Vandra i Sinarpsdalen och dramatiska Axeltorps skogar

Man känner sig liten i Axeltorps skogar naturreservats dramatiska natur.

 

Följ med på en av Bjärehalvöns finaste och mest omväxlande rundvandringar. Denna oförglömliga vandring kombinerar det bästa av två världar. Sagolika Sinarpsdalen med ett pärlband av små gårdar bland böljande gröna kullar med betande kor och får. Och en betydligt tuffare värld med en trång ravin, branta stup och imponerande vattenfall i Axeltorps skogar naturreservat. 

Denna oförglömliga vandring inleds i Sinarpsdalen vid Nötte Backars parkering i Båstads utkanter. Innan vi börjar passar vi på och tittar till Skogsträdgården bredvid. Sedan är det bara att följa en röd markering.

 

Sagolika Sinarpsdalen

Sinarpsdalen är inte bara en dal, det är en sagolik egen liten värld bestående av böljande kullar med tusen små rum, vars inredning är i ständig förändring beroende årstid, väder och vind. Däri ligger dalens skönhet. Nu är det vår i luften. Körsbärsträdens begynnande blomning, myrornas febrila aktivitet vid myrstackar och fåglarnas glädjefyllda sång skickar ut samma budskap: våren är i antågande.

Uppe på spänger omsluts vi av al och hägg: är det några grodor i bäcken? Inte än.

I nästa rum lyser svalört upp i gult innan vi bestiger dagens första grönskande backe och betraktar Sinarpsdalen uppifrån och ner. Och det böljande landskapet fortsätter överraska. Här rullar ett kulturlandskap med betesmark och ett pärlband av gårdar fram. I den närliggande hagen håller kor till med nysläppta kalvar på grönbete. Så ystra de är. Och där restaureras våtmarker. Och där en skogsdunge med blomkantade björkar. Smultronkart och styvmorsviol, en av Kerstins favoritväxter, har premiär. Tranors trumpetande ekar över nejden medan gärdsmygen smyger runt solvarma muren och för närvarande håller tyst.

Över en strömmande bäck skymtar vi nog en forsärla (den är snabb som blixten). Små söta svarta lamm med betydligt större och lurvigare föräldrar distraherar oss i en fårhage. Alldeles för sent för att backa märker vi två oxar i vår hage, varje gång huvuden stångas, vibrerar luften och hjärtat bultar extra hårt. Utan att onödigtvis väcka uppmärksamhet byter vi så småningom rum.

Längre upp i backen tronar en liten timrad faluröd stuga, som en gullig vink från svunnen tid av lantliga Sverige. Påfågelöga fladdrar runt. Slut på Sinarpsdalens saga. Men dagens mest dramatiska naturupplevelse återstår.

Körsbärsblom trollbinder.

Söta små lamm längs stigen.

Sagolika Sinarpsdalen.

 

Grevie

En bokskog, en uppåtgående banvall flankerad av ungskog, med ständigt droppande på mossklädda klipphällar bredvid. Så öppnar sig horisonten igen när vi passerar genom lilla samhället Grevie. Tågen slutade att gå hit 1975, två år senare revs stationshuset. Nu har banvallen bytt karriär till föredömligt rak cykelbana och vandringsled. Vi är omgivna av åkrar och beteshagar. Trakten här på Bjärehalvön är berömd i hela riket för sin tidiga färskpotatis. Här kallas denna högt älskade knöl pära och ger årligen upphov till kommersiella jippot pärans dag.

Bonden på åkern bredvid river upp stora dammoln med traktorn medan vi passerar gårdar. Längre ner i dalen ringlar Vadbäcken, en hel del vatten lär ha runnit sedan skandalösa utsläppen av giftet Rhoca-Gil i samband med tunnelbyggandet 1998.

Nu gör vi något drastiskt, lämnar banvallens raka led och avviker till vänster på orange markerade Skåneleden. Denna asfalterade väg slingrar genom lantliga Böskestorp med hus och gårdar. Här hittar vi en lämplig åkerkant att slå oss ner på. Bakom porlar bäcken och framför breder Skälderviken ut sig. Den medhavda matsäcken liksom kaffet med dopp smakar förnämligt.

Stärkta och utvilade fortsätter vi uppför backen, förbi hästhagar och hjorthägn. Vi passerar även en bokskog med vitsippsmattor innan vi lämnar Skåneleden vid en korsning och följer en gul markering vidare till Axelstorps skogar naturreservat.

