Naturum – inkörsport till kunskap

Naturum Tåkern

Naturum Tåkern utmärker sig med sin arkitektur och vasstak. Passande eftersom den skyddande vassen lockar mängder av fåglar till sjön.

Naturum är ofta påkostade byggnader fullspäckade med kunskap. De kan kittla våra sinnen, väcka nyfikenhet på naturen och vara värda en alldeles egen vallfärd. Ibland till och med ett återbesök, som vår favorit hittills – Hornborgasjön!

Som namnet naturum skvallrar om ligger naturum nära – ibland till och med inbäddade i – naturen. Ibland är byggnaden oansenlig och anonym, men allt som oftast utgör den ett fantasieggande arkitektoniskt mästerverk. Ett tempel. Naturens tempel.

Innanmätet av byggnaden kan vara nog så spännande. Det kan vända sig till alla våra sinnen med taktil och visuell pedagogik som en brygga till kunskapsinhämtning om djur, växter, geologi och kulturhistoria. Inte sällan känner vi oss klokare efter ett besök, men inte proppmätta. Vetgirigheten väcks och manar till en tur ute i naturen. Naturens tempel blir därmed en inkörsport till naturen.

Under 2018 har vi besökt ett tiotal av Sveriges i dag 33 befintliga naturum. Våra slutsatser bygger på dessa besök.

 

1. Våra slutsatser

  1. När naturum är som bäst är de fantastiska! Om de inte fungerar kan de uppfattas som en småtrist utställningslokal. Det som kan lyfta ett naturum är arkitekturen, personalens brinnande engagemang och mervärde – kafé, mötesplats, konsthall.
  2. Våra favoriter är vattennära naturum som inbjuder till fågelskådning väderoberoende inomhus. En slags gömsle i lyxförpackning.
  3. Helst ska naturum ha samma öppettider som naturen själv: mest hela tiden. Ett stängt naturum gör ingen glad. Ta efter förebilden vindskyddet i Lindö uddes naturreservat i Blekinge. Förvisso inget naturum, men vindskyddet är fullspäckat med matnyttiga kunskaper om fåglar i form av böcker och affischer och är – alltid öppet!
Vindskydd på Lindö udde.

Inget naturrum i Lindö uddes naturreservat – men ”vindskyddet” är öppet dygnet runt.

 

2. Våra besök i naturum

Här kan du läsa om våra intryck från besöken, vilka som är favoriterna värda en egen vallfärd och vilka som var en besvikelse.

 

1. Tyresta

Naturum Tyresta

Naturum Tyresta, tillika nationalparkernas hus. Man behöver flyga helikopter för att se att huset är format som en sverigekarta.

Detta naturum ligger i Tyresta nationalpark utanför Stockholm. Kallas också Nationalparkernas hus och är format som en Sverigekarta. Det kan man se uppifrån, men det är av naturliga skäl inte så lätt. Trots att lokalen är ändamålsenlig, utställningen välgjord och personalen engagerad blir man inte så överväldigad. Arkitekturen är en gäspning jämfört med modernare naturum och läget långt ifrån vatten och fåglar ger minuspoäng.

 

2. Stendörren

Läget nära Östersjön i den sörmländska skärgården kunde näppeligen varit bättre valt. Men vad hjälper det när huset vid vårt besök mitt på förmiddagen är stängt?

Naturum Stendörren

Naturum Stendörren ligger bra till i den sörmländska skärgården.

 

3.  Tåkern

Läget är idylliskt. Precis i kanten av fågelsjön Tåkern i Östergötland. Inte undra på att vi har varit där två gånger under ett och samma år. Först på våren, promenerandes i den närmast oändliga vassen som skyddar och lockar fåglarna. Och på sensommaren under vår roadtrip för att uppleva både solnedgång och soluppgång med tranor och gäss.

Naturum glänser också med dess genomtänkta arkitektur. Enda plumpen i protokollet är att vi inte fick bevista anläggningen vid vårt andra besök. Förvisso var det relativt tidigt på morgonen och utanför öppettiderna, men personalen var ju där! (Och tog villigt emot betalningen för vår nattparkering.)

Soluppgång i Tåkerns naturum. Läget kan knappast bli bättre för en fågelskådare.

 

4. Store Mosse

Ligger i nationalparken Store Mosse i Småland, en äldre och föga spännande byggnad. Här hade vi dock kunnat både bilda oss och speja på fåglar. Men vad hjälper ett bra läge när det var stängt när vi var där? Det är öppet bara tre dagar i veckan i sammanlagt 14 timmar! Vad är meningen med ett naturum som knappt är öppet eller som fordrar föranmälan?

soluppgång över Store Mosse

Soluppgång över Store Mosse från det öppna fågeltornet.

