På roadtrip till norra Själlands badorter och slott

Häng med på en roadtrip till norra Själlands stämningsfulla badorter och flotta slott!

 

I dag är vår lyckodag. Vi ska besöka Danmark för en dag och utforska norra Själlands badorter och slott. Du kanske undrar om det över huvud taget går att uppleva allt detta under så kort tid och ändå hinna koppla av och förnimma en skön minisemesterkänsla. Det ska vi testa och återkomma om.

 

F-orden: färja och fika

Redan på färjan från Helsingborg sker den lilla rörelsen någonstans i hjärnans snåriga labyrinter. Vi är på väg! Vilket ofelbart betyder att jag blir fikasugen. Det kan tyckas slöseri med tid, när vi har ett så digert dagsprogram framför oss. Men lugn, gott folk, fikasuget är lika förutsägbart som ohejdat. Det gäller att gilla läget och så snart vi har kört av färjan i Helsingör försöker vi hitta en lugn, laglig, gratis parkeringsplats med bred vy över Öresund.

Vilket vi hittar lätt och geschwint i Hellebæk. Prima wienerbröd och croissanter dukas upp lite provisoriskt på en sten och avnjuts under högtidlig tystnad. Det om något är semester. Att ta sig tid för fika! Nu kan ingenting bli fel. Eller hur?

Färjan tar oss på 20 minuter från Helsingborg till utlandet i Helsingör.

Fika med stort F och Öresundsutsikt.

 

Gilleleje

Denna charmiga badort är vår gamla favorit, som vi har besökt, och skrivit om, flera gånger om.

Eftersom vi är hängivna vandrare tar vi en vandringstur (och retur) till Tinkerup strand från Gilleleje. En mycket fin, och havsnära, vandring. Havsluften betyder naturligtvis att fikasuget återigen blåser upp. Då våra medhavda bakverk från vårt favoritbageri utanför Helsingborg är ett minne blott nödgas vi att införskaffa nya i vårt favoritbageri i Gilleleje. (Sanning med modifikation, eftersom införskaffandet låg i planerna, och dessutom är ett kärt nöje.)

Ett av Gillelejes gulliga hus med vasstak.

En härlig vandring längs stranden mellan Gilleleje och Tinkerup – med garanterad havsutsikt.

 

Tinkerup strand

Nu tar vi oss till återigen till Tinkerup strand, denna gång med bilen och med allt mer pockande aptit. Klockan har passerat ett. Vi slår oss ner på stranden omgivna av ett fåtal semesterfirare och backsvalor flygande kors och tvärs mellan havet och en sandhög bakom oss, där de uppenbarligen har sina bon.

Efter en sallad stundar högtiden då bageriets prydligt tejpade paket (paket ett av två) öppnas upp under ordnade former. (Salladen tog nog udden av den värsta vrålhungern.) Broderligt delar vi på en läcker jordgubbsbakelse med grädde, choklad och mazarinbotten. Allt medan ljumma vindar gör sitt yttersta för att vi ska överleva årets hittills varmaste dag (slutet av juni).

Det räcker inte på långa vägar. Så vi tar en kort, men ytterst svalkande simtur. Några simtag dit, några simtag tillbaka i det långgrunda och ändå överraskande friska vattnet. Skönt! Tillbaka på filten på sandstranden känns livet fulländat. Dags att dra vidare.

På väg ner till Tinkerups strand.

En välbehövlig lunch alldeles vid vattnet vid Tinkerups strand.

 

Liseleje

Vägen till Liseleje går genom ett pärlband av badorter. Märks inte minst av liggunderlag, ihopvikta strandtält och andra strandattiraljer som cyklisterna på cykelvägarna bredvid har med sig på cykeln eller cykelkärran.

Snart åker vi inåt land och omfamnas med ens av böljande åkrar mitt på den danska landsbygden. Vi passerar både Tibirke och Asserbo innan vi slutligen är framme vid badorten Liseleje.

Vår målsättning är att känna orten på pulsen. Fisk eller fågel? Så vi ställer bilen på en strandnära parkering och andas in havsluften. Det känns genast fisk – en gullig badort med skön atmosfär.

Vid den sandiga stigen mot stranden hänger fisk på tork utanför ett gammalt rökeri. Så småningom utmynnar de av vresrosor kantade sanddynerna i en lång sandstrand eller, i själva verket, ett stilla litet paradis med familjär stämning. Här känns att alla kan vara sig själva, här byter man om utan inlindad handduk om midjan. Här låter även barnens stoj lågmält (kanske har de redan fått dagens glass?). I fjärran skymtar Kullaberg, och den betydligt närmare ön Hesselø.

Fisk på tork utanför ett gammalt rökeri i Liseleje.

Skön badortsstämning hänger Liseleje.

 

Spodsbjerg

Återigen drar vi genom den danska landsbygden för ett litet tag, bara för att köra till Hundested där Spodsbjerg fyr ligger ett par kilometer från hamnen.

