Natursköna Tåkern – en fågelmagnet

Kärrhök flyger över Tåkerns delvis frusna vatten en försenad vår i mitten av april.

Tåkern lockar imponerande många fågelarter och även om den kanske inte är Sveriges mest kända fågelsjön, så har den goda förutsättningar till det. Här kan fåglar ta skydd i norra Europas största vassområde och mumsa i undervattensvegetation rik på växter, småkryp och fisk. Vi har blivit förtjusta i Tåkerns stiliga naturum och spännande naturliv, vilket vi utforskat genom strövtåg på strandsängar och spänger.

Tåkern blev till fågelsjö genom en sänkning av sjön med 1,7 meter för att kunna bruka marken åren 1842-1844. Kvar blev en sjö med 0,8 meter i medeldjup. Antagligen det viktigaste elementet bakom Tåkerns popularitet hos 278 fågelarter som setts här och uppemot 130 fågelarter som häckar här, däribland skrattmås, rördrom, skäggmes, brun kärrhök och trastsångare. Naturguiden Gabriella Fjellander förklarar varför.

– Det låga vattendjupet gör att solljuset kommer ner till botten. Vi får en rik undervattensvegetation likt en stor undervattensäng här ute. Det tycker många växtarter och många småkryp om. Även fiskar trivs där. Det är någon form av bas för fåglarna här. Växter, småkryp och fisk är föda för dem, säger hon.

Dolda för världen på de långa spängerna i Tåkerns vass.

Den vackra naturumbyggnaden vid Tåkern håller världsklass och är ett skäl nog för ett besök.

Vi möter henne inne i det vackra naturumbyggnaden, utvändigt klädd av vass från Tåkern och invändigt av obehandlad furu från Östergötland och kalksten från Borghamn. Innan vi beger oss ut förbereder oss naturguideskollegan Sofie Hellman på det som väntar därute.

Förra veckan kom skrattmåsarna hit. Någon hade räknat för tre dagar sedan och då var det ungefär 2 000. För en vecka sen var det en här. De brukar skicka ut en som spejar. Är det bra förhållanden så kommer resten, de kommer ganska enade, säger hon.

Naturgiuiderna vid naturum Tåkern.

Naturguiderna Sofie Hellman och Gabriella Fjellander på Tåkerns naturrum har örnkoll på fågellivet i omgivningen.

Hur låter det när 2 000 skrattmåsar håller på?

– Det är nästan så man får uppleva det själv, det skränar ganska mycket. Och det låter ännu mer om det kommer förbi en brun kärrhök, det har vi ju ganska mycket av. Brun kärrhök är ju vassens rovfågel kan man säga, den bygger sitt bo i vassen i en liten, liten glänta. När den kommer lågt över vassen skrämmer den upp alla skrattmåsar för att skydda ägg och ungar. Senast för en kvart sen såg vi senast en brun kärrhök. Och innan dess såg vi en fiskgjuse som fick upp en gädda. Man kan komma riktigt nära inpå här. Det är roligt.

Skrattmås på is

Skrattmåsen balanserar på tunn is.

Skrattmåsar vid Tåkern

Ett gott skratt förlänger livet. Det blir i varje fall livat när ett par tusen skrattmåsar sätter i gång i Tåkerns naturreservat.

Tack kunniga, vänliga och engagerade Sofie och Gabriella! Nu går vi på en tur på de långa spängerna längs Tåkern. Vi går genom vassens breda bälte och över strandängar på den så kallade strandpromenaden. På några ställen har vi fri utsikt genom/förbi vassen.

Skrattmåsarnas uppiggande ståhej är givetvis omöjligt att komma undan, men det verkligen sjuder av allehanda fågelaktivitet alldeles intill. Sädgäss umgås rätt intensivt och även knölsvanar, tofsvipor, kricka och gräsänder ger sig till känna. Framme vid ett gömsle siktar vi ytterligare ett vårtecken – sädesärla. Vi noterar en oidentifierad svart fågel med lite lila på bröstet i storlek av koltrast. Vilken kan den vara?

På en spång möter vi en fågelskådare från Kungsbacka som berättar om 15 havsörnar han har sett liksom en salskrake. Rätt som det är dyker en fiskgjuse ner i sjön så det plaskar. Av allt att döma är lunchen ordnad.

Björkar i vatten vid norra delen av Tåkern

Magi i issmältningens brytningstid i norra delen av Tåkerns naturreservat.

“Hemliga” Tåkern

Vi tar bilen till andra sidan Tåkern. Det verkar vara ett fåtal som hittar hit, bara en bil står på parkeringen så vi har naturreservatet i stort sett för oss själva. Ingen människa syns till från stora fågeltornet, däremot får vi äntligen syn på vassens rovfågel, brun kärrhök – tre närgångna exemplar som uppenbarligen är på jakt. De spejar, spanar, ryttlar och försvinner ur sikte lägre ner bakom träden. I fjärran siktar vi flera svanar ute på isen i sjön. På närmare håll passerar  en flygande trana, gäss och skrattmåsar. Och en knölsvan!

Tillbakavägen går längs den lilla ån som flyter ut i Tåkern, strandängar med mycket vatten. Blommande tussilago lyser upp. Vid parkeringen stöter vi igen på fågelskådaren från Kungsbacka. Lyckosten har sett minst elva havsörnar samtidigt. Begripligt att han år efter år återbesöker Tåkern.

Har du ett favoritresmål i Sverige under våren?

Natur på norra sidan av Tåkern

En spegelblank Tåkern en helt vanlig, underbar vardag.


Fakta om Tåkern

Läge: Sjön ligger i Östergötland, närmare bestämt i kommunerna Mjölby, Vadstena och Ödeshög.

Hitta hit: Tåkerns besöksområden nås enklast med bil. Vägbeskrivning hittar du på Naturrum Tåkerns hemsida.

Naturum: Tåkern är ett naturreservat. I sjöns södra ände finns ett besökscentrum med naturum Tåkern. Här finns utställningar och kunniga naturguider som kan svara på dina frågor. Här hittar du också fågeltorn, promenadstigar och gömslen ute i vassen. Samt prinsessan Estelles sagostig för den som även har unga besökare med sig.

Bäst tid att besöka: En smaksak. Vår och höst är det som mest aktivitet bland fåglarna när flyttfåglarna börjar komma, respektive rastar på väg söderut.

Tåkern

Tåkern i oförglömligt morgonljus en tidig septembermorgon.

 


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Angelika skriver:

    Again so beautiful nature shots – we could imagine, there also once in the spring to get a taste of 🙂

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      The spring is really a magical time! There are plenty of places in Sweden where you can enjoy nature and birdlife.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.