Vandra Arildslingan

Arildslingan är mycket omväxlande för en 5-kilometersrunda. Här är en av höjdpunkterna med fin utsikt över havet, Arild och Kullaberg.

 

Arildslingan invigdes i juni 2024. Klart vi måste vi prova den. Vår slutsats: vilken trevlig och oerhört omväxlande rundvandring på 5 kilometer!

 

Charmig utlandskänsla

Startpunkten är Stelebacken vid kiosken nedanför hotellet Rusthållargården. Där finns en praktisk karta över denna rundvandring. Ta gärna ett foto, för att slingans diskreta blå markeringar kan stundom vara lite svårhittade.

Från kiosken knallar vi nerför backen och charmas genast av byns fina gamla hus, än med vasstak, än med prunkande trädgårdar, vars paradnummer utgörs av ömt vårdade rosbuskar. Man hade kunnat inbilla sig att man hamnat på ”utländska breddgrader”, om inte husen förlänats namn som Fiskarhuset, Strandhaga eller Böljesand.

Förbi Mor Cillas gränd och huset som en gång var Hotell Mor Cilla (kostnärernas favorithotell när det begav sig)  – bland många fina trähus som pockar på vår uppmärksamhet. På en sluttning efter Arilds kapell högersvänger vi och går upp för den sugande Lundgrens backe. Här gäller det sannerligen att hålla ut!

Väl uppe huserar det nya Arild, med moderna nybyggda hus. Vänstersväng och sedan in på Hallastensvägen, där vi kikar efter arkitektritade hus. Höger in på Nabbavägen, för att ta vänster och byta miljö helt vid nästa markering.

Startpunkten för vår runda är vid kiosken nedanför Rusthållargården.

Rosorna är en fröjd att titta på.

Kanske svårtläst, men det står faktiskt Hotell Mor Cilla på detta anrika hus.

 

Nabbens naturreservat

Oförmodat försvinner husen och naturen tar emot oss. Kor betar på den vidsträckta, havsnära fäladen och luften är mättad av havsbrus och skräntärnans skri. Vid Nabbahögarnas böljande gravfält skymtas en törnskata. Den verkar trivas vid nyponros- och vresrosbuskarna. Detsamma kan sägas om små lamm och tackor som bräker lite förstrött.

Några steg bort står storskarvar med utfällda vingar på svarta klippor klädda med senapsgul lav. På en klapperstenstrand betar får på en gräsplätt, bara ett andetag från havet. Efter nästa klapperstenstrand, vid Arilds utomhusbassäng, gör vi en liten avstickare och slår oss ner på en bänk vid havsklipporna för en fika med vidunderliga vyer över Skälderviken.

På väg ner genom fäladen i Nabbens naturreservat.

Nyponrosor.

Senapsgul lav på klipporna tycks uppskattas av storskarvarna.

 

Hamnen

Vid hamnen ståtar flera av Arilds fina gamla hus och havstrutarna skränar. Vid piren sitter ett par personer och myser i solen och några beställer glass i den sommaröppna hamnkiosken.

Förbi kiosken utmed havet längs den av gulliga hus kantade gränden och upp för en grönskande sluttning vid den gamla räddningsstationen. Väl uppe en vänstersväng, förbi det katolska kapellet och vidare ner med öppna vyer mot Skälderviken, kusten och slutligen Arilds gamla hus. Snart är vi återbördade till startpunkten.

En härligt omväxlande rundvandring på Kullahalvön!

Arilds hamnkiosk.

Det katolska kapellet i Arild har havsutsikt.

Även korna har en magnifik utsikt över Skälderviken och Arild.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Stelebacken, vid kiosken nedanför Rusthållargården.

Längd: Knappt 5 kilometer
Höjdmeter: uppskattningsvis runt +/- 70 meter
Tid:  Knappt 1,5 timme.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Obs: Leden är markerad med ganska små ljusblå skyltar. Det kan på sina håll vara lätt att missa dem, så ha gärna en karta över slingan i mobilen. På de små skyltarna finns ännu mindre små vita pilar när det är dags att byta riktning. Men man behöver gå riktigt nära skylten för att se om där finns en pil eller inte.

Läs mer:
Liknande markerade slingor i närheten som vi gått är Mölleslingan och Vikenrundan.

En lite längre rundvandring mellan Arild och Skäret som vi skrivit om hittar du här.

Länkar till alla våra vandringar i  Skåne hittar du här.

Slingans alltför diskreta markeringar, inte minst pilarna.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Birgitta Adolfsson skriver:

    Tack för tipset på fin och omväxlande promenad i Arild. Vi, fyra 70-plusare, gick slingan idag och avslutade med en god räkmacka och god glass i kiosken vid hamnen.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Vad roligt att ni hade en fin promenad. Räkmacka och glass låter härligt livsbejakande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.