Bildreportage från okända underbara Lundåkrabukten

Sverige är fantastiskt! Här blir vi charmade av en säl nära stranden vid Lundåkrabukten.

 

Här har du beviset på hur fantastiskt Sverige är. Bara att göra ett nedslag på ett anonymt ställe alldeles på måfå och vips blir man charmad och måste dit om och om igen. 

 

Varför Lundåkrabukten?

För de ändlösa sandbankar som inkvarterar både rara och sällsamma fåglar. För de grönskande strandängarna och sandstränderna som frekventeras av såväl fåglar som minkar och sälar. För att mötet mellan hav och land är så vackert, alldeles oavsett väder (vädergudarna vet att vi inte bara besökt bukten i solsken). Därför att det är mer kuperat än Skånes rykte om att vara fullständigt platt. Inte minst gillar vi området för att det är så få som känner till dess hemligheter, i varje fall fram till nu.

Därför.

Vi hade inte hört talats om Lundåkrabukten innan vi råkade bo i närheten under vår vistelse i Skåne. Skåneleden går längs bukten – från Barsebäcks golfbana till Barsebäckshamn. Vi bestämde oss för att satsa helhjärtat på bukten – även om vi bitvis var tvungna att sakta ner takten på sandstränder och övervuxna stigar på strandängar. En upptäcktsfärd får ta tid. Och precis som alltid slog vi oss ner och fikade på trevliga ställen med havsutsikt. Livet är dejligt!

 

Bildfrossa

Lundåkrabukten
Ingen solskenshistoria. Vi gillar Lundåkrabukten alldeles oavsett väder eller tid på dygnet.

På upptäcktsfärd i ur och skur.

Så nära badplatsen vid Barsebäck och ändå nästan öde.

Det finns inget dåligt väder…

Det vimlar av småfåglar i vassen.

Vallmo skänker färgklickar vid åkrarna längs bukten.

Också en typ av strandliv.

En av alla bunkrar längs vägen har sadlat om till uteplats.

Gulligt hus i Barsebäckshamn.

 

Vid solnedgång

Fiskafänge i skymningen.

Kvällsdopp på gång?

Solnedgång vid Lundåkrabukten.

God natt, alla fåglar!

 

Korna

Betande kor håller strandängarna vid Lundåkrabukten öppna.

God morgon på er!

Smaklig spis!

 

Fåglarna

Lundåkrabuktens grunda vatten och många sandbankar lockar mängder med fåglar. Som vi gärna beundrar och betraktar. Här ett litet, litet urval.

Detta par småskrakar har vi mött på samma ställe flera gånger. Visst verkar de vara fästa vid varandra?

Strandskatan har på kort tid blivit en stor favorit. En fågel som skyr inte att lägga “näsan” i blöt. Och vilken festlig röd näbb!

Här kommer jag!

Lika som bär. Kärrsnäppor.

 

Sälen

En dag låg den där – sälungen. På en sandbank alldeles invid stranden och badplatsen vid Lundåkrabukten. Inte alls övergiven, utan väntar på land medan de vuxna är ute på fisketur.

Mamma, var är du?

Jag är trött på att vänta.

 

Minken

Nära hamnen i Barsebäckshamn finns minkarnas revir. En dag såg vi när minken fiskade ål. Men den här dagen stod krabba på menyn.

Minken visar exempellös glupande aptit. Knappt har den hunnit fånga ena krabbna innan den beger sig ut på ny jaktexpedition – om och om igen. Eller är det ungarna som har den pockande hungern. Hur som helst går jakten raskt och framgångsrikt till.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.