Därför älskar lunnefåglarna Runde i Norge!

Lunnefåglarna är förtjusta i Runde. Här hittar de stora stenar med håligheter mellan och gräsplatåer för sin bon.

 

Lunnefåglars exotiska utseende fascinerar och lockar besökare från när och fjärran till lilla norska ön Runde. Men vad lockar lunnefåglarna till Runde?

I det här inlägget får du svaret och kan lära dig mer om lunnefåglarna.

 

Runde Miljøsenter

För att besvara frågan träffar vi naturguiden Johannes Nikolai Antonsen. Även Cecil Elisabet Nerbø är med vid bordet med havsutsikt på kafét vid Runde Miljøsenter där båda jobbar. Informationsverksamheten vid Runde Miljøsenter har likheter med naturum i Sverige, men miljöcentret driver även forskning. Inte minst kan man lära sig massor om lunnefåglar och andra fåglar som häckar eller tillbringar tid på ön.

Missa inte heller utställningen om den upphittade guldskatten, en rafflande historia i modern tid. Här finns även ett kafé, där det serveras mat med lokal prägel som getpizza, fisksoppa och smarrig getmjölkglass med brunostsmak.

Slutligen, Runde Miljøsenter hyr även ut moderna lägenheter med havsutsikt.

Missa inte utställningen på Runde Miljøsenter om den upphittade guldskatten, en rafflande historia i modern tid.

 

Lunnefåglar

Tillbaka till ämnet, lunnefåglar. Naturguiden Johannes Nikolai Antonsen här bredvid har universitetsexamen både i naturguidning och pedagogik. Det märks i hur begripligt han förklarar. Onödigt att tillägga att han är väldigt intresserad av natur.

Hur kommer det sig att lunnefåglarna älskar Runde?
– Runde är en speciell plats, med en marin miljö som attraherar väldigt speciella fåglar.
Runde har allt lunnefåglarna söker. De letar efter öar med stora stenar med håligheter mellan och gräsplatå där de själva kan gräva hål att bo i. Därför har de så stora näbbar.

Därutöver är det antagligen bekvämt för dessa havsfåglar att komma hit, eftersom ön ligger längst ut mot Norska havet.

Kosten spelar naturligtvis en viktig roll. Lunnefåglar äter gärna tobis – liknar sill till utseende. Och tobis brukar det finnas i överflöd i havet utanför Runde. För att på havsbottnen finns något som tobis gillar: grushållande sand.

Lunnefåglar får bara ett ägg om året och är monogama, alltså håller sig till samma partner livet ut. Och de lever rätt länge, vilket kan förklara varför de verkar så orädda för människor, framhåller Johannes.
– Lunnefåglar kan bli relativt gamla, uppemot 46 år. Därför vet de av egen erfarenhet att ingenting händer så länge de håller sig innanför avspärrningarna. Det är min teori.

”Jag kan flyga”.

Nu vet vi varför lunnefåglarna älskar Runde. Vilket de inte är ensamma om. Flera fåglar gör det. Av liknande skäl. Fåglar som tretåig mås, havssula och toppskarv och många fler. Totalt har uppemot 80 fågelarter Runde som häckningsplats. Och många fler arter håller till på ön utan att häcka.
– Jag guidade en svensk grupp här på ön. På fem dagar såg vi 60 fågelarter. På årsbasis har vi runt 300 arter här.

Ändå står inte allt rätt till med fåglarna på Runde. De senaste 40 åren har fiskarna som de olika fågelarterna lever på minskat dramatiskt, och därmed även antalet fåglar. Lunnefåglarna har exempelvis minskat från 500 000 till 100 000 (varav 60 000 är häckande).

Ändå tillräckligt många fåglar att titta på.

Hur ska man göra för att inte störa fåglarna?
– Det viktigaste är att hålla sig utanför fågelskyddsområdets avspärrningar, inte använda drönare och undvika hög musik.

Vad kan du berätta mer om lunnefåglarna?
– Lunnefåglarna är här från april till början av augusti. Annars bor de mitt ute på havet, där de för det mesta dyker efter fisk och guppar i havet. De är duktiga dykare, men dåliga flygare – lite som pingviner som inte kan flyga alls.

Vad ska man inte missa på Runde?
– Lunnefåglarna förstås! Man blir så varm om hjärtat av att se dem. Men också den fantastiska utsikten från bergen. Utsikten från kanten av Rundebranden mot havssulorna är helt fantastiskt. Det är min favoritplats på Runde.

Gott om lunnefåglar på nära håll.

 

Det finns inget dåligt väder…

Något man antagligen inte kommer att missa på Runde är dåligt väder. Men dåligt väder ger oförglömliga naturupplevelser, framhåller Johannes.
– Förra sommaren hade vi fem soliga dagar – annars regnade det varje dag. Dåligt väder ger dramatiskt skådespel, med regn samtidigt som solen skiner genom molnen.

Slutligen har Cecil ett råd till alla besökare:
– Lägg bort kameran och andas in havsluften. Stanna upp och njut av att känna lyckan komma.

Det låter som ett väldigt bra råd i allmänhet och på Runde i synnerhet. För här man ju lätt bli överväldigad. Av både lunnefåglarna och bergen som stupar rakt ner i havet.

Den här fågeln var inte ett dugg blyg.

Naturen på Runde är makalöst vacker. Stanna upp och njut av att känna lyckan komma, som Cecil Elisabet Nerbø rekommenderar.


Läs mer

Här hittar du vårt andra inlägg om lunnefåglarna på Runde. Där hittar du våra tips på hur du hittar till fåglarna och så förstås en massa bilder och inspiration från våra upptäcktsfärder till lunnefåglarna. (länk kommer när inlägget är publicerat)

Här hittar du vårt inlägg om vår vandring på Runde.

Här hittar du inlägget om vår båtutflykt från Runde. (länk kommer när inlägget är publicerat)

Och här en länk till Runde Miljøsenter.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

  1. JoY skriver:

    Tack för de vackra bilderna. Efter detta inlägg, kommer en resa till Runde stå högt på min lista nästa år.

  2. bmlarsreseblogg skriver:

    Vilka vackra bilder och ett informativt inlägg. Vi har bara sett lunnefågel på långt håll när vi var ute med båt norr om Island så det hör lockar. Vilken tid besökte ni ön?

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Alltid lika trevligt att ta del av era kommentarer! Att uppleva lunnefåglar på nära håll på vackra Runde är en oförglömlig naturupplevelse.
      Vi besökte ön i juli månad och hade ovanligt fint väder. Funderar ni på att åka dit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.