På oförglömlig båttur med Aquila till lunnefåglarna på Runde
Lunnefåglar är det gott om på ön Runde i Norge. Men att studera fåglarna från havet ger en annan dimension, med de väldiga klipporna som kuliss – och med havsgrottan. Havssulor och en hel del andra havsfåglar gör upplevelsen oförglömlig.
Skepparen Johan Moltu
Det är strax efter elva på förmiddagen och havsvinden är måttlig. Båten Aquila, med plats för tolv passagerare, gungar lätt på Rundafjorden medan skepparen Johan Moltu berättar med forne lärarens pedagogiska handlag om fåglarna som kan påträffas under färden. Bland det första han gör är att avge ett löfte:
-Ni ska få se så många lunnefåglar tills ni tröttnar. Och ni ska skåda toppskarvar så nära att ni ska kunna se deras ögonfärg!
Det låter nästan för bra för att kunna tas på allvar, eller hur?
Det verkar så. Förvisso är det gott om allehanda måsfåglar, men måsar och trutar är det gott om hemma.
Bra genomgång
I grunden är han alltså lärare, men när lilla skolan på Runde var på väg att lägga ner 2006 slumpade det sig att båten Aquila var till salu. Johan slog till och verkar inte ångra sig.
– Under dessa år har 40 000 människor följt med min båt på utflykt. Dessa människor och båten har varit ett lyft för mitt liv!
Johan berättar om de olika havsfåglar som vi kan möta under färden, och kompletterar genomgången med A4-stora bilder i en svart pärm som han sedan låter gå runt.
Nu är vi redo att se fåglarna på riktigt!
Lunnefåglar, lunnefåglar, lunnefåglar!
Båten saktar in och alla ombord hoppar upp och gapar: Lunnefåglar! Fåglarna cirkulerar i tusental i luften och guppar obesvärat i vattnet bredvid oss. Även andra sjöfåglar som tordmular och sillgrisslor simmar runt.
– På Runde häckar 30 000 par lunnefåglar. När de har fisk i näbben i maj, då vet vi att de har ungar, berättar Johan Moltu.
Självklart är det omöjligt att få nog av fåglarna i havet omgivna av Rundes grönklädda enorma klippor.
Kuslig stämning i havsgrottan
Vinden i dag hindrar oss inte från att besöka havsgrottan, där de få kvarvarande tretåiga måsarna lever bland stenarna långt upp i grottan. Stämningen i den katedralhöga grottan är kuslig: måsarnas ständiga skri ekar som hjärtskärande nödrop tillspetsat av dödsångest.
– De tretåiga måsarna har ingen mat här längre. De röda algerna vi hade är borta, förklarar Johan Moltu.
Toppskarvar
Snart stannar båten framför en klippa i havet, vit av toppskarvars spillning. Fåglarna står tätt intill varandra. Precis som utlovat kan fåglarnas ögonfärg skönjas – grönt.
Havssulor – snövita änglar?
Vid sista anhalten stannar vi till vid en enorm klippa, havssulornas första häckningsplats i Norge. Tusentals och åter tusentals stora havssulor håller till här. En del sitter på klipporna medan andra svävar runt. Med deras snövita fjäderdräkt, gyllene nacke och vingspann på nästan två meter leder de tankarna till flygande änglar, i varje fall tills någon av medpassagerarna får något kladdigt på huvudet. Så kommer båtens hushållspappersrulle till användning.
Helt änglalika är havssulorna kanske inte.
Måsfåglars uppvisning
På väg tillbaka till hamnen har Johan Moltu hyss för sig. Med utslängda nävar av gårdagens torra bröd lockar han måsar och trutar. Om varje brödbit utspelar sig en kraftmätning mellan en hop fåglar. Brödbitarna flyger i luften i strid ström.
Rätt som det är sätter vår gode skeppare en regnmössa på huvudet – och ovanpå den en rejäl brödbit.
Länge behöver han inte vänta. Många måsfåglar flyger nära, men bara en havstrut vågar löpa linan ut och kniper brödbiten.
Undertecknad får låna skepparens slitna regnmössa för att uppleva havstruten taktilt.
Två timmar har sällan gått så fort, och lämnat så stora avtryck.
Tack, Johan Moltu!
Läs mer:
Båtutflykten med Aquila varade i 2 timmar och kostade 300 NOK per vuxen (2023). Vi bokade och betalade biljetten dagen innan på Goksøyr Camping. Mer information om båtutflykter med Aquila, inklusive tider och priser, hittar du här.
Läs gärna övriga inlägg från våra upptäcktsfärder på Runde:
– Upplev lunnefåglar på Runde – våra tips.
– Därför älskar lunnefåglarna ön Runde.
– Vandra på Rundes havsnära fjäll.
Text: Eyal
Bild: Kerstin
Tack för den här båtturen som verkar väldigt fin. Sista bilden var rolig. Ett par vänner till oss har också besökt Runde och vi är lockade att ta husbilen dit 2024.
Kul att ni har hört av er! Visst var det tur att jag kunde låna en regnhatt av trevlige skeppare Johan Moltu för den sista bilden!
Såväl denna båttur som Runde kan vi varmt rekommendera. Tydligen hade vi oerhört tur med vädret. Det kan nämligen både blåsa och skvätta en del. Men det finns ju inget dåligt väder, sägs det…