Pastoral vandring i böljande Sinarpsdalen

Magisk höstvandring i Sinarpsdalen på Hallandsåsen.

 

Vandringen i Sinarspdalen från Nötte Backar i Båstads utkanter till Grevie är en hänförande rundslinga på 8 kilometer. Egentligen en djup, kuperad och böljande sprickdal tvärs genom Hallandsåsen. Här finns öppna vyer över ett kulturlandskap med småskaligt jordbruk och betande djur. Lägg på det höstens magi och nyckfulla väder. Resultat: oförglömlig upplevelse.

Redan efter Skogsträdgården blir vägen en stig och vi flankeras av än björkar, än mossklädd stenmur. Trots regntunga skyar är luften mättad av fågelsång. Just när vi passerat Sinarpsbäcken och våtmarken på spänger passerar en lågt flygande ormvråk. Redan där får vi syn på naturbetet, alldeles intill oss i hagen betar får med imponerande horn. Vi glor på dem, och de glor oskyggt tillbaka. Är detta inte kärlek, banne mig?

På spänger över våtmark i dalbotten.

Fåren glor lika mycket som vi. Vi hade kunnat glo på dessa fina får resten av dagen!

 

Sagolikt kulturlandskap

Landskapet böljar vidare och nästa hage härbärgerar tre bruna hästar på en backe. Hästarna är blida så vi känner oss trygga och lugna. Aspen darrar dock, sin vana trogen, och lyser upp ikapp med en regnbåge. Vi låtsas vare sig om regnet eller leran under fötterna, utan betar av hage efter hage i det böljande landskapet på bäddar av gyllenbruna löv. Luften är höstfuktig och regndropparna uppiggande, risken att slumra till minimal.

Råmandes hörs från Lindgrens gård och snart vindlar stigen förbi nästa “rum” och korna uppenbarar sig för ett flyktigt ögonblick i en backe. En minimal plankbro leder över en strömmande bäck till ett sagolikt landskapet med gröna kullar och betesängar. Leran bjuder på ett unikt tillfälle till balansträning; både regnet och duggregnet har vid det laget upphört.

Längst ner dalen ligger en gård med betande får, omhuldade av en vidsträckt rostbrun skog. Sannerligen är det något särskilt med denna höstliga episod, när löven skiftar färg i en process som pågår framför våra ögon.

Höstvandrare lämnar sina spår.

Sprakande höst.

Gott om fåglar i Sinarpsdalen.

På spång över välfylld, forsande bäck.

Ännu mer höstmagi i böljande Sinarpsdalen.

 

 

Grevie

En stenmur ger ännu ett smakprov av kulturlandskapet, och vi tar oss varligt nerför backen på gyllenbrun lövmatta. In i en hage inträffar ett nådigt ögonblick, solen lyser genom molnen. Sedan återstår inte särskilt mycket till Grevie, en stätta vid en bro över banvallen (vi fortsätter dock rakt fram) och snart visar sig husen i Grevie genom björkarnas gulgröna lövverk och genom bokarnas gyllenbruna dito. Vi har bytt leran mot villasamhällets asfalt för en stund.

Kulturlandskap med stenmurar.

Över en gyllenbrun matta i en gul skog. Här är hösten allt annat än grå.

Framme i Grevie där vandringen vänder.

 

Gamla Västkustbanan

Rundturen fortsätter och vi går in i Sinarpsdalen igen och möter fem bruna kor på en backe i hagen. De ger oss en förströdd blick och fortsätter att beta. Upp och ner i skogen, bitvis en lärkskog, och ut i ännu en kohage. Därefter är vi på banan, där Västkustbanans tåg passerade före Hallandsåstunnelns era. Gamla banvallen kommer såväl vandrare som cyklister till pass på sträckan mellan Grevie och Båstad.

Nästintill obemärkt går solen ner bakom oss. Konturerna av dalen omkring oss blir allt mer oklara, nästan skugglika. Vi tittar oss runt och bakom oss hinner vi ta emot de sista strålarna av skymningsljusets magi i förtrollande Sinarpsdalen.

Genom beteshagar med, tack och lov, lugna djur.

Skymningsljus över Sinarpsdalen.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen i Sinarpsdalen vid Nötte Backar.

Längd: Cirka 8 kilometer.
Höjdmeter: +/- cirka 80 meter
Tid: Drygt 2 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Läs mer:
– Läs om alla våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.