Soluppgången i Lindö udde – roadtrip dag 6

Soluppgång Lindö udde

Ur havet vid Lindö udde föds en flammande orange boll.

 

En mindre eldflamma i horisonten bortom kobbarna i öster. Flamman tänjs ut likt havandes mage och ut ur havet föds en orange boll. Denna lilla boll tynar snart bort, men dess sken illuminerar himlen och fåglarna i skyn i orange.

Denna vittnesbörd nedtecknas från bordet utanför vindskyddet på Lindö udde alltmedan Kerstin springer som en tätting bland stenarna i strandkanten för att föreviga soluppgångens dagliga mirakel.

Kor vid Lindö udde

Gryningsljuset vilar över korna på strandängen vid Lindö udde.

 

Torkös stenbrott

Vi ställer bilen på Ronnebys havscamping och går till Torkö. Efter bron till höger bland getter och kor. Tre dovhjortar på fältet bredvid. Det knarrar om en buske och ur den flyr tre getter. Undrar var stenbrottet är. En hel skock getter undrar vilka vi är. När vi nalkas dem är vi framme. Vattnet i stenbrottet speglar sig och krusar i morgonbrisen.

4,6 M står ristat i vit skrift på en sten. Är det höjden, eller snarare vattnets djupet? Jag kliar mig i huvudet och går tillbaka längs havet med dyningarnas läte i öronen. Förbi en liggande gammal ek i ekhagen.

Tack, Petra, för detta prima tips!

Getter vid Torkö stenbrott

Getterna väntar besök från havet.

Torkö stenbrott

Spegelblankt vid Torkö stenbrott.

 

Naturum i Ronneby

På rekommendation från Petra letar vi efter ”kakträder” eller ”bullträdet” som trädet katsura kallas. Vi fick en karta från Linnea på Naturum och försöker att sniffa oss fram. Trädet brukar dofta nybakt på hösten. Men inte denna höst. Sommarens hetta märks på förtorkade blad och bara svag kaneldoft. Vi får vända tillbaka nästa höst!

Linnea på Naturum i Ronneby

Trevligt bemötande av Linnea på Naturum i Ronneby.

Torra blad på katsura träd

Katsuran brukar dofta nybakta kakor, men har surnat till efter den torra sommaren. Bara en svag doft av kanel.

 

Järnaviks naturreservat

Järnaviks naturreservat badar i sol denna hösteftermiddag. En brun rovfågel sitter på en torr gren och spejar över det torra kärret. Vi följer Kamrastigen genom ädellövskog på en höstlövmatta och häpnar över hur vackert mossklädda stenar är. På en klipphäll jagar vi utsikt. Vi måste gå lite längre ändå, men denna extra kvart är väl värd. Från en klippa öppnar sig ett panorama över en vik med små öar, klippor och skär liksom över den glimmande Järnaviksfjorden. Bara en bit bort på en panoramaväg visar sig Järnavik till fullo från resliga Kamraberget. Vyn är berusande vacker, med två kajaker och segelbåt i det glittrande inloppet till en av Blekinges finaste naturhamnar.

På väg ut med bilen från detta marina paradis passerar vi återigen en liten fågelsjö med imponerande koncentration av grågäss.

Tack för detta finfina tips, Petra!

Bokskog i Järnaviks naturreservat

Mossklädda stenar och bokar i Järnaviks naturreservat.

Järnavik

Glimrande hav vid Järnavik.

 

Naturum Vattenriket

Naturum Vattenriket i Kristianstad har en nordisk design med vatten som tema. Det är trappor både ner till ån och upp till en terrass med magnifik utsikt över såväl ån som den omgivande grönskan och delar av staden. Här startar flera vandringar och vi väljer att följa den 6 kilometer långa Linnérundan.

Naturum Vattenrikte i Kristianstad

Storslaget hus för Naturum Vattenriket i Kristianstad. Direkt vattenkontakt med Helge å.

 

Linnérundan

Stigen vindlar förbi än bjärt orange nypon än sälg och vass på Isternäset. Synnerligen gott om gömställen för fåglar. Uppe i fågeltornet hörs en hel kör, men inga småfåglar ids visa upp sig. Går över Helge å och blickar över strandängarna som brukar ta emot vatten när ån svämmar över. Efter ett tag är vi vid Kanalhuset och då är vi nästan framme där rundan startade.

Hlege å under vandring på Linnérundan.

Betande kor på strandängarna vid Helge å under vandringen på Linnérundan.

 

Österlen

När vi passerar en odling vars bågnande äppelträd skimrar i kvällsljuset är vi nära Kivik. Kvällsljuset i Österlen är som ingen annanstans. Havet målas rosa medan vi går på sandstranden utanför Kivik. Det luktar svagt av tång och ekar av måsskri över det skira havet.

När mörkret har sänkt sig är det stjärnklart. Vi vill inte lägga oss, men i morgon är också en dag.

Solnedgång över stranden utanför Kivik.

Rosa skimmer över Kivik och havet vid solnedgången en ljum septemberkväll.


Vandringsfakta Linnérundan

Längd: 6,3 km
Höjdskillnader: marginella
Tid: 1,5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. eriksjos skriver:

    Ser finfint ut. Båten ut till Tjärö är ett tips för nästa Blekingebesök. Även Tärnö är finfint per båt/färja. Även östra skärgården öster om Karlskrona går det turbåtar i. Marinmuseum i Karlskrona är också värt ett besök.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Tack för trevliga kommentarer och tips! Vi sparar dem till nästa besök i Blekinge. Vi blev verkligen förtjusta i Blekinge skärgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.