Upptäcktsfärd för livsnjutare i Franken

Vinodling i Franken

Franken är ett himmelrike för livsnjutare, med många vinodlingar och pittoreska småstäder.

I regionen Franken i norra Bayern i Tyskland väntar ett himmelrike för livsnjutare med hög koncentration av stjärnprydda Michelinkrogar och vin i världsklass. Hemligheten bakom Frankens kulinariska stordåd är jordmån, behagligt klimat och småskalighet driven av lidelsefulla eldsjälar.

I en serie blogginlägg tar vi dig med på upptäcktsfärd utanför Frankens världskända städer till vandrings- och cykelvänliga områden med böljande landskap, floden Main och gulliga små städer. En resa bräddfylld av småskalighet och gastronomiska upplevelser.

 

5 skäl att besöka Franken

Franken är ett himmelrike för livsnjutare. Om det finns ett ord man behöver lära sig här så är det “Genuß” – tyska ordet för njutning. Ordet går som en röd tråd genom skälen till att besöka Franken:

1. Charmiga gamla städer.
Du har kanske hört talats om Rothenburg ob der Tauber och Unesco-kulturarvstäderna Bayreuth, Würzburg och Bamberg. Alla dessa välkända städer finns i Franken, men vi tar dig till betydligt mindre kända och samtidigt minst lika charmiga gamla småstäder. Där kan du ströva i din egen takt i gränder bräddfyllda med historia och välbevarade hus utan vare sig trängsel eller stress.

Königsberg i Bayern, en av de gamla städerna i Franken.

Königsberg i Bayern är fyllt med korsvirkeshus och spännande historia.

Iphofen

Iphofen är en av Frankens pärlor med en 600 år gammal stadsmur, korsvirkeshus och vinkällare mitt i stan.

 

2. Naturen.
Frankens böljande natur och promenadvägarna utmed floden Main inbjuder till panoramiska strövtåg till fots eller med cykel. Urvalet av välmarkerade vägar i naturområdena Steigerwald och Haßberge är enormt. Som sig bör i ett område med anrik vinproduktion finns det vandringsleder genom vinodlingarna.

Vinberg och röd sandsten vid Main.

Franken har ett rogivande landskap som inbjuder till strövtåg. Här längs Mains vinberg och röda sandstensklippor i Bürgstadt.

Gryning i Franken

Magiskt landskap på den frankiska landsbygden. Här utanför byn Pettstadt.

 

3. Maten.
Över tio stjärnprydda Michelinkrogar indikerar krogarnas ambitionsnivå. Vi har besökt några ställen med såväl höga ambitioner som mer överkomliga priser än stjärnkrogarna. Varför inte testa lyxiga frankiska tapas med tillhörande viner? En svårslagen kombo. Franken är en njutning för gommen och vi ger dig några konkreta tips i våra blogginlägg.

Fisk med rödbetsrisotto

Gastronomi med passion.

Närproducerade charkuterier avnjuts bäst under bar himmel bland vinrankorna.

 

4. Ädla drycker.
Franken lockar vinkännare från när och fjärran med vin i världsklass. De stora stjärnorna är druvsorter som Pinot Noir, Riesling och Silvaner. Det finns gott om ställen där du kan prova eller köpa vin. Naturligtvis finns det gott om restauranger och vinotek där du kan köpa vin per glas till maten. I våra blogginlägg ger vi tips på ställen som vi själva besökt. Inte heller ölfantasten behöver  törsta. Franken har Tysklands största koncentration av småbryggerier.

Rödvin från Franken

I Franken produceras välrenommerat rödvin.

Vinordling

Vinprovning kan med fördel kombineras med promenader längs vinrankorna.

 

5. Eldsjälar.
Människorna anses generellt vara tystlåtna – men också trevliga och livsbejakande. Vi har besökt småskaliga, inte sällan familjedrivna, ställen inom servicenäringen och gång på gång mött brinnande engagemang för att åstadkomma något utöver det vanliga för besökare. Dessa eldsjälar gör verkligen skillnad. Det är tack vare dem som vår upptäcktsfärd till Franken blev så minnesvärd!

Lagar mat för livsnjutare. Niki och Ralf Restel på Gasthaus zur Krone i Großheubach är ett krögarpar som gör skillnad.

 

Våra upptäcktsfärder i Franken

En av hemligheterna bakom de frankiska vinerna är jordmån. Vi har smakat vin på vindruvor som vuxit på allt från röd sandsten till musselkalk och lerjorden keuper. Vår slutsats är att vinexperterna nog har rätt – jordmånen har betydelse! Därför väljer vi att dela in våra inlägg från upptäcktsfärderna i Franken efter de tre jordarterna.

Upptäcktsfärd för livsnjutare i Franken – del 1 (Röd sandsten)
Upptäcktsfärd för livsnjutare i Franken – del 2 (Musselkalk)
Upptäcktsfärd för livsnjutare i Franken – del 3 (Keuper)

Region för livsnjutare. Det tyska ordet Genuß kännetecknar Franken. Det betyder njutning.


Fakta

Var: Franken är en region i norra delen av delstaten Bayern i Tyskland. Städer som Nürnberg, Bamberg, Würzburg och Bayreuth ligger i regionen.

Ta sig hit: Med flyg till Frankfurt eller München och därifrån vidare med tåg eller bil. Ett alternativ är att ta tåget, det tar drygt 10 timmar och ett par byten från Malmö.

Ta sig runt: Ska man till flera olika mindre orter kan bil vara enklast. Det finns dock regelbunden regional- och lokaltåg till många mindre orter. För tågresor i området kan endagsbiljetten Bayern-Ticket som kostar 25 euro för en person och 32 euro för två (2019) vara intressant.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.