Vandra vid Tåkern – roadtrip dag 1

Solnedgång över Tåkern

Magisk stund vid Tåkern när fåglarna simmar i guldskimmer.

Om du blir knäsvag av änder simmande i en guldskimrande sjö och överväldigad av trumpetande tranor och hundratals svanar så är Tåkern helt rätt för dig. För oss blev denna fågelsjö en drömlik naturupplevelse. Hoppas att du har lust att följa med.

 

Skymningstid

Vi har just anlänt till Tåkern. Stigen vi följer går genom en björkskog och är upplyst av marklampor; 200 meter senare står vi invid Naturum Tåkern och betraktar magiskt skymningsljus vilande över denna vassbyggnad.

Naturum Tåkern

Naturum Tåkern badar i skymningsljus.

 

Uppe i fågeltornet

Ensamma står vi i fågeltornet när solens orange klot tar ett nattdopp i Tåkerns spegelblanka, purpurfärgade vatten. Allsköns sjöfåglar sjunger dagens sista vers. I solnedgångens skimmer tycks de simma i flytande guld. I ett sådant dyrt ögonblick är det lätt att hjärtat skälver. Kan du tänka dig det?

Solnedgång över Tåkern

Solen går ned i spegelblanka Tåkern. Inte så tokigt.

Ja, viskar vi till varandra; ingen vill bryta magin. Tre tranor flyger över sjön och slår sig ner intill fyra andra tranor. Ett tiotal svanar nattar mitt i sjön, kanske fler. Tranorna tänker inte lägga sig, de gapar alldeles upphetsade. Måhända fågelfest på gång. En gråhäger i sikte, ett stim tofsvipor flyger ystert än hit än dit. Fåglarna fyller den annalkande natten med sina ljud. Jag blundar och hör vingslag ekande över vattnet. Det visar sig vara hundratals tofsvipor. Medan mörkret sväljer dagen i dess väldiga gap glimmar vattnet till för en sista gång.  Tranorna trumpetar. Nu tar fågelljuden, och natten, över.

Tåkern i kvällsljus

Purpurskimmer när natten sänker sig över Tåkern och fåglarna sjunger på sista versen.

 

Gryningstid

Vi vaknar halv sex av tranornas kakofoni. I gryningens halvskumma ljus går vi till fågelsjön. Där sjuder det av aktivitet. Tranorna hörs och syns bäst, både flygande i luften eller stående och trumpetande i vattnet. ”Ser du det långa vita strecket till höger om tornet?”, undrar Kerstin.

Det sjuder av liv i fågelsjön i gryningstid.

Förutom dessa hundratals svanar siktar vi gås på närmare håll och till höger flyger flera delegationer gäss i det skira gryningsljuset. En ensam gråhäger står stilla och beundrar sin sjöblanka spegelbild. En gås skriker så morgonluften dallrar. Ett par tranor flyger mot oss och fastän de inte spränger ljudvallen ekar deras ljud över sjön. Ett fiskgjuse ryttlar i skyn och snart händer det.

 

Morgonmagi

Klockan 06:18 avtecknar sig solens orange klot i trädtopparna ovanför Naturums vasstak. Klotet sväller upp och utstrålar ett magnifikt skirt ljus. Som på given signal flyger en skock grågäss under pompa och ståt, de låter i varje fall som en hel orkester. För ett förstulet ögonblick badar sjöfåglarna i det flödande morgonljuset.

Klockan 06:18 avtecknar sig solens orange klot i trädtopparna ovanför Naturums vasstak.

Klockan 06:18 avtecknar sig solens orange klot i trädtopparna ovanför Naturums vasstak.

Ännu en skock gäss reser sig och flyger över sjön, till en början så lågt att deras spegelbild syns i vattnet. Kors råmande avbryts av fyra dova skott bortom andra sidan sjön. Nu skiner solen fullt ut och tränger ut magin. Vi går och äter frukost i bilen.

 

Vandring på spänger

Vandringen börjar och slutar vid fågeltornet invid Tåkerns Naturum. Rätt snart skönjer vi en rovfågel  – troligen en kärrhök. Vattnet är mättad av liv i det fördolda; fåglarna hörs och bara sällan syns de på dessa vassbevuxna strandängar. Däremot avtecknar sig både vita och bruna kor en bit inåt land. Vassen är fåglarnas stora beskyddare som de lockar hit med löfte om trygghet.

Spänger bland vass vid Tåkern

Omslutna av vassen som en kokong förnims fågelljuden allt intensivare.

 

In i vassen

Till vänster enar och Svanhals kyrka, korna är närmare nu och råmar oupphörligt. Vassen omger oss likt en kokong; vi är så nära sjön att vi kan förnimma doften av sötvatten, och ändå  får vi knappt en skymt av vattnet genom all vass. Men detta går att råda bot på. Upp i ett litet fågeltorn, sex trappsteg och en vidunderlig utsikt över en av Tåkerns vikar öppnar sig. Ett tiotal gräsänder flyr hals över huvud. En gråhäger lurar i vassen. Vi går vidare och lystrar till vassens olika ljud.

Ännu ett fågeltorn, tolv trappsteg och en bred utsikt. I vattnet framför vår näsa hörs enstaka pip av sömniga änder medan vassen är bräddfylld av fågelkvitter.

Ett moln tofsvipor drar förbi småkvittrande, ett ljud att bli glad av. En skäggmes törs vika ut sig alldeles kort. På en av öarna sticker ett fågelhuvud ut ur vassen: en gråhäger! Asplöven darrar som bara asplöv kan, låter som en dansande fe.
Vår fantasieggande rundtur fortsätter på spänger och så småningom återbördas vi lugnt och stilla till startpunkten.

Texten har redigerats på Hooks Golfrestaurang. Vi har ätit där tidigare och varit nöjda. I dag är maten väl medelmåttig för dess 110 kronor, möjligen var köket överrumplat av alla besökare från ett arrangemang av företagsgolf. Ändå en besvikelse.

Nu fortsätter resan. Vår nästa halt blir troligen Store mosse.

Tåkern

Tåkern i oförglömligt morgonljus. Ser ni tranorna mitt i bilden?


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Fågeltornet vid Naturum Tåkern
Längd: 4,7 km
Höjdskillnader: Minimala
Tid: 1,5 timmar med stopp vid fågeltornen

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.