Möte med vandringsguiden Pierre Delaloye
Pierre Delaloye guidade oss runt Tour des Grand Muverans i de schweiziska Alperna. Tillsammans med hans trevliga svenskfödda fru Karin Lörvall tillbringade vi fyra oförglömliga vandringsdagar, under vilka vi gick och bar vårt bagage från alphydda* till alphydda.
Nu får du också chansen att bekanta dig med Pierre.
Mina privata reflektioner
Under en höghöjdsvandring tänjer man på gränserna, man tar ut sig fysiskt, man är törstig, hungrig, svettig, smutsig och trött. Man visar vad man går för. Man visar vem man är. Om inte dag ett så säkert dag två. Vi umgicks i fyra dagar. Och det var rakt igenom lättsamt och kul, inga sura miner, bara vänlighet, kunnighet och klokhet.
Vi åt tillsammans på dagarna under bar himmel, omslutna av obeskrivligt storslagna alper och ibland kargt landskap som utmärker höga höjder långt över trädgränsen.
På kvällarna satt vi nyduschade runt bordet i alphyddans rustika matsal och pratade om livet, 60-åringar emellan. Sedan gick vi och la oss i flerbäddsrummet.
Vi var fullständiga främlingar när vi träffades. I fyra dygn har vi umgåtts omgivna av Alpernas egna värld, kanske också vår värld. Nu hoppas jag att vi ska ses igen. Snart!
Intervjun
Intervjun äger rum under en lunchpaus. Vi är omfamnade av höga berg och sitter vid en alpsjö med chockartat kallt vatten.
Så Pierre, efter 30 år på en internationell revisionsbyrå stod du på höjden av din karriär som partner och chef. Vad fick dig att 2019 sluta, sälja din andel och sadla om till vandringsguide?
– Jag växte upp i kantonen Valais så jag har vandrat i de här bergen sedan barnsben och kan trakten på mina fem fingrar. När mina barn flyttade ut kände jag att jag ville göra något som jag verkligen brann för: dela min passion för bergen med andra människor.
Ändå låter det som ett stort steg!
-I början provade jag att guida på deltid, men de senaste åren betydligt mer. Ändå känns det inte som ett jobb, utan mer som en hobby. För det är roligt att dela min passion för bergen med andra.
Vad är din drivkraft?
– Mitt mål är att hjälpa människor att förstå vad de ser så att de kan lära sig och hitta glädjen ute i naturen.
Hur väl hittar du i bergen här?
– Ett av delmomenten i examen till vandringsguide gick ut på att hitta en väg genom svår terräng här i bergen – med förbundna ögon. Det krävde användning av alla sinnen för att hitta vägen. Det gick bra och kan komma väl till pass här uppe vid dimma i samband med snabba väderomslag.
Vad är poängen med att anlita en vandringsguide?
– Du blir mer trygg med en guide. Men viktigare är att en guide kan dela med sig av sina hemligheter och lokalkännedom om natur, djur och speciella platser som bara en lokal guide känner till. Jag brukar lite skämtsamt säga att jag kan ta dig dit du kan höra blommorna blomma…
Snälla Pierre, lova att du tar oss dit nästa gång!
Läs mer
Mer information om Pierre och vandringar han erbjuder hittar du här.
Du kan läsa om den fantastiska Tour des Grand Muverans här.
*Alphydda
Med ”alphydda” syftas på bemanade inrättningar som, likt fjällstationer i de svenska fjällen, erbjuder logi och ibland även kost, uppe i Alperna. På svenska kallas inrättningarna även ”alphytta” eller ”bergshytta”.
Förvisso kan suffixet ”hydda” väcka associationer till primitiva byggnader på sydligare breddgrader, men suffixet ”hytta” är inte så mycket bättre med dess anknytning till mindre järnbruk eller glastillverkning i Sverige. Det finns till och med en ort som heter Bergshyttan.
Vi har valt att konsekvent använda oss av ordet alphydda i våra inlägg.
Text: Eyal
Bild: Kerstin