Upptäck Vadehavets vidunderliga natur – del 1
Naturen runt Unesco världsnaturarv Vadehavet vid den dansk-tyska gränsen är lika fascinerande som vacker. Här finns så mycket att uppleva och titta på. Från gulliga städer och byar till ändlösa vidder med hav och marskland med vallar, vattendrag och platta betesmarker.
Den säregna naturen lockar också miljontals flyttfåglar, som kommer för att kalasa på läckerheter som Vadehavets havsbotten erbjuder. Flygturer av enorma flockar med fåglar utmynnar i hisnande skådespel. Såväl “vit sol”, med vadarfåglar, som det omtalade “svart sol”, med starar.
Häng med och hämta gärna inspiration och konkreta tips från vår resa till Vadehavet i en reseberättelse i fyra delar! I del 1 av berättelsen tar vi oss till Vadehavet och letar på kvällen efter “svart sol”.
Utlandskänsla
Utlandskänslan spirar uppe på däck på färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Ett kort stopp vid ett bageri i Helsingör, för att skaffa danskt rågbröd och en chokladbakelse. Direkt efter bron Stora Bält stannar vi till på ön Fyn och fikar på en bänk vid en pir. Havets närhet denna molnfria dag kompenserar för bilbullermattan.
Snart rullar vi på Jylland. Även här är det platt så vyerna över åkerlandskapet är långa och öppna. Här odlas potatis, majs och även solrosor. Husen på landet intar traditionellt nordtyska konturer, rejäla hus med vasstak. En liten flock starar välkomnar oss med flygtur i flock, en “svart sol” i litet format.
Vadehavet
Vadehavet ligger till höger – och ändå är det alldeles osynligt för oss i bilen. En till synes oändlig vall skymmer utsikten – översvämningsrisken är ju överhängande. Dominerade runt här är marsklandskap, havsnära marker som tidigare (innan vallen byggdes) regelbundet svämmades över av havsvatten. På en åker bredvid plöjer bonden – en guldgruva för skrattmåsar – varpå hundratals skrattmåsar ihärdigt letar efter mask.
Plötsligt öppnar sig en glugg mot världsnaturarvet Vadehavet och en rödvit färja som trafikerar mellan öarna Sylt och Rømø visar sig.
Lika abrupt hamnar vi på en nysladdad grusväg. Fyra kilometer senare är vi framme på campingen och sätter upp tältet. Minuten senare är vi på väg mot Schackenborg slott. Förbi hus i nordfrisisk stil med vasstak, förbi Tönder-marsken och åkrar med hundratals halmbollar. Ända till den för oss helt okända byn Møgeltønder.
Møgeltønder
Flera hundra meter före parkeringen till slottet måste vi hejda oss. Vi stannar till och parkerar vid närmaste lediga plats på Slotsgade. Vilken gullig gata! Husen är ju så festliga. Tegelhus med vasstak. Och gatan består av kullersten. Så charmigt – och skakigt! Varje gång en bil kör förbi hörs det mer än väl. Här ett litet – måndagsöppet – kafé som ser så hemtrevligt ut. Och där ett antikvariat. Allting här är så pyttigt, och mysigt.
Schackenborg slott
Fortsätter mot slottet. Här har nämligen prins Joachim bott. Nu (2024) jobbar han som militärattaché i Washington DC så man får flanera runt utomhus rätt så fritt. Nu drivs ett hotell och en restaurang vid slottet.
Över vallgraven och in på borggården av Schackenborg. Vilket trevligt litet slott, anno 1664. I det gamla stallet, intill en stilig damm, huserar ett kafé.
Vi promenerar i slottsparken på grusvägen längs dammen och beundrar en lång rad med spaljerade små päronträd. En amiral flyger runt och samlar nektar.
Ett trevligt besök!
“Svart sol” i Aventoft
Vårt primära mål är svart sol. Alla som har upplevt flygande moln med tusentals, kanske hundratusentals starar som flyger och bildar formationer i luften, förstår säkert varför vi känner oändlig lust att uppleva detta hänförande skådespel – om och om igen. Det sägs att stararna brukar samlas i Aventoft. Så vi åker till Aventoft.
Aventoft är visserligen i Tyskland, men gränsen är nära och består av en skylt som passeras nästan obemärkt. I varje fall är gränsen något som stararna inte kan bry sig mindre om.
Inför den stundande naturupplevelsen laddar vi upp med några smörgåsar med stekt ägg som gjordes i ordning kvällen innan hemma i köket.
I Aventoft finns tre udda livsmedelsbutiker. Udda för att sortimentet är rakt igenom anpassat till danska kunder. Vi passar på och fyndar vällagrad Vesterhavsost.
Vi tar sats och hoppar ner i ett lerigt dike – och upp igen på en gräsklädd vall. Framför vajande vass promenerar vi runt och spejar efter starar i skyn. Buskarna och vassen i dessa öppna vidder är stararnas förlovade rike.
Haasberger See
Efter att ha bidat vår tid en trekvart på vallen raskar vi mot bilen och beger oss till en närbelägen alternativ skådeplats. Här jagas ett par tusen starar av två uppenbarligen hungriga kärrhökar. En upphetsande stämning råder i publiken, bestående av 15-20 personer. En kvart senare är ingen bil kvar. Spektaklet är över, för den här gången. Men vi vet att skådespelet kan bli betydligt mäktigare. Vi måste komma tillbaka!
Räkna får
Väl på campingen känner vi av hur trötta vi är efter en lång dag. Så fort vi kryper in i sovsäcken börjar en bonde köra traktor på någon av åkrarna. Hen kommer att hålla på hela natten. Mitt botemedel är att räkna danska får, som vi har sett under dagen. Det sista jag minns är får nummer 80.
Läs mer
Våra tips till upptäcktsfärder vid Vadehavet hittar du här.
Alla våra vandringar vid Vadehavet och på annat håll i Danmark hittar du här.
Text: Eyal
Bild: Kerstin