Upptäcktsfärd för livsnjutare i Franken – del 3

Vår upptäcktsfärd för livsnjutare fortsätter genom gulliga städer som Königsberg i Bayern. Här har varje hus en egen historia.

I regionen Franken i norra Bayern väntar ett himmelrike för livsnjutare med hög koncentration av stjärnprydda Michelinkrogar och vin i världsklass. Hemligheten bakom Frankens kulinariska stordåd är jordmån, behagligt klimat och småskalighet driven av lidelsefulla eldsjälar. Vi tar dig utanför Frankens världskända städer, till vandrings- och cykelvänliga områden med böljande landskap, floden Main och gulliga små städer. En upptäcktsfärd bräddfylld av småskalighet och gastronomiska upplevelser. 

En av hemligheterna bakom de frankiska vinerna är jordmånen. Därför delar vi in våra inlägg efter jordart. Dagens inlägg utspelar sig i ett område med “keuper”-jord, alltså tunn och gipshaltig lerjord.

 

Resa i “keuper” Franken

Inte alltför långt från världskulturarv-staden Bamberg sträcker bergskedjan Haßberge ut sig med berg på uppemot 500 meter. I området finns keuper-jord som ger vinerna en robust och elegant karaktär.

Här kan man vandra omgiven av vinrankor på långt eller nära håll. Med vår ciceron Max Martin från vingodset med samma namn i Zeil am Main upplevs vinrankorna längs Abt Degen-stigen på mycket nära håll. Max Martin försäkrar att han inte är svensk låtskrivare, utan en hängiven vinodlare.

Det tycks stämma. För Max kan rankorna på sina fem fingrar. Och han har tålamod att visa oss skillnaden mellan olika druvsorter.
– Det femflikiga bladet är Müller-Thurgau medan det treflikiga är Silvaner. Enkelt, eller hur?

En vandring längs Abt Degen-stigen genom vinodlingar utanför Zeil am Main. Statyn visar Abt Degen som introducerade druvsorten Silvaner i Franken.

Plockmogna druvor.

Max berättar om krisen och vinbranschens stora omvandling på 1970-talet. Från kvantitet och 60 000 hektar vinodlingar till kvalitet och 6 000 hektar. En tiondel! Satsningen på kvalitet betyder bland annat skörd för hand. Och vi har tur. Ännu återstår några rader Silvaner att skörda. Nästan högst upp på en sluttning med gröna vinrankor och citronfjärilar flygande hittar vi Patricia. Hon kommer från Polen och knipsar av klase efter klase och lägger i en behållare.
– Det är viktigt för oss att skörda för hand. Då kan vi välja de bästa druvorna. Det är bra med fjärilar och levande miljö bland vinrankorna. Det ger friska druvor, säger Max Martin.

På stående fot får vi en liten introduktion till vinplockning. Plocka aldrig under pågående regn, då kan druvorna explodera. Smaka och inte minst titta på druvornas färg. Mörkbrun kärna tyder på plockmogen druva.

Patricia skördar för fullt.

Skörden är här ett handarbete.

Vandringen avslutas med lunch i all sin enkelhet. Tunnskurna charkuterier och mjukostar gjorda av både get- och komjölk. Allt regionalt och närproducerat på långa skivor rågbröd som doftar nybakat. Alltsammans avnjuts vid ett långbord intill ett valnötsträd under bar himmel omslutna av vinrankor och bergskedjan Haßberge. Föga förvånande serverar Max en ytterst närproducerad Silvaner. Då förtäljer han också den frankiska folksjälen:
– Samtidigt som vi generellt är tillbakadragna och blyga är vi öppna gentemot gäster och vi gillar att njuta av god mat och goda viner, säger Max Martin.

Lokala delikatesser smakar bäst bland vinrankorna.

Korg med bröd

Lantligt.

Silvaner-vin i den typiska frankiska flaskan Bocksbeutel.

En stolt vinodlare – Max Martin på vingården med samma namn.

