Vandra vattennära i vänliga Viken

I Viken är det lätt att vandra med vidöppna vyer över Öresund.

 

Har du redan sett Vikens gulliga hus runt hamnen som alla turister? Denna rundtur är till dig som vi uppleva mer. I ett par timmar får du känna Viken ordentligt på pulsen. Du lär även förnimma havsvindarna längs havet.

 

Hög mysfaktor i Gamla Viken

För havet är aldrig långt borta i Viken. Vimplarna vajar i Vikens hamn och fiskarna lossar sin last från en av fiskebåtarna. Vi följer Vikenrundans röda markering upp från hamnen förbi gamla välbevarade stenhus, varav några ståtar med vasstak. Bland dessa mysiga hus finns ett väntande storkbo. Några steg till och vi är framme vid “vingklippta” väderkvarnen Sophia möllan. Viadukten vi går igenom blir som en tidsmaskin till Vikens nyare del.

Fiskarna lossar sin last i Vikens hamn.

Vad vore ett hustak utan ett storkbo?

 

Nya Viken

Det sköna här är att Vikenrundan går på cykel- och gångvägar. Den leder oss längs en avlång gräsmatta med närliggande radhus och enplansvillor. En ovanligt oskygg gärdsmyg följer oss smygande (så klart) runt buskarna. Förbi Vikenparken är det fortsatt grönt omkring och fåglarna sjunger lidelsefullt. Ett par gräsänder simmar i ett dike och på lekplatsen bredvid leker ingen. Tvåvåningsradhus står på rad och tvärs över gatan passerar vi ett äldre villaområde med en ekdunge full av fågelkvitter.

Lekplatsen i Vikenparken.

Det gäller att spana efter dessa rätt subtila markeringar.

 

Öresund

Sakta men säkert nalkas vi niohåls golfbanan med obetalbart läge vid havet. För att komma dit korsar vi gatan på ett övergångsställe. På green vajar en röd flagga i vårvinden och havet susar bredvid. Vi pulsar i sanden mot havet och fortsätter pulsandet på stigen mellan havet och golfbanan. Utsikten mot Öresund och Danmark är vidöppen och vi kan se guppande bläsänder i vattenbrynet.

Från numera grusstigen skymtar fyren Svinbådan i Öresund mellan de vajande buskarna. På stranden står badhytterna på rad. Vi närmar oss Gamla Viken, vars kyrktorn redan ger sig tillkänna.

I hamnen har fiskarna lossat färdigt. Snart ska nog de första flanörerna slå sig ned vid uteserveringarna.

Pulsar i sanden på stranden.

Badhytterna skvallrar om ett litet sommarparadis.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Hamnen i Viken

Längd: Drygt 6 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Drygt 1,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Obs: Lite långt mellan markeringarna på sina ställen, så det gäller att spana efter nästa markering.

Läs mer:
– Läs om alla våra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.