uppleva en svart sol här. Har aldrig hört talats om stora flockar starar på Mallorca. Tills Kerstin läste på en spansk Facebooksida att det ordnades en fågelskådning av starar före solnedgången vid S’Albuferas naturreservat.

Sedan dess har vårt liv inte varit sig riktigt likt. Före solnedgången kikade vi intensivt mot naturreservatet från vår balkong. Allt annat lämnade vi åt sidan. Snart fick vi napp. Mitt under middagen stod vi upp. Och gapade. Stararna förvandlade sig själva till olika figurer. Om och om igen. Med blixtens hastighet.

Det var som ett  mirakel. Obegripligt. Upplyftande. Ofattbart vackert.

Kanske var det en slags mirakel.

Här dansar stararna, som man säger på Mallorca.

 

Överrumplade av vakten

Därifrån var steget kort till att gå in i naturreservat för att uppleva underverket från första parkett. Bara ett litet problem. Reservatet stänger klockan fem, men stararna börjar inte dansa förrän straxt efter.

Vi gick in i reservatet en kvart före stängningen och hoppades på ett mirakel, eller snarare dubbelmirakel. Fem minuter senare dyker en vakt med naturreservatets olivfärgade uniform upp och undrar om vi känner till tiden för stängningen.
Svar: Ja. Men vi vill titta på stararna (Eyal gestikulerar flygande rörelser och vakten förstår direkt).

Har ni tillstånd att vara här efter stängningsdags?
Svar: Nej. Kan du ge oss ett sådant tillstånd?

Nej. Har ni bil?
Svar: Ja.

Vakten visar oss via appen Maps i mobilen vart vi ska kunna köra för att nå ett fågeltorn som man får besöka även efter stängningsdags.

Vi rusade till bilen.

En kvart senare hejdar vi oss på vägen mellan parkeringen och tornet. Vi rör oss inte en millimeter, utan stirrar som förhäxade. Stararnas show har börjat. Framför oss. Det som inträffar nu känns så mäktigt. En en gång i livet upplevelse.

När uppvisningen är över går vi upp i fågeltornet. Vakten är också där, och har tips för nästa gång. Var vi ska parkera, när vi ska komma, åt vilket håll vi ska titta.

Självklart är vi där på utsatt tid nästa dag. Självklart fortsätter vi att hålla koll på stararnas grandiosa show så ofta det går.

Vi är ju fast.

Så titta på bilderna och kom ihåg, verkligheten överträffar både ord och bilder. Svart sol upplevs bäst på första parkett.

 

Bilder från stararnas dans


Fakta

Stararna flyger i skymningen över naturreservatet S’Albufera de Mallorca utanför Alcudia under vintern (vi såg det under några veckor kring månadsskiftet december/januari). Det sker i skymningen med start en stund innan solnedgången, och håller på kanske 15-20 minuter. Exakt var de flyger varierar.
Vi körde in på Cami de S’Amarador (mellan Can Picafort och Muro) och parkerade bilden vid gps 39°46’25.3″N 3°05’54.8″E. Därifrån är det något hundratal meter till fågeltornet vid S’Amarador där man kommer upp lite och får bättre överblick.

Men stararnas formationen syns på långt på långt håll och vi såg dem även från Port d’Alcudia, på flera kilometers håll. Men då är det förstås bra att ha en kikare.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.