4 tips för paus vid E4:an nära Vättern

Trött på vägkrogar och bensinmackar nära E4:an? Längs Vättern finns flera fina alternativ för paus och återhämtning.

 

Behöver du ta igen dig, men tröttnat på vägkrogar och bensinmackar? Oavsett vilket av våra otippade tips du väljer så får du garanterat ett miljöombyte till E4. Vi tar dem från norr till söder.

 

1. Grännaberget. Fika och härlig utsikt vid Grännas “Skansen”.

Här kan du kombinera bakverk eller räkmacka från Kaffestugan – omnämnd i White Guide – med öppna vyer över Vättern och Visingsö. Allt inramat av Gränna Friluftsmuseums gulliga gamla gårdar och andra kulturhistoriska byggnader.

Hitta hit: Parkera bilen i Gränna och ta trapporna upp till Grännaberget från Parkgränd. Cirka 2,5 kilometer från motorvägsavfarten till Gränna och sedan en promenad upp på Grännaberget.
Finns även en parkering uppe på berget några hundra meter från kaffestugan, men lite knepigare att hitta.

På Grännaberget kan du kombinera utsikt över Vättern, Gränna och Visingsö med fika på Kaffestugan Grännaberget.

Missa inte friluftsmuseets gulliga hus på Grännaberget.

Härlig utsikt över Gränna och Visingsö.

 

2. Röttle by. Sagolik och vilsam omgivning.

Här finns inget kafé så du behöver ha fikat med dig. Röttle har en stor parkering med utsikt mot Vättern. Stanna där och ha det gott eller ta trapporna ner till Röttle hamn för att sitta vid vattnet.

Kulturhistoriskt tips
Missa inte att besöka Rasmus kvarn och de andra kvarnarna längs Röttle å. Miljön runt ån är härlig och fågelrik.

Vila och vanda
Om du känner för att röra på dig lite kan du följa Röttlestigen, en rundvandring på en dryg kilometer. För en längre vandring rekommenderar vi mycket varmt hela eller delar av Västanåleden.

Hitta hit: Sväng av vid E4-avfarten Gyllene Uttern, kör i riktning Gränna och efter ett par hundra meter vänster mot Röttle by på en mindre väg. Det är skyltat mot parkeringen efter några hundra meter. Cirka 1,5 kilometer från motorvägsavfarten.

Skön sjökänsla vid Röttle hamn. Här finns flera fikabord och en liten strand.

Ta gärna en bensträckare längs Röttlestigen till Röttle by.

Vattenfallet vid Rasmus kvarn längs Röttlestigen.

 

3. Rudenstams Gårdsbutik och kafé. Gott fika i lantlig miljö.

Inte bara vi gillar stället. White Guide hann före och bedömde att stället håller “mycket hög klass”. Gården ligger vid en stor äppelodling, vilket präglar utbudet i kaféet. Vid vårt besök finns fem olika bakverk med äpplen. Vi fastnar för äppelbulle och äppelkaka. Bullen är möjligen lite väl välgräddad medan kakan är saftig. Båda är goda och motsvarar våra förväntningar.

Lantlig miljö
Vi kommer en försommardag när äppelträden står i full blom. Vi köper några bakverk inne i kaféet och tar oss till en picknickplats som Rudenstam har gjort i ordning för sina kunder. Vägen dit går uppför en sluttning med äppelträd. Uppe på picknickplatsen slår vi oss ner vid ett av borden och njuter av utsikten över tusentals vitblommande äppelträd, och Vättern.

Mervärde
Stället är inte litet och gulligt, utan stort och välbesökt. Förutom fika går det att äta lättare rätter som sallad och soppa till lunch. Här finns även en gårdsbutik. Inte så billigt kanske, men utbudet tycks vara lokalproducerat.

Hitta dit:Ta motorvägsavfarten vid Huskvarna norra, sväng vänster och vänster igen under motorvägen. En tredje gång vänster mot Skärstad. Fortsätt drygt 3 kilometer. Skyltat till vänster mot Rudenstams. Cirka 5 kilometer från motorvägsavfarten.

Fika bland äppelträden på Rudenstams gårdsbutik och kafé.

Goda bakverk med äpplen i all sin enkelhet.

Flitigt bi fixar årets äpplen.

 

4. Brunstorps gård. Gårdskafé i vacker miljö.

Vi var inte inne i gårdskaféet, utan hamnade utanför av en slump och beundrade omgivningen. Förutom hundratals äppelträd av olika sorter med informationsskyltar finns här en trevlig trädgård, en damm, gulliga lantliga hus och utsikt över Vättern. Det enda som stör idyllen lite är bilbullret från motorvägen.

Vila och vandra
Om du vill kombinera vila med vandra kan du härifrån bege dig på rundvandringen Brunstorpsleden (4 kilometer). Den är mycket fin, rejält kuperat och bjuder på härliga vyer över Vättern.

Hitta dit: Ta motorvägsavfarten vid Huskvarna norra, sväng vänster och vänster igen under motorvägen. En tredje gång vänster mot Skärstad, efter ett par hundra meter ligger Brunstorps gård på höger sida. Cirka 1,5 kilometer från motorvägsavfarten.
Obs: Brunstorps gårdskafé ska inte blandas samman med den tidigare vägkrogen Brunstorps Värdhus (är nog stängt numera).

Ideal plats för en paus.

Passa på och titta på äppelodlingens alla olika sorters äppelträd.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.