Vallfärd till Valles natur och kultur

Trädgårdssjön och Höjentorps slottsruin

Vallebygden bjuder på pastoral natur parat med kulturminnesmärken. Det gäller att lägga märke till dem. Här skymtar Höijentorps slottsruin mellan träden vid Trädgårdssjön.

 

Valle har på sistone seglat upp som en av våra största favoriter i Sverige. Första nedslaget gjorde vi i slutet av april och var med om trandans en masse. En snabb visit i Sveriges kanske vackraste naturum som bokstavligen står på Hornborgasjön fick oss att falla pladask för dessa sköna omgivningar.

En dryg månad senare återvänder vi till denna populära fågelsjö med omgivande kullar och ängar som nu under vårt besök i maj står i blom. Här vandrar vi saliga genom ängar lysande i blått, gult och rosa med dofter av mandelblom, syren och körsbärsblom i luften. Inte att undra på att fåglarna sjunger vårens lovsång.

Körsbärsblom vid Hornborgasjön

Blommande körsbärsträd med Hornborgasjön som fond.

För den vandrings- och naturintresserade bjuder Valle på välmarkerade vandringsleder genom många naturreservat, kullar, prunkande ängar, lantliga åkrar och skogsklädda berg med vattenfall på sina håll. Ju mer vi har vandrat här desto längre vi vill gå i denna levande omgivning. Nästa gång blir det antagligen Billingeleden och Pilgrimsleden från Varnhem till Gudhem.

Pilgrimsleden

Nästa vandring? Pilgrimsleden mellan Varnhem och Gudhem.

Den kulturintresserade kan gladeligen få sitt lystmäte. Valle verkar vara fullmatat med minnesmärken över det förflutna. Där utgör gravplatsen efter Kata och Kata gård från vikingatiden utanför Varnhems klosterkyrka ett smått sensationellt inslag.

Ett litet tips inför besöket i Valle: läs våra inlägg. De innehåller både inspiration och tips. Har du redan besökt Valle och har egna tips? Berätta gärna!

Här nedan ett urval av det vi hunnit se i Valle. Givetvis finns fler naturreservat och fler vandringar i området. Och de väntar bara på att bli utforskade!

 

8 saker att göra i Valle

 

1. Besöka naturum Hornborgasjön

Detta fina nordiskt influerade hus på pelare i Hornborgasjön är en riktig pärla. En magnet för såväl människor som fåglar. Här hittar du inlägget om vårt besök i april 2018.

Naturum Hornborgasjön

Fenomenal byggnad som andas rena linjer och ger mycket nordisk känsla. Placeringen ovanpå Hornborgasjön gör inte saken sämre.

 

2. Vandring från naturum Hornborgasjön till Ytterberg

Orkar du med en enda Sverigevandring? Då råder ingen tvekan om vilken vandring vi skulle rekommendera. Den här! Den bjuder på generöst panorama över sjön, den vindlar över ängar och kullar som är mättade av prunkande vårlycka. En vandring att bli glad av.

Utiskt över Hornborgasjön

Vandring längs Hornborgasjön med sjöutsikt som heter duga och körsbärsträd i full blom.

 

3. Jättadalen och Öglunda grotta

Vi parkerar bilen vid Öglunda kyrka och inandas ramslökens omisskännliga lukt på väg genom Jättadalen. Några ramslökar syns dock inte till. Däremot rinnande vatten i ravinen som kräver en brant stigning innan vi är uppe på Billingen. Fin utsikt och imponerande klippformationer, men det är nog vägen hit som är bäst.

Här kan man med behållning gå tillbaka samma väg. Vi känner oss dock manade att utforska Öglunda grotta så vi fortsätter genom skogen och i nästa ravin är vi framme vid grottan och där är det kanske inte så mycket att se. Men klippformationerna på väg ner är imponerande. Och längst ner i ravinen svalkar vi oss vid några isrester. Skönt en gassig majdag.

En halvtimme senare är vi tillbaka i bilen.

Jättadalen

På väg upp genom Jättadalen.

 

4. Flämsjön runt och Eahagen-Öglunda ängar

Iögonfallande vilken skillnad som årstiderna gör, inte minst Flämsjön runt och i Eahagen-Öglunda ängar. I april dröjde isen ännu kvar på sina håll och marken sviktade av smältvatten. Här mötte vi en nästan andlig tystnad och inga människor.

I maj är scenen helt förändrad. Ängarna står i full blom och stigarna ekar av barnfamiljernas tjo och tjim. Vi sätter oss på samma bänk som sist bjöd på en oanfrätt sjöutsikt. Nu ser vi inte sjön för alla löv. Men vi är gladare i själen av våren och fikat smakar lika gott som sist.

Oavsett årstid tar Flämsjön hand om sina besökare. Här hittar du inlägget om vår vandring runt Flämsjön i april 2018.

Vid Flämsjön

Till följd av alla löv ser man knappt Flämsjön vid vår fikaplats. Men vi blev glada i själen av den frodiga naturen.

 

5. Bland ramslöken vid Höjentorps slottsruin

Ruinen är kanske inte så mycket att se, grästäckt som den är. Däremot så mycket annat som skänker ro. Sjö. Stillhet. Fåglar. Ramslök. Blommande, doftande vårblommor. Här vandrar vi kort genom skogar och förbi flera små sjöar. Ger mersmak och erbjuder många bra fikaplatser.

Blommande ramslök vid Höjent

Äntligen blommande ramslök! Här vid Höjentorps slottsruin.

 

6. Silverfallet

Naturreservat och ett vattenfall är en bra kombo. Vill man vandra finns det goda möjligheter till kortare eller längre vandringar i området runt Silverfallet.

Silverfallet

Silverfallet.

 

7. Trandansen

Ligger på nära håll till Valle och rekommenderas varmt om du ändå är i trakten. Har man väl varit här när tranorna dansar som mest vill man återvända. Det har vi gjort.

En dryg månad efter den stora trandansen befolkas Trandansen ännu av några tranor som hade det så skönt här att de bestämde sig för att stanna här. Inte oss emot. Även sångsvanar och andra sjöfåglar håller dem sällskap.

Tranor gående på rad

Trandansen vid vårt besök i april. Men ännu i maj dröjde sig en hel del tranor kvar vid uppenbarligen trivsamma Trandansen.

 

8. Varnhems klosterkyrka och Kata gård

Bredvid kulturellt intressanta Varnhems klosterkyrka ligger inbäddad på en grönskande kulle historisk dynamit – Kata gård och gravplatsen för Kata. Denna grav från vikingatiden är en av Sveriges första kristna gravplatser. Kata gård  är inte bara öppet för allmänheten det  är alldeles gratis och informationsskyltarna är lika pedagogiska som folkbildande.

Nästa gång ligger en vandring på pilgrimsleden till Gudhem bra till. Den startar här.

Kata gård

Kultur och natur förenade vid Kata gård.


Tips: Under vårt besök bodde vi under helgen bra och prisvärt på Jula hotell i Skara och tog bilen till de olika naturområdena. På hotellet kan du passa på att njuta av konst under frukosten. I bland annat restaurangen hänger nämligen en betydande samling verk av Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.