5 skäl till att besöka Kronborg slott

Det finns flera goda skäl att besöka slottet Kronborg i Helsingör!

Flera gånger gick vi naturälskare förbi slottet Kronborg i Helsingör under en vandring. Utan att gå in. Nu har vi gjort det – och blivit positivt överraskade!

 

Kunglig fika

Som du vid det här laget nog vet trivs vi som bäst utomhus. Att gå in i en byggnad, hur vacker eller betydelsefull den än är, tar emot. Så känns det även för Kronborg, som varit både mäktigt och vackert, vilket ställningen som Unesco världskulturarv vittnar om.

Därför närmar vi oss slottets ingång försiktigt. Först slår vi oss ner utanför och fikar för att låta hjärnan vänja sig vid tanken. Det är ingalunda en uppoffring. Öresund och det tidigare kungliga slottet är bokstavligen ett stenkast bort. Mycket att ta in från vår plats vid strandkanten: Sverige på andra sidan vattnet, guppande ejdrar i det glittrande havet och de numera helt elektrifierade färjorna, vars ständigt pågående skytteltrafik liksom förbrödrar svenska Helsingborg med danska Helsingör.

Så tar vi förstås in de danska bakverken i gapet, i tur och ordning en efter en. Tills kaffet och kakorna tar slut. Återstår att gå in genom den röda porten.

Kunglig fika alldeles intill Öresund – med danska bakverk.

Dags att gå in i slottet!

 

Anledning 1: För att besöka ett kungligt slott

Låt oss vara övertydliga här: långt ifrån alla slott är kungliga, det vill säga bebott av kungligheter. Men Kronborg har faktiskt varit ett kungligt slott. Den danska monarken både bodde här och styrde Danmark härifrån. Med en gnutta fantasi kan vi föreställa oss konungens envälde.

Som vid kansliet, kammaren där viktiga handlingar skrevs och undertecknades medelst fjäderpenna. Besökarna kan testa hur det känns att plita ner med pennan (kladdigt!).

Eller den kungliga våningens viktigaste rum och maktcentra, konungens kammare – platsen där möten ägt rum.

Kronoborg är ett riktigt kungligt slott – som kung Fredrik II lät bygga i slutet av 1500-talet (här tillsammans med gemålen Sophie).

Man kan få gåshud när man skriver i ett kungligt slott. Och kladdigt var det.

 

Anledning 2: För att uppleva ett imponerande renässansslott

Slottet imponerar alldeles oavsett dess ställning som Unesco världskulturarv. Allra häftigast är den så kallade danssalen, norra Europas största, vilket föranleder en wow-känsla så snart vi äntrar salen.

De fina gästerna satt längs väggarna medan kungen och drottningen tronade på deras upphöjda stolar i ena änden av salen. Mitt i salen dansades kedjedans så det slog härliga till. Den kungliga underhållningen bestod av allsköns uppträdanden med akrobater, trollkarl och skådespelare och det festades både galet och länge.

Men låt oss inte glömma slottskyrkan, den enda delen av slottet som undgick den stora branden 1629. Bakom kyrkans bastanta port döljer sig häpnadsväckande välbevarade träsniderier. Kan du tänka dig att dessa magnifika skapelser är runt 500 år gamla!

Hur roligt kan det vara med en bal på slottet? I danssalen på Kronborg slott gick det tydligen vilt till.

Slottskyrkans häpnadsväckande välbevarade träsniderier. Kan du tänka dig att dessa magnifika skapelser är runt 500 år gamla!

Kyrkans magnifika trätak som tack och lov klarade den stora branden 1629. Tydligen hade även andra delar av slottet liknande tak före branden.

 

Anledning 3: För att leta efter kopplingen till Hamlet.

Förvisso är Hamlet en påhittad figur i en pjäs. Men den är påhittad av Shakespeare och pjäsen är en av de mest spelade och mest kända i hela världen. Vår högst ovetenskapliga undersökning på plats pekar entydigt på att kopplingen till Hamlet är slottets stora dragplåster.

Så vi letar och letar och letar efter några synliga kopplingar till detta världsberyktade teaterstycke. Och hittade några souvenirer i presentbutiken.

Med en gnutta fantasi kan man kanske även se en – spöklik – koppling mellan vålnaden av Hamlets far i pjäsen och den tillfälliga, och coola, utställningen Monster.

Många kan ställa sig frågan om Shakespeare någonsin varit i slottet här i Helsingör eller Elsinore, som Shakespeare benämner orten. Svar: antagligen hade han aldrig bevistat slottet i egen hög person. Däremot umgicks han nog med de engelska skådespelare som underhöll kungligheterna under de beryktade festerna. Kanske viskade kompisarna i Shakespeares öra: Something is rotten in the state of Denmark.

Påminnelse om slottets koppling till Shakespeares Hamlet. Syns mest i slottsbutiken.

Här ruvar självaste Shakespeare med pennan i handen alldeles intill en av ingångarna till slottet.

Sagofiguren Kraken i utställningen Monster. Läckert, eller hur?

 

Anledning 4: För den hänförande utsikten från kanontornets tak

Utsikten är sannerligen makalös, fri åt alla väderstreck. Bara att välja och vraka bland allt ögongodis i när och fjärran. Helsingör och Helsingborg – med Öresund emellan. Köpenhamns skyline. Ön Ven. Marienlyst med dess sandstränder och inte minst stiliga Kullaberg på andra sidan Öresund.

