Vandra i “Hornborgasjöns bakficka”

Hornborgasjöns bakficka vid Hångers udde lockar med omväxlande landskap och allsköns fågelarter. Självklart även tranor!

 

Hångers udde kallas för Hornborgasjöns bakficka och vi kan förstå varför. Olikt Hornbornasjöns mer kända ställen finns här varken toaletter eller bemannade informationspunkter. Däremot fantastiskt omväxlande landskap med slättsjön, våtmark, betesmark, lövträd och murar. Omväxlingen lockar allsköns fågelarter. 

 

Välkommen till fågelparadiset!

Knappt hinner vi ställa bilen på den lilla parkeringen innan fågellivet påkallar vår uppmärksamhet. En flock grågäss reser sig som ett moln från ett grönt fält med betesmark. Fyra tranor står en bit bort och än fler hörs trumpetande. Också göken ger sig till känna. Vi går på betesmarker och följer orange markering mot Hångers udde. Fåglarna häckar så vi rör oss på respektfullt avstånd utanför det spärrade fågelskyddsområdet. Fåglarna ska kunna fortplanta sig i fred.

Fåglarna häckar så vi rör oss på respektfullt avstånd utanför det spärrade fågelskyddsområdet.

Vilken fågel har tappat denna fjäder månde?

 

Naturens ljud

Enkelbeckasin låter omisskännligt, tranorna och toftsviporna likaså, medan vi kliver över träbroar förbi grovbarkade gamla ekar med limefärgad lav och taggiga enar. En falk sätter sig på en ek bredvid. Ett par knölsvanar i sjön och tofsvipor flyger. Det är en speciell känsla att gå på en vall vid våtmarker – det ger bra överblick. I en inhägnad kohage bredvid betar kor och fyra kalvar. En flock grågäss reser sig från sjön och flyger ett tiotal meter framför oss. En ko råmar.

Välmarkerat på väg mot fågeltornet.

 

 

Fågeltorn med förhinder

Efter en längre spång närmar vi oss ett fågeltorn. Korna i kohagen håller sig lugna. Men de vet att vi är där, och de är nyfikna. Sakta nalkas de fågeltornet och sneglar upp. Fåglarna håller sig däremot på avstånd. Tänk om korna kunde flyga sin kos!

Med tiden makar de sig till sjön och stillar törsten. Vi passar på och tar oss ner för trapporna. Andas ut kan vi inte förrän vi är ute ur hagen.

Över fuktiga strandängar.

Framme vid fågeltornet spejande ut över Hornborgasjön.

En ko närmar sig fågeltornet. Och snart följer flera efter.

 

Omväxling lockar fåglar

Leden leder inåt land. En rovfågel med brun rygg sätter sig på en stolpe vid fältet. En mossklädd mur påminner om att vi befinner oss i ett kulturlandskap. Här har människan funnits och brukat jorden länge. Ett hundratal gäss reser sig och flyger med buller och bång. Kombinationen slättsjön, våtmark, betesmark och lövträd lockar allsköns fågelarter.

Människan gör sig påmind i dessa kulturhistoriska marker. Vi omsluts av mossklädda murar från båda sidor i en vacker allé med ek, björkar och hägg. Genom muren uppenbarar sig fem tranor, som givetvis upptäcker oss och majestätiskt flyger i väg. Ännu fler tranor, ännu fler fina fåglar flyr fältet.

Grågässen är inte heller sena att lägga märke till vår närvaro. Ljudet av hundratals vingar på nära håll får mig att tappa andan.

Ett moln med grågäss flyger iväg.

Vägen kantas av mossklädda stenmurar.

 

Gammal gravplats

En stenhög i det böljande landskapet väcker vår nyfikenhet. Ja, vi står vid Hångers ödekyrkogård. Här ska enligt en sägen kung Inge den äldre ursprungligen ha begravts. Det känns som ett bra val av en evinnerlig viloplats. Från dessa kulturhistoriska marker är det fysiskt nära till parkeringen.

Speciell stämning vid Hångers ödekyrkogård.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Hångers udde.

Längd: Markerad rundslinga på knappt 3 kilometer
Höjdmeter: Inga
Tid: En knapp timme, inklusive ett besök i fågeltornet.

Obs: Vandringen går genom betesmark med djur. När vi var där verkade de rätt nyfikna på oss och kom mot oss innan vi lämnade hagen.


Läs mer

Här kan läsa vårt resereportage i Expressen om vår pilgrimsvandring mellan Falköping och Varnhem nära Hornborgasjön.

Här hittar du inläggen på bloggen från våra tidigare besök vid Hornborgasjön och Vallebygden.
Vandring från naturum Honrborgasjön till Ytterberg.
Stillsam naturuppelvelse vid naturum Hornborgasjön.
Trandansen vid Hornborgasjön.
Natur och kultur i Vallebygden och vid Hornborgasjön.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.