Ät och vandra dig lycklig vid Hornborgasjön

Här vid Hornborgasjön finns alla förutsättningar för att kunna känna sig väl till mods.

När körsbärsträden står i full blom och naturen prunkar under vår och försommar finns det knappast en fagrare plats att vistas i än vid Fågeludden på Hornborgasjöns östra sidan. Här kan du både vandra och äta dig lycklig.

 

Spektakulärt Naturum

Blott några kilometer från Trandansens turistmagnet väntar en mer stillsam naturupplevelse. Vid Fågeludden på Hornborgasjöns östra sida finns det otaliga möjligheter att titta på sjöfåglarna från första parkett. Själva naturum Hornborgasjön är en arkitektonisk skönhet som står spektakulärt på pelare i vattnet.

Naturum Hornborgasjön

Eyal känner sig upprymd under ett blommande körsbärsträd. Den fina byggnaden bakom som står på pålar i vattnet är naturum Hornborgasjön.

Denna nykläckta dunboll är en sothöna.

Skrattmåsar har fest. Ser ni ungen på marken?

Fåren håller landskapet öppet. Tack för det!

 

Vackrast på våren och försommaren

Hit kan man komma året om, vi har besökt omgivningarna även på vårvintern med stor behållning. Men att vandra här på våren och försommaren är något speciellt som måste upplevas på plats. Man blir helt enkelt berusande lycklig av att vandra i detta böljande landskap när naturen kommit i gång på allvar.

Om du vill plocka russinen ur vandringskakan så inleder du din vandring vid naturum och följer pilgrimsleden i riktning mot Falköping. Du vandrar på strandängar, spänger och träbroar över porlande vattendrag omgiven av hundratals blommande körsbärsträd och gula maskrosängar. Här och var kan en blyg backsippa ge sig till känna – liksom en mångfald fåglar i Hornborgasjön bredvid.

Lyckokänslan kulminerar uppe på småkulliga Vässtorpsåsen. Här mellan getryggåsar och dödisgropar från istiden har du öppen utsikt över både sjön och körsbärsträden.

Ängsladan vid Hornborgasjön – trevligt ställe att fika vid.

Fågelägg.

På vandring vid Vässtorpsåsen. Kan man känna sig annat än lycklig?

 

 

Fantastiskt kulturlandskap

Efter åsen kan du vända tillbaka till naturum och plocka nästa russin genom att ta pilgrimsvandringen åt andra hållet – mot Varnhem. Vandringen går genom ett fantastiskt kulturlandskap med hagar, stenmurar och små gårdar – fram till museigården Heljesgården. Där kan du vända tillbaka till naturum och Hornborgasjön.

Ko på rad eller koparad?

Museigården Heljesgården ligger vackert.

 

Ät dig lycklig

Intill naturum och med vacker utsikt över sjön kan du både fika och äta kungligt på Café Doppingen. Paradrätten är pannbiff med gräddsås, lingonsylt, pressgurka, kokt potatis och stekt lök. Denna vällagade husmanskost har gett oss lyckokänslor och förmått oss att återbesöka stället. Enligt kocken Ingrid Axelsson är hemligheten närproducerat och rikligt med smör och grädde. För bakverken står dottern Sara Axelsson, som uppenbarligen är en begåvad konditor. Det finns många läckerheter att välja mellan, varav banan- och saltkaramelltårtan är en stor favorit.

Ät dig lycklig på Café Doppingen som serverar god husmanskost under vasstaket.

Vad sägs om en matig sallad med kyckling?

Banan- och saltkaramelltårtan är en stor favorit. Vi förstår varför.

 

På snart återseende

Vi avslutar vårt återbesök vid Hornborgasjön på samma sätt som vid våra tidigare besök. Med mersmak och en längtan att komma tillbaka!


Läs mer:

Läs mer om naturupplevelser i närheten av Hornborgasjön på bloggen.
Vandra från naturum Hornborgasjön till Ytterberg.
Stillsam naturupplevelse vid Hornborgasjön.
Trandansen vid Hornborgasjön.
Naturupplevelser vid Hornborgasjön och Vallebygden.

Här kan läsa vårt resereportage i Expressen om vår pilgrimsvandring mellan Falköping och Varnhem som passerar naturum Hornborgasjön.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.