Efter uppstigningen i trappan – ingen hiss, men 154 trappsteg – kommer man nog in i baddräkten.

Panoramautsikt från terrassen högst upp i kanontornet.

Och här syns även Helsingborg på andra sidan Öresund.

 

Anledning 5: För att lära sig om dansk historia!

Denna anledning tackar vi vår vänliga guide B. för. Genom guidens 15 minuters långa presentation och alla pedagogiska informationstavlor runt om i slottet har vi verkligen lärt oss ett stycke dansk historia.

Som vadå?

Som inte sällan handlar det om pengar. Så även motivet till att bygga något här på en udde utanför Helsingör. Närmare bestämt att begära tull från alla skepp som passerande Öresund. Enligt guiden B., handlade det inte om småpotatis, utan om runt 30 000 kronor per fartyg i dagens värde. Idén kläcktes av kung Erik av Pommern som lät bygga en fästning. Slottet byggdes ursprungligen 1574-85. Shakespeare skrev Hamlet 1602. Då bodde kungen här och styrde sitt rike härifrån. Slottets glansdagar tog abrupt slut med den stora branden 1629. Slottets återuppbyggnad tog vid rätt omgående, men motgångarna för Kronborg tog inte slut. 1658 erövrades slottet av Sverige, vilket kanske var sista spiken i kistan för snart flyttades kungens maktcentra till Köpenhamn.

Svenskarna behöll inte Kronborg så länge. Men tydligen tog de med sig slottets stiliga Neptun fontän som krigsbyte. Neptun har aldrig lämnats tillbaka, klagar guiden B.

Å andra sidan, har de skandinaviska syskonen Sverige och Danmark utkämpat 16 krig, varav elva startades av Danmark.

Är det inte lite fint med syskonkärlek?

På slottet kan man naturligtvis också lära sig en hel del om dansk historia, inte minst genom att lyssna på en guide eller läsa på de många informationstavlorna.

Den som törs kan även gå ner i källaren under slottet och lära sig än mer om dansk historia. Här syns den mytomspunne figuren Holger Danske.

 

Kungligt besök under vårt besök!

Guiden B. verkar inte vara ett dugg långsint på oss svenskar. Vi får nämligen ett tips: Margrethe II av Danmark är på väg hit! Och hon färdas kungligt. Med det vita kungaskeppet Dannebrogen, vilket inte sällan används vid statsbesök.

Givetvis tas hon emot som sig bör.

Med salut bestående av 27 kanonskott. Sådan salut förekommer vid speciella tillfällen. Så även i dag. Denna gång för att inviga inledningen av Dannebrogens segelsäsong.

Nu dundrar kanonskotten som avfyras av artillerister. Och vid varje skott skallrar fönstren på slottets andra våning, där vi står och tittar på det öronbedövande skådespelet – med tilldelade öronproppar i öronen.

Vi står som klistrade vid fönstren, varav några har öppnats av en vaktmästare för att undvika fönsterkross av tryckvågorna. Äntligen nalkas Dannebrogen. En vit skönhet. Soldater och officerare står i en prydlig och tät rad som tennsoldater i fören. Högre officerare och någon civilist står på däck högre upp. Och där är drottningen! Margrethe II av Danmark står solitärt och på den synliga överkroppen har hon på sig något som genom min kikarlins ser ut som en vit jacka.

Drottningen rör sig inte. Hon vinkar inte. Hon står och betraktar folkhavet på land alldeles, alldeles majestätiskt. Alltmedan fartyget fortsätter dess färd vidare i sakta mak.

Snart tycks skeppet vända sig mot Sverige, kanske för att hålla utkik efter den sedan några hundra år försvunna Neptun-fontänen. Enligt tidningsuppgifter återvänder skeppet så till Köpenhamn.

Vilket påminner även oss om att det snart är dags för refrängen.

Denna närmare en halv dag på slottet har varit lite kylig ibland, lärande och helt underbar!

Militären står i givakt i väntan på drottningen.

Salut med 27 skott vid drottning Margrethes II ankomst med det vita skeppet Dannebrogen.

Kungliga skeppet Dannebrogen.


Läs mer

Information om öppettider och inträde liksom möjlighet att köpa biljetter i förväg hittar du på Kronborgs hemsida.

Vårt blogginlägg om vad du kan göra i Helsingör hittar du här.

Sugen på att vandra nära Helsingör? Här kommer två tips:
Rundtur från Helsingör till Hellebæk.
Längs havet på Danska Rivieran – från Gilleleje till Helsingör.

Även danska flaggan kallas dannebrogen.

Kronborg slott överraskar positivt.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Jossu skriver:

    Det låter ju som ett helt fantastiskt besök, trots att ni fick spendera tid inomhus.
    Och tänk att ni lyckades pricka in ert besök samma dag som Dannebrogen och drottningen.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Det var sannerligen ett besök som gav mersmak – trots att det var övervägande inomhus. Vem vet, innerst inne har vi kanske ett uppdämt kulturell nyfikenhet. Tur verkar vi i varje fall ha. Drottningens besök inträffar bara någon gång om året. Och vi råkade pricka in just den dagen. Är det läge att köpa en trisslott månde?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.