Vandring från naturum Hornborgasjön till Ytterberg

Utiskt över Hornborgasjön

Pastoralt landskap i kubik under vandringen från naturum Hornborgasjön till Ytterberg.

Möjligen råkade jag säga det tidigare. Men det tål en upprepning. Utan överdrift borde denna vandring räknas som en av Sveriges vackraste eller åtminstone skönaste vandringar. I varje fall är den vår favorit.

Blotta startpunkten är värd en egen hyllning, magnifika naturum Hornborgasjön utanför Broddetorp. Den står på pelare i sjön och lockar till sig såväl sjöfåglar och vetgiriga människor.

Naturum Hornborgasjön

Uppslukad av naturen. Körsbärsblomning vid naturum Hornborgasjön.

Under våren är området fågelskyddsområde – så vi kommer inte hela vägen ner till vattnet. På håll siktar vi mängder av svanar och andra fåglar i viken.

Fågelskydd vid Hornborgasjön

Under vandringen längs Hornborgasjön finns många häckande fåglar som inte får störas.

Härifrån följer vi den välmarkerade Ytterbergsleden ända till Ytterberg och sedan samma outsäglig vackra sjövettande väg tillbaka.

Redan kort efter start tillåter vi oss en liten avvikare, delvis på spång genom blött alkärr, till ett gömsle. Där trollbinds vi av skrattmåsarnas bobyggande på en liten ö mittemot.

Bobyggande skrattmås

Skrattmåsarnas bobyggande är inget att skratta åt.

Vandringen fortsätter sedan längs gröna strandängar fram till ängsladan. Det blir mer kuperat och vi kommer upp på åsen vid Vässtorp. Därifrån får vi ännu bättre utsikt över blommande körsbärsträd och ängar gula av maskros. Vi passerar även lila backsippor som ser så graciösa och sköra ut liksom en rad andra blommor. Vårluften är mättad av insekter.

Maskrosor och körsbär i full blom

Naturens eget konstverk i blomningstid längs Ytterbergsleden vid Hornborgasjön.

Fågelägg

Ännu ett av naturens konstverk på vår väg.

På strandängen står ett tält tält. Varför har inte vi tänkt tanken?

Tält på strandäng vid Hornborgasjön

Tillbaka vid startpunkten i Naturum Hornborgasjön passerar vi en ruvande gås nedanför träbron mot halvön Fågeludden, där vi slår oss ner på gräsmattan och intar en lunch med utsikt över Hornborgasjön och dess häckande fåglar.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Naturum Hornborgasjön utanför Broddetorp

Längd: Ca 10 km totalt
Höjdskillnader: Ganska små

Karta och detaljer: Ytterbergsleden som den kallas är väl markerad från Naturum till Ytterberg. Mer information kring vandringslederna vid naturum Hornborgasjön finns bland annat på länsstyrelsens hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.