Kan man åka på vandringsresa vart som helst?

Det går faktiskt att vandra och ha det härligt nästan var som helst – som runt Löddeköpinge.

 

Är det bara fjällen eller långvandringsleder som gäller för en lyckad vandringsresa? Eller kan resan gå vart som helst? Efter sex veckors vandringar runt Löddeköpinge har vi svaret.

Svenska fjällen och långvandringsleder kräver bärande, umbäranden och en hel del utrustning. Tunga ryggsäckar fullproppade av mat och utrustning ska sörja för flera dagars överlevnad ute i vildmarken. Detta är kanske gängse bilden av vandringsresan som kanske avhåller en del från att hitta ut till naturen. Så måste det dock inte vara. Tänk annorlunda. Tänk dagsvandringar från ett bra “basläger”.

 

Bra basläger

Vi verkligen gillar att dagsvandra från basläger. Vårt basläger är ofta en hyrd stuga eller lägenhet där vi lagar vår egen mat. Du kanske föredrar ett spahotell med havsutsikt och få middagen serverad efter dagens vandring. Valet är ditt. Hur som helst blir det mer komfort och mindre tung packning än flera dagars vandringsresa i utmarker.

Ett bra basläger ska ligga i sköna omgivningar, vilket finns hur mycket som helst av i Sverige. Vill du ha hav, sjö, skog, berg? Välj själv. Vandra går nästan överallt. Vill du göra det lätt för dig, väljer du markerade vandringsstigar. På många håll finns strövområden eller friluftsområden med markerade rundvandringar. Likaså i nationalparker och en del naturreservat. Du kan också vandra etapper eller rundvandringar på många långvandringsleder som Skåneleden eller Sörmlandsleden. Bara att välja och vraka ur naturens överväldigande smörgåsbord i Sverige.

Visst blir man glad av att vandra i en bokskog!

 

Vandringsmeckat Löddeköpinge

Låt oss ge ett exempel ur vår verklighet. Vi råkade hamna i Löddeköpinge för att bo några veckor på sommaren. Snart upptäckte vi vilket vandringsmecka vi hamnat i. Väljer man att gå i omgivningarna runt Löddeköpinge kan man njuta av jordbrukslandskap, Lödde å, gamla stenåldersgravar och förstås alla strandängar längs Öresund. Dessutom passerar Skåneleden Öresund genom Löddeköpinge och du kan följa den på en dagsvandring norrut mot Barsebäckshamn och Järavallen eller söderut mot Lomma och Bjärred. Vår favorit nära Löddeköpinge blev vandringen längs Lundåkrabukten mellan Barsebäckshamn och golfbanan under en längre rundvandring med start i Löddeköpinge.

Öppna vidder vid okända Lundåkrabukten.

Oväntat möte i Barsebäckshamn. Minken får krabba till lunch – pinfärsk.

Inom en timme med bil finns dessutom ett rikt utbud av prima och omväxlande dagsvandringar av olika svårighetsgrad för åtminstone en vandringsvecka. Här 5 exempel på sådana vandringar:

 

Havsdoftande stigar längs Öresund mellan Rydebäck och Landskrona.

På hisnande höjder i Söderåsens nationalpark.

En av Falsterbos oändliga sandstränder.

 

Slutsats

En vandringsresa kan du göra till nästan vart som helst. Så nästa gång kan du åka på vandringsresa till Löddeköpinge eller någon annanstans som passar ditt tycke och smak. Du kan hitta inspiration till många ställen att dagsvandra på bloggen. Huvudsaken är att du rör dig, mår bra och har ett gott liv!

Det finns så många härliga och okända ställen att vandra på, som här vid Järavallen.

Man kan ha det trevligt även på kända ställen, som här på Kullaberg.

Vandring i skånsk björkskog vid Järavallen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

8 svar

 1. emolis skriver:

  Håller helt med och tycker det är extra roligt att läsa om era vandringar i Skåne 🙂 Själv håller vi sen ett par år tillbaka på att vandra hela Skåneleden. Har än så länge vandrat hela Österlenleden, Ås till Åsleden, Kust till Kustleden och har nu kommit ett par etapper in på Nord till Sydleden. Det kommer ju ta sin lilla tid innan vi är klara eftersom varje etapp måste vandras fram och tillbaka (vi gör bara dagsvandringar). Men det är verkligen ett härligt sett att se Skåne på och vi har hittat många nya favoritställen.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för din kommentar! Jättekul att ni går hela Skåneleden. Även vi är väldigt förtjusta i dagsvandringar och har nu gått större delen av Skåneleden Öresund som dagsvandringar (fram och tillbaka oftast). På bloggen kommer vi att publicera fler inlägg från dessa vandringar. Har ni några särskilda favoriter från de andra dellederna?

   • emolis skriver:

    På Österlenleden gillade vi vandringen från Hammars Backar till Kåseberga och Simrishamn till Vantalängan (men faktiskt inte sträckan Stenshuvud – Kivik). Drakamöllans naturreservat/Brösarps Norra Backar är en riktig favorit när ljungen blommar. Snogeholm är också fint på hösten. Ås till Åsleden främst omgivningarna runt Söderåsen men hela leden är fin. På Kust till kustleden är etapperna kring Raslången och Immeln favoriter, främst Breanäsleden, och sen etapperna kring Lärkasjön och Bjärehalvön. Och än så länge på Nord till Sydleden är etapperna kring Hovdala Slott och Finjasjön riktigt fina. Har skrivit lite kort om varje etapp på https://varbrokigavarld.wordpress.com/category/vandring-sverige/skaneleden/

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

     Varmt tack för dina tips! Ska definitivt läsa mer om etapperna på din blogg. Lycka till med ert vandringsprojekt!

 2. Dagsvandring skriver:

  Ja, visst kan man vandra var som helst! Varje steg i en ny miljö erbjuder ju nya upplevelser och äventyr. Ni gör helt rätt!

  Men bäst är kanske att se till så att man hamnar i miljöer som man gillar att vandra i.

  Löddeköpinge hade jag som Skånebo sedan över 25 år tillbaks i tiden aldrig kommit på tanken att ha som bas för vandringar men där ser man… För mig känns det som för mycket folk, bebyggelse och för lite skog men det är säkert spännande.

  Tips: Genarp, Häckebergasjön och Rommeleåsen erbjuder fina vandringar inte långt från Löddeköpinge. Skåneleden Nord till Syd (SL2) går här och är ett enkelt alternativ.

  Ni verkar ha exakt samma filosofi kring vandring som vi! Man hamnar nog där när man blir lite äldre och klokare 🙂 . Vi har i sommar gjort vår förmodligen sista tätning… Utrustningen är såld. Nu är det riktig säng som gäller.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Varmt tack för dina kommentarer och tips! Vi kommer definitivt att testa dem framöver. Ja, vi verkar dela samma filosofi kring vandring. Dagsvandring och en bekväm säng är inte dumt. Tänk att man blir lite klokare med åren.
   Att det blev just Löddeköpinge var mest en slump. Men vi gillade verkligen vandringarna nära Öresund och det öppna kulturlandskapet. Vi som haft våra hemmatrakter i sörmländska skogar… Förvisso är det en del folk på sina håll, men många gånger gick vi i timmar utan att möta andra vandrare.

 3. Erik Sjöstedt skriver:

  Visst kan man vandra överallt. Som vi brukar säga ”Det är fint nästan överallt bara man stannar till” 🙂 Ofta passerar man bara förbi på väg nån annanstans!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Kloka ord som tål att upprepas! ”Det är fint nästan överallt bara man stannar till!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.