 

Königsberg i Bayern

Vi färdas genom ett böljande landskap med fruktträd, odlingar och små byar. Här vill vi strosa runt. Fast först tar vi oss till en slottsruin högst upp på en kulle med en vidöppen utsikt över bergen runt liksom över den medeltida staden Königsberg i Bayern. Denna pittoreska stad med korsvirkeshus tycks vara full med såväl historia som historier, vilka vår guide Fru Rektamus gladeligen delar med sig.
– Königsberg i Bayern är en av de finaste städerna i Bayern och den har några av de smalaste gatorna. Den är fullspäckad med historia. Varje hus har sin egen historia, säger hon.

En av förklaringarna bakom stadens rika historia är att den har haft 60 olika monarker de senaste 600 åren.

Vi står på Salzmarkt – platsen för saltmarknaden och förflyttas uppemot 600 år bakåt i tiden till stadens glansdagar på 1400-talet. Rättigheten att handla med salt här betydde mycket för stadens rikedom. Salt var oumbärligt för konservering av kött.

Även om doften av rökt kött hänger tung över torget vid kyrkan och rådhuset – slaktarens butik ligger intill – så tar vi en avspänd liten tur i kullerstensgränder bland kaféer och små butiker med hantverk. Några gränder är mycket smala och är snarare ett titthål mot en svunnen tid.

Doften av rökt kött hänger tung över torget i Köningsberg i Bayern. Anledningen är förstås slaktarens butik – Metzgerei.

Köningsberg är fyllt av fagra korsvirkeshus.

Husfasaderna är en fröjd för ögat. Det lönar sig att ta sig tid och titta noga på detaljerna.

En helt vanlig husfasad i Köningsberg.

 

Frankisk landsbygd

Kvällen och natten tillbringar vi i utanför byn Kirchlauter på det lantliga hotellet Gutshof Andres, ett familjehotell i tolfte generationen. De har förlänats en Michelin-utmärkelse för bästa ställe för vardagsmat. Inne är det mysigt och hemtrevligt, ute råder mörker och tystnad på den frankiska landsbygden. Även fåglarna har gått och lagt sig.

Kökschef Bernd Andres på Gutshof Andres för familjetraditionen vidare.

”Genuss führer” betyder ungefär njutnings-vägledare. Mycket talande för Franken.

Gutshof Andres ligger pittoreskt.

På morgonen betraktar jag en stor damm utanför hotellets restaurang över ett mjukkokt frukostägg från en närliggande gård. Rågbrödet känns som ett gediget hantverk och croissanten med marmelad på blandade trädgårdsbär ger habegär.

Men uppenbarligen får jag inte sitta kvar och dagdrömma vid panoramafönstret.
– Du måste ut! Det är magiskt där, säger Kerstin.

Morgonens bleka sol har just mött dimman och de första gula strålarna skimrar på björkens späda grenar och dammen vilar spegelblank. Allsköns småfåglar har vaknat till liv och sjunger lovsång till dagens gryende medan en stor hackspett trummar med näbben och en falk utstöter ett gällt läte. Morgon blir till dag på den frankiska landsbygden. Ännu en dag välfylld med upptäcktsfärder för alla sinnen kan ta vid. Då kan man undra om Franken bara är ett behagligt ställe eller ett sinnelag.

Magisk morgonstund i Franken, alldeles utanför Gutshof Andres.

Soluppgång på den frankiska landsbygden. Ännu en dag för upptäcktsfärder i livsnjutarnas Franken kan ta vid.


Länkar

Vill du läsa mer om den vingård och det hotell som nämns i texten hittar du mer information på deras egna hemsidor.

Weingut Max Martin i Zeil am Main

Gutshof Andres i Pettstadt


Alla inlägg från Franken

Vår upptäcktsfärd i Franken beskrivs i fyra blogginlägg. Här hittar du övriga inlägg:

– Franken för livsnjutare – introduktion
Franken för livsnjutare – del 1
Franken för livsnjutare – del 2


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.