Cap de Formentor – Mallorcas mest spektakulära bilfärd

Spektakulärt på halvön Formentor. Här nuddar bergskedjan Tramuntana Medelhavet. Det blir ett möte mellan dramatiska klippor och ett glittrande hav.

 

Här på halvön Formentor nuddar bergskedjan Tramuntana Medelhavet. Det blir ett möte mellan dramatiska klippor och ett glittrande hav. Alldeles oavsett om man är svindelkänslig eller inte så blir det svårt att förbli oberörd av denna hisnande färd genom Formentorshalvöns ändlösa kurvor på smala bergsvägar.

 

Utsiktspunkten Mirador Colomer

Redan vid vår första anhalt firar vi en seger. För Kerstin har vågat löpa hela linan ut. För fem år sedan stannade hon vid varningsskylten för faran. Dit men inte en meter längre. Nu går hon i bräschen och fotograferar. Hon tar sig gott om tid. Hon passerar skylten som alltjämt finns i början av Mirador Colomeras stenlagda gång och fortsätter intill den branta klippan mot havet. Att övervinna starka rädslor och spränga inre gränser är en seger.

Långt ner på havet syns en ensam båt. Uppifrån är den mycket liten. Vindarna viner och på håll hörs getters bräkande. En väldig klippa i havet drar blickarna till sig. Vi kan inte låta bli fästa ögonen på den smala stentunga som sträcker ut sig långt ut mot havet. Bortsett från det tåliga mallorkinska gräset càrritx här och var är dessa mäktiga, vindpinade, grå klippor närmast karga. Vi står bara ett andetag från havet och hämtar andan.

Varning för fara! Utsiktspunkten Mirador Colomer bjuder på spektakulära utsikter, men är inget för den svindelkänslige. Grattis Kerstin, för att du övervunnit rädslan!

Formentor-halvöns långa stentunga når ända ner till havet.

 

Tallarnas eviga kamp

Bilvägen slingrar mellan och genom berg. Havet, raviner och klippor skymtar förbi. Och aleppotallarna förstås! Tappert försöker de att klamra sig fast i detta stenrike med sina rötter. Till synes en kamp dömd att misslyckas. En del klarar det. En del stryker med och ligger omkullvälta. De flesta tycks envetet kämpa på.

Ser ni fyren längst ut på udden?

 

Fyren

Vid vägs ände tronar Cap de Formentors landmärke, fyren. Hit ska alla för en titt rakt ner för stupet. Öga mot öga med blåa Medelhavet långt ner i bråddjupet.

Sedan är det bara att köra tillbaka hela denna hisnande oförglömliga bilväg igen och hoppas att alla tar det lugnt utan att snedda i kurvorna.

Fyren vid Cap Formentor är målet för bilfärden.

Cap de Formentor är populärt mål även för cyklister.

Och den smala, slingriga vägen är full av dem. Så se upp!


Fakta

Vägen till Cap de Formentor är smal, slingrig och inte något för den svindelkänsliga. Dessutom är vägen ofta hårt trafikerad av såväl bilar som cyklister, vilket gör det besvärligt att köra. Antalet parkeringsplatser vid fyren längst ut är dessutom mycket begränsat. Vi har läst om att man kan behöva köa för att ens kunna vända bilen där. Ett tips är att starta riktigt tidigt på morgonen för att undvika köer. Vi var där en förmiddag en lördag i slutet av november och då var det inget problem med parkeringsplats och det var inte särskilt många bilar på vägen.

Obs: Under sommaren har vägen de två senaste åren varit helt avstängd för privatbilister från Formentor stranden och ut till fyren (2019 var avstängningen 15/6-15/9). Dock var vägen öppen för privatbilister före 10 på morgonen och efter 7 på kvällen. Övriga tider gick det att åka buss ut till fyren från Puerto Pollensa. Eller varför inte passa på att cykla när det är så gott som bilfritt? Information om avstängningen (2019 och förhoppningsvis sen för 2020) hittar du på den här länken.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

6 svar

 1. Ewa skriver:

  Fina bilder. Ja, det är otroligt vackert där. När vi körde ut dit för några år sedan var det tack och lov lågsäsong (inte ens några cyklister). Första tanken var: hur ser det ut sommartid med alla bilar när det knappt går att vända en liten hyrbil? Så bra att de stänger vägen för privatbilar👍🏻

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för din kommentar! Även vi är glada att ha kört dit under lågsäsong. Den smala vägen vill man inte gärna köra när det är fullt med bilar och cyklar. Ja, det är ett bra initiativ att vägen stängs för privatbilar under högsäsong. Då kanske man skulle testa att åka vägen på elcykel.

 2. Eivor Henriksson skriver:

  Tack, för trevlig läsning och fina foton. Formentorklippan har jag kvar att besöka…om jag kommer till Mallorca igen. Grattis Kerstin för ditt mod…

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för dina värmande ord! Det känns bra att ha övervunnit i alla fall en hel del av höjdrädslan. Hoppas verkligen du får möjlighet att komma till Mallorca igen!

 3. Jannica skriver:

  Vilken härlig utflykt. Jag körde där i maj 2019 och håller helt med, det är ruskigt nervpirrande att köra där. Men en underbar upplevelse och jag hoppas få komma tillbaks igen, tyvärr blev vår resa inställd även i år men man får hoppas på nästa vår

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Visst är det lika nervpirrande som fantastisk biltur på Formentor. Vi hoppas innerligt att vi alla kan åka till underbara Mallorca så snart som möjligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.