 

5. Hornborgasjön

Detta är vår favorit naturum 2018! Med själva huset vilande på pålar i Hornborgasjön är huset bokstavligen inbäddat i naturen. Därmed finns rikt med möjligheter till fågelskådning oavsett väder och vind. Storslagen arkitektur, uppenbarligen besjälad och kunnig personal och ett kafé med likaledes panoramautsikt intill parkeringen lyfter naturum till superlativens himmel.

Vi har redan vallfärdat hit ett par gånger. På våren, med skrattmåsar och gäss i luften och sothöns smått komiskt balanserande över isen. Återbesök i maj för att uppleva praktfullt blommande körsbärsträd och kullar i omgivningen.

Naturum Hornborgasjön

Storslaget naturum vid Hornborgasjön på pålar ovanför vattnet.

 

6. Ottenby

Naturum håller till på Ölands södra udde, inom kikhåll till Sveriges största sälkoloni. I andra vågskålen ligger husets föga spännande arkitektur.

Naturum Ottenby

Naturum Ottenby på Ölands södra udde.

 

7. Trollskogen

Vi besökte detta naturum på norra Öland i maj. Då bara en barack medan en ny anläggning byggdes. Personalen var mycket trevlig och hjälpsam. Det skogsnära läget är emellertid inte så spännande för fågelskådning.

Naturguide i Trollskogens naturreservat på Öland.

Trollskogens naturum var under uppförande vid vårt besök, men personalen var på plats.

 

8. Vattenriket, Kristianstad

Den hisnande arkitekturen på pålar ovanpå Helge å gör detta naturum oemotståndligt. Huset inhyser även en trevlig utställning, kafé och restaurang med storslagen vy över ån, fälten och Kristianstad. Det är också en bra startpunkt för vandringar i Vattenriket.

Naturum Vattenriket i Kristianstad har ett spektakulärt läge ovanför Helge å och en spännande arkitektur.

 

9. Falsterbo

Fint hus med spännande arkitektur i strandskogen nära hav och strand. Huset är närmast en mötesplats och inhyser även konstutställning och kafé. Lika trevlig som kunnig personal!

Naturum i Falsterbo

Naturum Falsterbo är en vacker mötesplats i strandskogen ett stenkast från havet.

 

10. Kullaberg

Läget nära fyren på Kullaberg är verkligen inget fel på. Men huset är inget arkitektoniskt underverk och var dessvärre stängt vid vårt besök.

Naturum Kullaberg

Naturum Kullaberg.

 

11. Stenshuvud

Ligger i nationalparken i ett gammalt skånehus. Inte perfekt för fågelskådning, och tyvärr stängt när vi var där. Men välvillig personal på väg ut med en besöksgrupp svarade på våra frågor ändå!

Simon vid Naturum Stenshuvud

Naturum Stenshuvud har utsikt över Hanöbukten. Trots att det var stängt vid vårt besök fick vi hjälp av tillmötesgående personal.

 

12. Söderåsen

Naturum ligger i Skäralid i Söderåsens nationalpark. Anläggningen är föga spännande, inte heller den lilla utställningen. Men här såg vi en tämligen intressant film och hade även kunnat äta på restaurang. Inte alls dumt.

Naturum Söderåsen

Naturum Söderåsen vid Skäralid.

 

13. Getterön, Varberg

Läget i Getterörns naturreservat vid havet är utmärkt för fågelskådning året om. Här hälsades vi trevligt vid ankomsten, med behållning såg vi en utställning av naturfotografer och hade kunnat slå oss ner över en kopp fika i kaféet. Ger mersmak!

Utsikt från Naturum Getterön

Vida vyer från fåtöljerna på övervåningen i naturum Getterön utanför Varberg.

 

14. Naturum Blekinge i Ronneby

Naturum för hela Blekinge ligger i kulturreservatet Ronneby Brunnspark. Lokalen är trevlig om än inte spektakulär och personalen var ytterligt tillmötesgående.

Linnea på Naturum Blekinge

Hjälpsam personal i naturum Blekinge i Ronneby.

 

Våra största favoriter 2018

Våra favoriter i tur och ordning är Hornborgasjön, Tåkern, Getterön, Falsterbo och Vattenriket. Tipsa oss gärna om dina favoriter!

Naturum Hornborgasjön

I den hårda konkurrensen bland fantastiska naturum vi besökt under 2018 är Hornborgasjön den största favoriten.


Läs mer om Sveriges Naturum

Information om Sveriges naturum hittar du på Naturvårdsverkets hemsida. Där hittar du också länkar till information kring enskilda naturum med till exempel information om öppettider..


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.