Vandra på försommaren i Sverige – 4 tips

Försommaren och körsbärsblom förför vid Hornborgasjön.

 

Det är omvälvande att vandra på försommaren. Allt blir grönt på våren. Landskapet prunkar, med skira körsbärsträd, gyllene maskrosor, vitsippsmattor och väldoftande ramslök. Fåglarna sjunger vårens lovsång och får söta ungar. Luften genomsyras av förväntan och optimism. Då vill vi vara ute mest hela tiden, vi vill inte missa något, vi vill insupa denna vårliga luft och förnimma allt. Inpå nykläckta fågelägg.

Egentligen spelar det nog ingen roll, oavsett var man vandrar så är det vackert på försommaren. Men några trolska platser som vi ständigt längtar till har vi förstås.

Ha en glad försommar!


1. Ät och vandra dig lycklig vid Hornborgasjön
När körsbärsträden står i full blom och naturen prunkar under vår och försommar finns det knappast en fagrare plats att vistas i än vid Fågeludden på Hornborgasjöns östra sidan. Här kan du både vandra och äta dig lycklig.

Livet spirar på våren.

Det är kul att vandra på försommaren!

 

2. Vandra trolska Västanåleden – bästa verklighetsflykten
Landskapet utanför Gränna i Småland är som hämtat ur en saga och är fullt av överraskningar. Höjdskillnaderna parade med mossklädda stubbar och stenar bland porlande bäckar skapar en trollbindande känsla av rum i rum i John Bauers anda. På försommaren kan du dessutom njuta av blommande äppelträd, ramslök och vitsippsmattor. En omväxlande vandring till dig som önskar fly verkligheten för en dag.

Vårkänslor som doftar ramslök i Västanåledens sagolika skog.

Röttles trolska vattenfall förgyller våren.

 

3. Blommande Alvaret på Öland
Under tidigare besök på Öland med våra barn fanns det ingen tid för några längre turer för att utforska Alvaret. De skulle lära sig vindsurfing. Men när barnen blivit vuxna fanns det gott om tid. Vi tog en längre tur på Alvaret och blev överväldigade av blomprakten, inte minst alla orkidéer. Våren är en bra tid för ett besök för den som vill vandra över ett blommande Alvaret.

Alvaret har tagit på sig vårlig grön skrud.

Adam och Eva blommar på Alvaret

Adam och Eva spirar på försommaren på Alvaret.

 

4. Vandra i Sinarpsdalen och i Axeltops skogar
Följ med på en av Bjärehalvön finaste och mest omväxlande rundvandringar. Denna oförglömliga vandring kombinerar det bästa av två världar. Sagolika Sinarpsdalen med ett pärlband av små gårdar bland böljande gröna kullar med betande kor och får. Och en betydligt tuffare värld i Axeltorps skogar med en trång ravin, branta stup och imponerande vattenfall.

Vitsippsmattor så långt ögat når i Axeltorps skogar naturreservat.

Körsbärsblom i sagolika Sinarpsdalen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.