Trandansen vid Hornborgasjön

Dansande tranor vid Hornborgasjön

”Får jag lov?” Klassisk trandans vid Trandansen.

 

Gissa vilket som är Trandansen. En folkfest av ett sällan skådat slag. En mytomspunnen plats med gamla anor. Eller en alldeles omtumlande och exklusiv naturupplevelse.

Rätt svar: Trandansen är allt detta, om än inte samtidigt.

Vi hamnar mitt i folkfesten vid Hornborgasjön. Flera fält som gjorts om till en väldig parkering är fullpackade med bilar. Husbilar från när och fjärran står på rad. Antalet besökare under helgen uppskattas till totalt 30 000 – 40 000.

Skälet till denna makalösa uppståndelse uppenbarar sig genast och är svår att överrösta: 24 500 upphetsade, sjungande, dansande, spatserande, flygande och inte minst ätande tranor. Maten visar sig spela en viktig roll i detta skådespel.

Mängder av tranor vid Hornborgasjön

Här håller 24 500 tranor till. Räkna själv om du inte tror det.

 

3 saker som lockar tranorna

 1. Först och främst lockas tranorna hit av maten, upp mot tio ton av sädesslaget korn. Varje natt. Maten läggs ut när tranorna drar sig tillbaka mot sjön, där de kan sova och enklare upptäcka eventuella fiender, exempelvis räv.
 2. Perfekt avstånd till rastplatsen innan, Rügen i Tyskland, 40 mil ungefär.
 3. Perfekta övernattningsplatser. Tranorna måste stå i vatten för att känna sig trygga. Några decimeter djupt och det finns här.

 

Kent-Ove Hvass

Kent-Ove Hvass berättar om vad som lockar tranorna till Hornborgasjön: mat, trygghet och lagom avstånd till andra rastplatser.

 

Detta berättar Kent-Ove Hvass, som är gymnasielärare i särskolan, kunnig fågelskådare, naturfotograf och tranentusiast av stora mått.

– Jag fotar väldigt mycket. Jag har nog en miljon bilder på tranor. Jag är i hela världen och fotograferar. Jag har stått i 25 år här och fotat och fotat, säger han.

Tranans dag är en anrik tradition med hundratals år på nacken, ett sätt hälsa våren i södra Sverige.

Givetvis kan Kent-Ove Hvass berätta om hur allt började. Han pekar på åkrarna runt Dagsnäs slott och Stora Bjurums slott:

– Där odlades potatis för att göra brännvin. Under hundratals år odlades potatis på alla åkrar häromkring. Och man gjorde hundratusentals liter brännvin. Och när man odlar potatis får du inte upp alltihopa. Sättpotatisen blir kvar. En del småpotatis blir kvar. Det hittar tranorna. Så de kom hit för att käka potatis.

Men 1976 lades det sista bränneriet ner. Slut med potatisodling. Tranorna visste varken ut eller in och irrade runt. Skulle den mångåriga traditionen gå i graven likt brännerierna?

 

Tranornas återkomst

Naturvårdsverket grep in och lät odla potatis bara för tranornas skull. Vägen byggdes i början av 1990-talet och i samma veva bekostade Vägverket en rastplats. Tranor matades med korn och ökade ständigt i antal. Resten är som man säger historia, och en mycket framgångsrik sådan. Rekordet är 26 500 tranor den 3:e april 2012.

Tranor gående på rad

Gott om käk. Tranorna gillar korn och göds med tio ton varje dygn.

 

En myt måste avlivas

Som en sann folkbildare passar Kent-Ove Hvass på att avliva en myt. Förvisso dansar tranorna, några par av den väldiga flocken på gärdet vid Trandansen dansar mest hela tiden. Men de parar sig inte här. Genom dansen lär tranparet känna varandra bättre och blir därmed mer synkade inför den stundande häckningsprocessen. Då behövs all synk i världen för att få ihop det.

– Dansen är ganska okomplicerad grej där de står mot varandra, tar skutt och flaxar med vingarna. Dansen avslutas alltid med att hanen kör ner näbben i marken och drar upp en koka som han kastar upp i luften. Det är en signal på att det är klart, säger han.

Innan Kent-Ove Hvass slukas av den frejdiga och fågelintresserade folkmassan lämnar han ett av de bästa och jobbigaste tipsen vi någonsin varit med om: Vill ni uppleva något verkligen speciellt, så kom tillbaka i morgon bitti före soluppgången.

Dansande tranor

Trandansen är först och främst en kommunikationsövning för tranorna. En perfekt förberedelse inför häckningen.

 

Omtumlande upplevelse

Strax före soluppgången står vi jämte en handfull fågelfantaster i ett närmast stilla Trandansen. Det är lite märkligt, eftersom stället har förvandlats till världens mest landningstäta. Flockar med gracilt landande tranor avlöser varandra. Synen är så vacker att det svindlar för ögonen. Och nu inträffar det magiska. En orange sol höjer sig över berget Billingen i öst och trollbinder. Innan pulsen stabiliseras har solen i ett trollslag skiftat nyans och strålar rosa skimmer över Hornborgasjön. Hoppas att ingen tog kort på oss. Då hade vi sett ut som två gapande fånar med lyckliga leenden över hela ansiktet. För det är visst något förtrollande med trandans i morgonljuset.

Flygande tranor i soluppgång

Magiskt. Soluppgången över Hornborgasjön. Tranorna flyger in i oändliga rader.

Landande svanor vid soluppgång

Tranor redo för landning i det rosaskimrande morgonljuset.


Korta fakta om tranor

Latinskt namn: Grus grus

Ålder: Genom ringmärkning vet man att tranor kan bli åtminstone 18 år, troligen mer.

Vikt: 4-7 kilo

Vingbredd: upp till 2,25 meter

Ägg: Oftast två

Mat: Tranan är allätare, säd och frön, men också sådant som fisk och grodor.

Landskapsfågel: Tranan är Västergötlands landskapsfågel.

Källa: Länsstyrelsens hemsida om Hornborgasjön. 

Flygande tranor en tidig morgon

Full aktivitet på flygplatsen vid Hornborgasjön redan vid sextiden på morgonen.

 

Vinter och sommar: Tranorna som dansar vid Hornborgasjön tillbringar vintern i Extremadura i Spanien där de bland annat äter ekollon från korkek.De flesta tranorna ska sedan vidare till Dalälven och Norge. Många tranor är ringmärkta i Norge (där de kläckts). Det finns också tranor som häckar vid Hornborgasjön. Men de är inte vid Trandansen utan flyger direkt till sina häckningsplatser. De är så benägna att gå till häckning väldigt snabbt, det är det som är det viktiga för dem.

Källa: Kent-Ove Hvass.

Tranor vid soluppgång

Ännu mer rosaskimrande magi.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Angelika skriver:

  Again such good informations – and these very beautiful nature photographs are very inspiring.

 2. Jacob skriver:

  Bara att hålla med föregående, ser ut som att det lönade sig att gå upp tidigt.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Det var motigt att stiga upp tidigt. Regnet under bilfärden bådade inte alls gott. Men väl framme var belöningen storartad och helt regnfritt. Gav mersmak för fler tidiga mornar framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.