En improviserad lunchpaus med utsikt över Skälderviken.

 

Dramatiska Axelstorps skogar naturreservat

Så snart vi viker till höger in i reservatet hörs ekot av strömt vatten. Bäcken är omgiven av vitsippor och alar. Vi följer bäcken och hejdar oss vid ett vattenfall. För att uppleva vattenfallet på nära håll stiger vi – försiktigt – ner för branta backen på bokollonmattan nästan ända fram till ravinen med vattenfallet. Resultat: en mäktig naturupplevelse. Bokskog, ravin och vattenfall är sannerligen en effektfull kombination. Ska vi lämna denna dramatiska natur? Sällan! Så vi avviker från den markerade leden och vandrar närmast ravinen. Naturen här är storslagen, men också kittlande farlig: stupet är nära och att ramla ner i strömmen bland klipporna känns ohälsosamt.

I denna storslagna natur med ravin omgiven av branta klippor och forsande bäck känner jag mig liten. En skön känsla. Landremsan smalnar av när vi passerar en mossklädd mur på krasande löv. Vi har nått världens ände, två mötande raviner som inte släpper oss förbi: hit, men inte längre.

Ödmjuka inför naturens övertag resignerar vi, och återvänder. Genom en öppning i muren går vi tills vi är tillbaka på den gulmarkerade stigen.

Mjuk och porlande start i häftiga Axeltorps skogar naturreservat.

Brusande vattenfall.

Mossklädd mur i backen i bokskogen.

Vägs ände när två raviner möts.

 

Vida vyer över Laholmsbukten

En brant backe till botten av ravinen leder oss till andra sidan över en träbro och upp i bokskogen förbi nästa höjdpunkt: en äppelodling. Vattnets dån underifrån hörs alltjämt. Snart klingar ljudet av och bokskogen med hasselsnår och vidsträckta vitsippsmattor breder ut sig. Utan förvarning kommer vi in i en får- och hästhage som öppnar upp för vida vyer över Laholmsbukten.

För stunden lämnar vi den gulmarkerade leden och tar till höger uppför en backe omgivna av äppelodling med havsutsikt – Axeltorps fruktodling. Nu återansluter vi till orange markerade Skåneleden på en grusväg som ringlar förbi åkrar, betesmark med highland cattle-kor och några enstaka gårdar med magnifika vyer över Laholmsbukten.

Vid en bergknalle avviker vi till vänster till utsiktsplatsen Bratteborg. Nedanför ligger Båstad omgiven av Laholmsbukten, fint ögongodis. Vi återvänder till leden och går nerför böljande kullar bredvid Lyadalens naturreservat, vars sluttningar är bräddfyllda med bokskog och vitsippor. Porlande Lyabäcken omfamnas av grönska. Leden fortsätter längs en asfalterad väg. Till vänster där en gul skylt pekar nerför backen och vi är praktiskt taget i utkanten av Båstad. Genast vänster in på banvallen. Vid målgången vandrar vi utmed Lyadalens naturreservat med bokskog och strömmande bäck, en final värdig denna oförglömliga vandring. Härifrån är vi snart åter vid startpunkten.

Vårkänslor genom hasselskogen.

Äppelodling med vida vyer över Laholmsbukten.

Highland cattle-kor på grönbete.

Utsiktsplats med Båstad-vy.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen i Sinarpsdalen vid Nötte Backar.

Längd: Drygt 20 kilometer.
Höjdmeter: +/- cirka 300 meter
Tid: Runt 5 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Obs: I naturreservatet Axeltorps skogar valde vi att för en stund lämna den markerade vandringsleden. Vi gick i stället på små stigar närmare ravinen. Här gäller det att ta det försiktigt vid branter, inte minst om det är fuktigt och halt. För den som vill ha bättre underlag går det förstås bra att hålla sig till den markerade stigen hela vägen.

Tips1: Den som vill ha en lite kortare vandring kan när man kommer ut på bilvägen efter turen genom naturereservatet Axeltorps skogar gå vänster nedför backen. Då är man strax på banvallen som man följer till vänster tillbaka till startpunkten.

Tips2: Det går att nå startpunkten vid Nötte backar med buss 504. För mer information, se Skånetrafikens hemsida.

Läs mer:
– Läs om vår höstvandring i Sinarpsdalen.
– Läs våra tips till på vandringar på Bjärehalvön.
– Läs om alla våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.