Minisemester i mysiga Helsingör!

Helsingörs mysiga gränder ruvar på många små överraskningar – som denna väggmålning vid Simon Spies plats.

 

Att åka från Helsingborg till Helsingör är ett enkelt och relativt billigt sätt att åka utomlands för en minisemester över dagen.

 

Njutning från första ögonblicket

För att vi slipper stress. Inga resväskor som måste packas och kånkas. Ingen flygplatsstress som ger höjd puls. Och inga hotellövernattningar som måste bokas och betalas.
Att åka färja till Danmark tar 20 minuter och kostar runt 70 kronor (enkel biljett, 2024). Njutningen och utlandskänslan infinner sig så fort vi stiger ombord.

Njutningen av utlandssemestern startar så snart färjan lämnar hamnen i Helsingborg.

 

Vi är på väg på en mini-utlandssemester!

I dag gör vi det som faller oss in. Inga måsten. Vi har ju varit i Helsingör förut. Vi strövar på gågator, som är lugna så här vid halv tio på morgonen. Ost- och delikatessbutiken Lynhjem har funnits på Stengade sedan 1932 och stoltserar med att vara Danmarks största ostbutik, med över 300 ostsorter.

När vi står vid entrén håller personalen på att lägga i ordning ostar i stånden utanför butiken. Innanför doftar det förföriskt. Men vad ska vi köpa för ostar? Utbudet är ju överväldigande. Fram kommer Gitte Sjøltov och undrar om hon kunde hjälpa oss.

Svar: Ja!!!

Gitte verkar ha en ängels tålamod och är väldigt kunnig. Med oss får vi ostar, korvar och paté. Allt i lagom små bitar för en lunchpicknick. Av vårt lilla samtal framgår att hon tog över efter sin far, som i sin tur köpte butiken på 1960-talet. Uppenbarligen stortrivs hon med jobbet.
– Det jag gillar mest är mötet med kunderna, säger Gitte.

Bröd och bakverk hittar vi tvärs över gatan på närliggande Bagt.  Det är en njutning att införskaffa gosaker.

Ost- och delikatessbutiken Lynhjem lockar med dess överdådiga utbud av ostar.

En dag på jobbet för butiksägaren Gitte Sjøltov.

Vilken av dessa korvar ska vi välja?

Vi går inte tomhänta från brödbutiken Bagt.

 

Mysiga Helsingör

Med maten i tryggt förvar i våra ryggar strövar vi några steg till torget Simon Spies plats och lyssnar på fontänen.

Vädergudarna ska vara halvsura i dag och skvätta lite till och från, enligt danska SMHI. Än så länge är det tack och lov från så vi strövar planlöst längs kullerstensgränder och beundrar gamla charmiga hus med “personlighet”. Du förstår säkert vad vi menar.

Bland hus i rosa, ockra och varmt gult – kantade med prunkande röda och rosa rosor – hittar vi ett blått korsvirkeshus. Här och var står ägarnas cyklar parkerade. Ty här i Helsingör tar man sig nog fortast fram på två hjul.

Förbi det stora torget Axeltorv, vars många uteserveringar ligger öde klockan halv elva, och ut ur staden. Förbi sevärda världsarvet Kronborg slott och spatserar jämte vallgraven. Någonstans där måste vi hejda oss.

Gågatan är lugn tidigt på förmiddagen.

En av Helsingörs mysiga kullerstensgränder, kantade av korsvirkeshus.

I de här gränderna tar man sig bäst fram med cykel.

Förbi världsarvet Kronborg slott.

 

Picknick med havsutsikt

Vi har nämligen hittat ett fulländat ställe för en picknick – bänk intill stranden med lekande hundar och utsikt över Öresund och Helsingborg. Magen är med på noterna och kurrar jakande. Alltså vad väntar vi på?

Fram med brieosten som är bredbart mogen, luktar gammal sko och är urgod. Fram med den spanska grönmögelosten som är så frän och smakrik att håret reser sig i givakt. Valnötspatén smakar dessvärre patetiskt likt en alldeles vanlig och ospännande leverpastej.

Tvivelsutan är de stora stjärnorna fänkålsalamin och dito tryffeln. Smakrika som gör en själaglad. På brödfronten serveras levain-liknande bröd som här kallas moffebröd jämte två sorters rågbröd. Så gott att jag blir tårögd. Nej, glädjetårarna visar sig vara regn som strilar ner i otid.

Vad ska vi göra? Hoppa över bakelsen?
Va är du galen? Aldrig i livet!

Så nu packas även chokladkakan upp. Den är kladdigare än lovligt, men smakar likt en himmelsk chokladmousse. Turligt nog är vi välförsedda så vi tar munsbitar i en vacker sked. Här är honnörsordet försiktighet då bakelsen är rikligt strösslad med kakao.

När vi har ätit upp alltsammans och druckit ur kaffet tittar vi yrvaket på omgivningen. Det har slutat regna. Sommarlivet verkar pågå som vanligt. Det märker vi tydligt.

Perfekt utsikt för en picknick, bara det inte börjar regna!

Moffebröd är en trevlig överraskning.

Motmedlet som får regnet att upphöra. I alla fall för vårt inre öga.

 

Marienlyst

Ett tecken är att barn vid småbåtshamnens uteserveringar tjatar om glass. Doften av friterad rödspätta beblandar sig med havsluften och folk äter med uppenbar god aptit.

Går på piren till en trevlig utsiktsplats. Fortsätter sedan norrut genom sanddyner till en strand med bemannad livräddning och grön flagg. På tavlan har någon tecknat ner följande information med krita: 19 grader i vattnet och 17 i luften.

Förbi lyxbadhotellet Marienlyst håller vi andan och betraktar semesterfirarna. Folk står packade som sillar i infinitypoolen. Paraplydrinkarna radas upp längs poolens räcke. Det är trångt om saligheten även i panoramabastun. På stranden utanför hotellet tar en person ett dopp.

Det är varmt och fuktigt. Magen är full. Där och då känns en ensam bänk med havsutsikt alldeles intill Öresund som en skänk från himmelen. Kerstin ligger med huvudet på mina ben. Här förnimmer jag både hennes och havets andetag lika tydligt. Även jag nickar till då och då – på hundarnas vis. Så fort steg hörs öppnar jag ögonen. Vilket händer ett fåtal gånger under denna timme.

Innan vi vänder tillbaka till Helsingör för en vandring söderut, (inlägg kommer framöver), tar vi några steg till för att titta på de praktfulla strandvillorna.

En mysig tur som vi gärna gör om på ett eller annat sätt!

Över sanddynerna mot badhotellet Marienlyst.

Lyxiga badhotellet Marienlyst så nära Öresund man kan komma.

Några av kustens pråliga strandvillor.


Läs mer

Fler tips för en upptäcktsfärd i Helsingör hittar du här.

Inlägg från alla våra upptäcktsfärder i Danmark hittar du här.

Letar du vandringstips i Danmark? Alla våra inlägg från våra vandringar i Danmark hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.