Våra tips för en upptäcktsfärd i Helsingör
Häng med på en enkel, anspråkslös och alldeles underbar dagsutflykt till Helsingör. Den stora turistmagneten är förstås världskulturarvet Kronborg slott som tronar majestätiskt alldeles vid kusten. Men mycket av Helsingörs charm sitter i de mysiga gågatorna med gott om uteserveringar, butiker och korsvirkeshus att flanera runt bland. Läs såväl våra tippade som helt otippade tips!
Tips 1: Prova på smarriga bakverk (åtminstone ett, eller varför inte två?).
Överst på vår att göra-lista står uppskrivet äkta danskt wienerbröd så vi gör oss redo att hugga in vid första bästa bageri medan vi målmedvetet passerar längs en gågata med uteserveringar vid ett torg. Sådär vid elvatiden en helt vanlig sommarmåndag är det påfallande lite folk (ett par besökare per hundra kaféstolar). Senare på eftermiddagen är förhållandena de omvända. Här hörs främst danska och på griffeltavlorna lockar uteserveringarna med smörrebröd eller något så typiskt danskt som rödspätta (gissningsvis panerad fisk med remouladsås). Något bageri ger sig inte tillkänna. Ska vi ge upp?
– Aldrig i livet!
Till slut är vi framme vid Kvickly, en livsmedelsbutik med bageri vid ingången. Givetvis vill vi ha en av varje. Kompromissen är ett under av måttfullhet: 3 bakverk för två fullvuxna personer, en fralla med insprängd choklad i, ett bakverk på samma deg som wienerbröd (dock utan vaniljkräm) och ett bakverk med marsipan och choklad runt (danskarna verkar vara tokiga i marsipan av utbudet att döma). Alla godsaker stoppas i små papperspåsar för senare bruk. Men ni får facit redan här och nu: smarrigt! Favoriten är “wienerbrödet”.
Tips 2: Testa lokala specialiteter (på restaurang, kafé eller i livsmedelsbutik).
Eftersom vi redan befinner oss i en livsmedelsbutik kollar vi utbudet. Vi blir inte besvikna. I delikatessdisken fiskar vi upp ett väl tilltaget smörrebröd med panerad rödspätta, räkor och rejält med sås. Bredvid hittar vi en plastlåda med ett par färska (men dessvärre lite väl salta) frikadeller. På brödavdelningen kompletterar vi självklart med danskt (=osötat) rågbröd. De obligatoriska gröna ärtorna i lösvikt hittar vi på grönsaksavdelningen. Nu är vi redo för lunchen.
Tips 3: Hitta ett perfekt ställe för lunch
Helsingör har gott om allsköns uteserveringar som mer än gärna serverar kall öl och en matbit på någon av gågatorna. Men vi har ingenting emot havsutsikt. Så vi går mot Öresund och några minuter senare sitter vi nära havet och sandstranden. Till ljudet av måsarnas skri och fläktade av ljum havsbris avnjuter vi våra medhavda läckerheter. Den som vill kan toppa lunchen med bad och solbad (toppa den dock inte toppless för det kan väcka anstöt).
Tips 4: Kika på Sverige
Hela den långa coronavintern och den något mindre eländiga våren har vi ihärdigt och längtande kikat på Danmark från Sverige. Nu är vi på andra sidan Öresund och kan helt utan kikare eller andra hjälpmedel ta oss an grannlandet. Att vända blicken brukar ge nya insikter. Vilka insikter har vi fått? Gräset är inte grönare här. Och ändå känns det annorlunda! Så befriande annorlunda att det räcker långt för att känslan av utlandet ska infinna sig och värma vår corona-nupna själ.
I kikaren siktar vi Sofiero slott och kan se dess stiliga byggnad på 3,5 kilometers avstånd. Det är då som det rycker till en smula i hjärnan, det är som om själva avståndet retar nyfikenheten och förmår en att vilja komma närmare. Och ändå har vi varit i Sofiero så många gånger! Mänskligheten är nog och förblir ett mysterium.
Tips 5: Ta ett strövtåg längs Öresund
Under strövtåget spanar vi både utåt mot den blänkande havet och inåt land: människorna som flanerar omkring med eller utan glass, marinan med allsköns båtar, folklivet på fullsatta Cafe Kronborg. Några steg senare glesnar det betänkligt och vi möter ett fåtal människor på vägen vid sanddynerna. På andra sidan vägen hägrar nybyggda flervåningshus i modern och rätt tilltalande arkitektur. Vid en badbrygga skymtar Kullaberg långt borta på andra sidan.
Största byggnaden hör till lyxhotellet Marienlyst, så stor att den väckte vår outgrundliga nyfikenhet på andra sidan sundet. Vet du vad, vi är inte mindre nyfikna nu. Så hotellet får våra förstulna blickar, är man beredd att pröjsa uppemot 5 000 svenska kronor kan man till och med gå in och sova där en natt.