Snart sitter vi under det flera meter höga Knud Rasmussens monumentets välsignade skugga och betraktar havet på ena sidan och Spodsbjerg fyr på den andra sidan. Fyren måste sägas vara beskedlig med dess 9 meter och mattröd kupol. Ändå tronar den högst upp på en kulle och har milsvida vyer.

Nyss har vi öppnat det andra ljusbruna paketet från bageriet. Det vankas wienerbröd och fragelité, en spröd bakelse med mocakräm som Kerstin tycks uppskatta. Det är dagens tredje, och mycket behagliga, fikastund.

Från monumentet tar vi de få återstående stegen uppför den böljande stigen fram till fyren. Stigen kantad av vresrosor, åkervinda, oxeltand, och högväxande gräs som vajar lätt i havsbrisen. Vi står och blickar ut över Kattegatt och det till synes oändliga havet. Backsvalorna flyger ut och in bona i sandberget eller klinten, som danskarna säger. Nedanför klinten har 7 000 ton norsk granitsten använts för att 2021 återställa det rev – Hunderevet – som tidigare fanns och vars stenar hade använts för att bygga hamnar och slott på andra håll på Själland.

Gofika vid Knud Rasmussens monument.

Spodsbjerg fyr bjuder på hänförande utsikter över havet.

 

Hundested

Vid Hundested hamn glittrar havet. Hundested är en riktig stad med all tänkbar service och tågförbindelse. Vid hamnen står uteserveringarna på rad och lukten av stekt rödspätta hänger tung. Fisken är nog färsk, då fiskebåtarna inte ligger långt från småbåtshamnen.

Vi hittar ett levande rödspätta och andra platta fiskar i en liten bassäng, som föreningen “klap en fisk” driver.

Så för den som värdesätter stort utbud på service är Hundested svaret. Själva föredrar vi orter som är mer präglade av småskalighet, gullighet och familjär stämning.

Klappvänlig rödspätta i Hundestedts hamn i ”Klap en fisks” bassäng.

Hamnen i Hundestedt.

 

Frederiksborgs slott

Nu lämnar vi rivieran bakom oss och far till två kungliga slott. Vi har nu åkt bil (utan luftkonditionering) och värmen börjar ta ut sin rätt. Det är skönt att kliva ut ur plåthelvetet och in Frederiksborgs slottspark. Stor park, stort slott, stor damm med en svan mitt i. Tiotusenkronors frågan är förstås vilken svan. Knölsvan eller sångsvan? Jag förutsätter (kanske en biverkning av värmböljan) att det är en knölsvan medan Kerstin lutar åt sångsvan (det är huvudets hållning!).
Rätt svar: Plastsvan.

Vi ger slottets underbara och välklippta barockträdgård en förströdd blick. Själva slottet genomgår en fasadrenovering. Det bekymrar oss föga. Vi vill bara känna slottet på pulsen. Det är magnifikt, trots renoveringsarbetet. Och ju längre vi promenerar och betraktar slottets byggnader desto mer inser vi hur gigantiskt slottet är. Hit kommer vi gärna tillbaka en hel dag för att studera det magnifika slottet inifrån. (Vi har sett bilder på salar som är överväldigande i all dess guldskimrande prakt.)

Bara ett varningsord: cyklarna längs slottsparkens gångar. De kan komma utan förvarnande ljud i elcyklars mördande hastighet. Livsfarligt.

Frederiksborgs väldiga slottspark, så stor så det nästan är barockt.

Fredericsborgs slott – stiligt trots fasadrenovering.

 

Fredensborgs slott

Fredensborgs slott sägs vara ett av drottning Margrethes favoritslott. Det märker vi på varningsskyltarna som hindrar alltför närgånget tillträde till slottet och vissa delar av parken. Vi har flyt med tajmingen. Så snart vi är framme vid avspärrningen påbörjas en mindre vaktavlösningen. Det är bara vi och två andra betraktare. (Jag känner inre motstånd för ordet turist.)

Om en timme går vår färja tillbaka till Helsingborg och vi har runt en halvtimmes körning till hamnen i Helsingör. Vi får besöka Fredensborgs slotts barocka slottspark en annan gång.

Fredensborgs slott är omtyckt av kungafamiljen.

Liten vaktavlösning vid Fredensborgs slott.

 

Minisemester

Så hur var det med minisemesterkänslan? Tack, ypperligt. Det gäller att anpassa programmet efter orken, gallra bort vissa “måsten”, lägga till saker som lockar. Framför allt ska man inte slarva med fikapauserna!


Läs mer:

Läs om vårt besök på Kronborg slott i Helsingör.

Fler av våra upptäcktsfärder i Danmark hittar du här.

Inläggen från alla våra vandringar i Danmark hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. JoY skriver:

    Tack för en trevlig dag bland stränder och slott, och fikat, som är ett måste att ha i ryggsäcken. Sjelland har vi inte åkt runt så mycket på mer än Helsingör och Köpenhamn därefter tar det nog slut.
    Vill passa på att tacka att ni inspirerade oss att besöka Runde i Norge, underbart med de små söta Lunnefåglar och allt annat som vi fick på köpet.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Vad glada vi är för att ni hade det bra på Runde! Hjärtat blev alldeles varmt av era trevliga kommentarer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.