Möte med Pascal och Christelle på Cabane Rambert

Cabane Ramberts värdar Pascal Snoeck och Christelle Beaudet älskar utsikten. Det kan man gott förstå.

Pascal Snoeck och Christelle Beaudet är värdar på alphyddan Cabane Rambert i de schweiziska Alperna. Hur kommer det sig?

Högst upp för en brant sluttning tronar alphyddan* Cabane Rambert uppe på en väldig klippa. Vandringsguiden Pierre och jag bestämmer oss för en avstickare dit alltmedan Kerstin och Karin, Pierres fru, spar på krafterna och håller ögonen öppna efter stenbockar i stället.

Eftermiddagens bris fläktar skönt på terrassen utanför alphyddan Cabane Rambert, där vi samtalar med Pascal Snoeck. Pascal förklarar varför han lämnade ett Bed & breakfast i Bryssel och bestämde sig för att vara värd i den här alphyddan tillsammans med Christelle Beaudet.
– Titta runt här så förstår du det. Efter åren i Bryssel klarade jag inte att bo i en stad längre. Men jag ville fortsätta ta hand om gäster, säger han och sveper med handen mot obeskrivliga vyer över oräkneliga alptoppar.

Vad är utmaningen med att driva det här stället?
– Det är svårt att lämna den här platsen och återgå till civilisationen. Och ibland kan jag känna frustration när jag vill se något annat än det här. Professionellt är utmaningen att organisera allting här. Allting levereras med helikopter var tredje eller fjärde vecka. Det är väldigt dyrt.

Christelle dyker upp och bjuder på en himmelskt god blåbärspaj.

Vad är det bästa med jobbet här?
– Det bästa är vyerna förstås och att bli av med allt artificiellt. Och alla som kommer hit är så glada! Men jag vet inte om det är för att de ser mig eller för att de är klara med vandringen.

För egen del känner jag mig väldigt glad i den här makalösa omgivningen, trots att vandringen är långt ifrån klar. Hit kommer jag gärna tillbaka och sover över!

Alphyddan Rambert ligger högt upp, men är väl värt uppförsbacken.

Himmelskt god blåbärspaj.


*Alphydda

Med ”alphydda” syftas på bemannade inrättningar som, likt fjällstationer på de svenska fjällen, erbjuder logi och ibland även kost, uppe i Alperna. På svenska kallas inrättningarna även ”alphytta” eller ”bergshytta”.
Förvisso kan suffixet ”hydda” väcka associationer till primitiva byggnader på sydligare breddgrader, men suffixet ”hytta” är inte så mycket bättre med dess anknytning till mindre järnbruk eller glastillverkning i Sverige. Det finns till och med en ort som heter Bergshyttan.
Därför har vi valt att konsekvent använda oss av ordet alphydda i våra inlägg.

 

Läs mer

Dag 1, dag 2 , dag 3 och dag 4 av vandringen på Tour des Muverans.

Vår guide till vandring på Tour des Muverans hittar du här. (publiceras snart)

Inlägget ”Möte med vandringsguiden Pierre Delaloye”.


Text: Eyal
Bild: Kerstin och Eyal


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.