Promenaden fortsätter lite inåt land genom en mindre skog med det träffande namnet Marienlyst strandpark, vilken tar oss ända till stranden. Bortom fältet med vresrosor återfinns några praktfulla strandvillor, vars lycksaliga ägare – och bara de – får gå på stranden och bada i vattnet. Rätt som det är visar sig en lagom stor medelålders man ännu droppande efter doppet. Efter några eleganta steg uppslukas han vid ett av husen. Vi vanliga dödliga nöjer oss med att titta på glimmande Öresund och bevista vägen – allt i enlighet med förhållningsordern på en skylt.
Där vänder vi och går tillbaka till Helsingör längs kusten, vilket innebär att vi strax passerar lyxhotellets strandområde och strandkafé. Denna trevliga idyll väcker frågan om varför Sverige har så få strandhotell. Svar: det är pengarna, dummer! Ändå känns det som fel svar. Här tycks hotellet göra strålande affärer och till och med expandera.
Promenaden vid havet i utlandet i detta perfekta sommarväder känns så fulländad att jag vill le och ta hela världen i famn (med några få undantag).
Tillbaka vid hamnen får vi syn på en fiskebåt och kommer med ens underfund med varifrån alla dessa panerade fiskar med remouladsås är sprungna.
Tips 6: Besök Helsingörs “måsten”
Bland alla måsten kan nämnas Elsinore Streetfood (känns lika kommersiellt som dyrt) och Varvsmuseet (om varvindustrin). Ett stenkast från Kulturvaerftet vid en pir vid havet hittar vi en manlig, och silverglänsande, variant till den betydligt mer kända sjöjungfrun: “Han” (från 2012). Den som är nyfiken på Sjöfartsmuseet tänker jag inte hindra, besök på du.
Tips 7: Missa inte Kronborg slott
Vi har sparat våra sista krafter till höjdpunkten för många av Helsingör-turisterna: Kronborg slott, en ståtlig byggnad som reser sig som ett landmärke och syns tydligt ända från Sverige. Nämnd i Shakespeares Hamlet och kallas därför “Hamletslott”. Ett världskulturarv, en titel som lockar långväga turister i stora skaror. Och visst hörs (trots pandemin) en gnistrande språklig blandning medan vi går över vallgraven och närmar oss slottet. Slottet byggdes flera omgångar och blev större för varje gång. Vi håller oss utanför slottet – vi håller oss på mattan. Varför? För att denna smala remsa gräsmatta åkallar gamla minnen från vårt besök för XX år sedan. Då som nu strålade solen. Då som nu var vi rätt trötta och ville ta igen oss på gräsmattan. För en gångs skull hade jag tagit av min t-tröja för att solbada en stund. Slottsvakten kom framrusande och förmanade mig att genast ta på mig t-tröjan. Varför? Vi väntar ett besök av japaner och de är känsliga för naken hud.
Uppdatering 2023: Nu har vi även varit inne i Kronborg slott. Du kan läsa om vårt besök här.
Tips 8: Skölj fötterna i havet
Nu syns ingen enda japan vid horisonten. Ändå solbadar jag inte, utan går runt slottet och beundrar det utifrån ända tills jag möter det kluckande havet som skiljer mellan dessa två grannländer. Småstenar krasar under fötterna på väg till havet där vi tar av våra svettiga strumpor och sköljer fötterna. Och detta är kanske Helsingörs-besökets mest otippade och viktigaste tips.
Tips 9: Ströva runt bland stans fina hus
Tillbaka till stan strosar vi mer eller mindre planlöst i den gamla delen, med kyrkan (inklusive innergården och trädgården) de välgjorda väggmålningar (missa inte den nära kyrkan med Hamlet, dödskallen och anden av Hamlets pappa), det tegelklädda rådhuset och givetvis korsvirkeshus bland alla mysiga hus och trånga gränder. Här och var kan man inbilla sig att man befinner sig i Stockholms gamla stan, men nej, Helsingör är ändå unikt och sevärt.
Envist har vi spejat efter ett äkta danskt wienerbröd, men det enda vi hittar är ett stängt bageri. Måndagsstängt?
På färjan på väg hem till Sverige, med betydligt fler och mer överförfriskade medresenärer, tänker jag fortfarande på det uteblivna wienerbrödet på vår att göra-lista. Det kan jag gott stå ut med. För då har vi en anledning att åka till Helsingör igen. Fast inte på en måndag.
Läs mer
Läs om vårt besök på Kronborgs slott här.
– Minisemester i Helsingör 2024
Sugen på att vandra i närheten av Helsingör? Här kommer tre tips på vandringar vi gjort:
– Vandra på danska rivieran från Gilleleje till Helsingör
– Rundvandring mellan Helsingör och Hellebaek.
– Vandra från Helsingör till Snekkersten längs Öresund.
Text: Eyal
Bild: Kerstin