Upptäck Dettelbachs charm innanför murarna

Häng med på en tur i Dettelbach i Franken vinland. Denna lilla stad är fullspäckad av hemlighetsfull medeltida charm innanför stadsmuren.

 

Generellt ogillar vi städer, men Dettelbach gillar vi. Denna tyska småstad i Franken vinland är fullspäckad av hemlighetsfull medeltida charm innanför rejäla stadsmurar. Vi skrapar under murarna så gott vi kan. Då har vi även fått reda på kung Carl Gustafs och drottning Silvias personliga länk till Dettelbach.

 

Tar tid att falla för

Lyckligt nog får vi hjälp att upptäcka staden, av Barbara Dill på turistbyrån. Metodiken är välbeprövad, vi går runt och stannar till vid egendomligheter. Det blir ett stopp direkt vid Faltertor, en av de två kvarvarande stadsportarna (från 1550) och en gång ett fängelse för män. Från början fanns det fem portar och så många som 50 torn i stadsmuren.

Var det nödvändigt med stadsmuren för att skydda invånarna?
– Nej, svarar Barbara Dill. Stadsmuren var en statussymbol för att visa hur rik staden var. Sten var dyrt på den tiden. De stenrika bodde i centrum – i stenhus.

Våra ciceroner i Dettelbach är Barbara Dill (till höger) och Katrin Jakob på turistbyrån.

Det är fortfarande gott om torn utmed stadsmuren.

Nästa halt är vid ett barockpalats. Karaktäristiskt för Dettelbach är många korsvirkeshus och ärligt talat är inte alla i gott skick.
– Staden renoveras bit för bit, så det tar tid. Vi är inte perfekta och ska inte heller vara det, säger Barbara Dill.

Nej, man kan inte anklaga Dettelbach för att vara perfekt och turistiskt tillrättalagd; staden är lite kantstött så det kan ta en stund innan man faller för den. Och det är inte hela världen om man inte gör det, för Franken vinland har en hel drös småstäder som är gulliga till perfektion.

Kyrkor är det gott om och under en av kyrkornas bastanta valv hittar vi ett svalbo av lera. Fördelen med smala gränder och gator i en gammal medeltidsstad med runt 7 000 invånare är att trafiken är ringa. Det är lätt att höra en nål falla, en ung svalunge pipa under kyrkan eller porlandet från bäcken som går under rådhuset, en byggnad i gammal gotisk stil från 1512.

Häftiga gamla hus är en fröjd att skåda.

Gammalt och nytt i symbios.

Rådhuset ligger centralt i stan.

 

Praktisk bäck

Bäcken är en fröjd att titta och lyssna på. Men förr i tiden hade den en mer praktisk funktion. Bäcken var en soptipp. Folk slängde allt möjligt avfall där. Slaktaren slängde kadavren där, så klart. I modern tid har bäcken använts lite som ett tapperhetsprov för ungdomar, som utmanade varandra genom att gå i bäcken i tunneln under rådhuset. Visst var det dunkelt, men i bästa fall slapp man vara ensam i råttornas gömställen.

Höjdskillnaderna är påtagliga och från flera ställen syns de omgivande bergen med vinodlingar, en påminnelse om vinets betydelse, såväl för regionens vinproduktion som turistnäringen.

Finns det något mera som karakteriserar staden?
– Muskatziner, bakverket som åts vid pilgrimsvandringar. Folk behövde ha något med sig att äta som håller i flera dagar utan att bli dåligt. Dessutom innehåller bakverket muskot, vilket ansågs skydda magen mot det relativt syrliga frankiska vinet.

Hur ska man upptäcka staden?
– De flesta turisterna strosar bara runt i staden. Mitt “hemliga tips” är att du följer stadsmuren längs hela staden. Det är rogivande, utan bilar, och du upptäcker stadens verkliga själ på det viset. (Här kan du läsa om vår tur längs muren).

Bäcken går som synes rakt under rådhuset. En utmaning för ungdomarna förr i tiden.

Dettelbachs karaktäristiska bakverk, Muskatziner. Definitivt värt att prova,

 

Länk till kungahuset

Innan vi tackar Barbara Dill för en utmärkt guidning i Dettelbach släpper hon i förbigående en skvallerhistoria som hon har hört. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia besökte Dettelbach år 1972, då som kronprins och fröken Sommerlath. Ryktet säger att syftet var att träffa en släkting som hade en vingård. Besöket var hur som helst högst inofficiellt. Med andra ord, vem vet om kungaparet hade blivit något äkta par utan resan till Dettelbach. Eftersom vi inte har kunnat få denna historia bekräftad från säkra källor betraktar vi den som en skröna.

En fröjd för ögat.


Läs mer:

Vår vandring längs Dettelbachs stadsmur kan du läsa om här.
Vår vandring på Traumrunde Dettebach kan du läsa om här.

Här hittar du vår guide till vandring i Franken vinland där du hittar inspiration och tips för dina vandringar i Franken vinland.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.