Vandra “Traumrunde” i Dettelbach

Häng med på en Traumwanderung med drömutsikt över vinodlingar och böljande kulturlandskap runt Dettelbach.
Denna “drömvandring” från lilla tyska medeltidsstaden Dettelbach är som skräddarsydd till dig som drömt om att vandra med öppna vyer över vinodlingar och jordbrukslandskap. För att komma in i rätt stämning stannar vi till för ett litet glas på en vingård med ambitioner. Rundvandringen avslutas med en picknickkorg som levereras fram till en hütte (här en lyxig variant på vindskydd) med svårslagen utsikt över vinodlingar och floden Main. Ibland överträffar verkligheten drömmen!
Svindlande vackert
Rundvandringen inleds i Dettelbachs centrum varifrån vi följer markeringarna mot Kieselsmühle. Enkelt, kan man tycka (ändå blir det fel). Först går vi genom en grön kokong med buskar och träd för att så småningom närma oss vinodlingar. Framme vid Kieselsmühle inser vi att vi har kommit dit för tidigt för att vi råkade ta fel väg någonstans. Sådant “fusk” tänker vi inte tåla. Vi går tillbaka en bit och upp för en backe; nu är vi mer rätt ute: nära vinodlingen. Går sida vid sida med vinrankor, lantliga hus, fält. Kullarna runt om bjuder ögat på ännu fler vinodlingar.

Omgivna av grönska direkt utanför Dettelbach.
Kieselsmühle vingård
Framme för andra gången i pyttelilla byn Kieselsmühle som först och främst består av en vingård. Ägaren Petra Schmitt kommer ut när vi har tryckt på ringklockan. I källaren smuttar vi på ett glas silvaner, regionens karaktäristiska druvsort, vilket smakar gott och behagligt torrt.
Vi ber Petra att berätta lite om vingården och hon är inte nödbedd.
– Att jobba på en vingård är inte typiskt för kvinnor här. Men jag älskar naturen och ville arbeta i naturen. Nu har jag jobbat på vingården i 32 år. Det är helt underbart att kunna lukta på vinberg!
– Med handen på hjärtat, vårt vin är inte eko, men vi undviker att spruta med gifter så långt det går. Hellre använder vi bakpulver, säger Petra Schmitt.

I vinkällaren på vingården Kieselsmühle tillsammans med ägaren Petra Schmitt.

Petra Schmitt på vingården Kieselsmühle älskar sitt yrke.
Jordbrukslandskap att kvittra till
Från Kieselsmühle hänförs vi av vidsträckt jordbrukslandskap. Uppför en backe går vi sida vid sida med en odling sockerbetor, på marken ligger valnötter och betande hästar i hagen. Fruktodlingar och vindruvsklasar. På håll sticker Dettelbachs kyrktorn upp och längre bort avtecknar sig Schwanberg. Inte att undra på att flocken steglitsar i luften kvittrar så glatt; vi är inne på samma tankar.
Vi går nerför dalen förbi porlande bäcken Biebergauer Mühlenbach. Vidare upp är det alltjämt generösa vyer över den lantliga nejden. På nära håll iakttas vi av nyfikna, ljusa får med brunt huvud, som om de undrar vilka vi är. Det märks att endast ett fåtal vandrar i denna sköna omgivning.

Dettelbachs kyrktorn syns långa vägar mitt i kulturlandskapet.

Hej, på er tre väluppfostrade, nyfikna får.

Vida vyer över odlingslandskapet.
Plötsligt dyker något nytt upp i blickfånget: Main! En båt stävar fram genom flodens mörka vatten och en betagande utsikt över Main med tillhörande delta och cyklister tornar upp sig – rosa kläder syns särskilt väl trots avståndet. Dessa makalösa vyer kalasar vi en bra stund. Vilket retar aptiten, så klart.
Återstår en bra bit till den uppgjorda platsen dit vår picknick ska levereras. Vi vet vad som krävs: sätta lite fart! Ner för trappor genom det gröna och uppåt igen i den kuperade omgivningen. Några uppförsbackar (och nerförsbackar) senare är vi framme vid WOG-hütte. Aptiten är det väldigt gott ställt med.

Bred utsikt över Main och Dettelbach.

Vinrankor så långt ögat når.

En speciell känsla att vandra utmed vinrankor.
Dröm-picknick
Utsikten över Main och vinodlingarna är svårslagen och den levererade picknicken dit likaså. Thomas Dauenhauer från konditoriet Kehl – tillika hotellägare – har levererat picknickkorgen. Han berättar att det är unikt för trakten att arrangera en picknick så att man ska kunna vandra utan packning.
På bordet i WOG-hütte har Thomas dukat upp lokala specialiteter som skinkor, ostar och givetvis bakverket muskatziner, vilket togs fram en gång i tiden med pilgrimsfärder i åtanke.
– Muskatziner kan tas med på en lång färd, de klibbar inte, de mättar och smakar riktigt bra. Alla som besöker Dettelbach måste smaka muskatziner, säger Thomas Dauenhauer.

Thomas Dauenhauer från konditoriet Kehl har dukat upp en överdådig picknick i WOG-hütte.

Muskatziner – en lokal specialitet som bör provas, i varje fall enligt Thomas Dauenhauer.
Det gör vi gärna, om och om igen – tills kaffet i termosen tar slut. Efter lunchen väller eftermiddagströttheten över mig och jag lägger mig på träbänken. Antagligen nickade jag till för jag vaknar upp med ett ryck när Thomas är tillbaka för att hämta korgen. Under tiden har Kerstin tittat till den intilliggande lilla planteringen av historiska druvsorter.
Sedan är det bara att rulla nerför sluttningen till Dettelbach och gå tillbaka till startpunkten i centrum. Bara en stilla undran: har jag upplevt denna underbara drömvandring på riktigt eller var drömvandringen bara en underbar dröm?

Vid WOG-hütte kan den hågade lära sig mer om gamla druvsorter.

Tillbaka till startpunkten, Dettelbachs rådhus.
Vandringsfakta
Start- och slutpunkt: Vid rådhuset i centrala Dettelbach
Längd: Cirka 11 kilometer
Höjdmeter: +/- drygt 200 meter
Tid: Runt 3 timmar.
Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.
Tips: Du kan läsa mer om att beställa en picknick här.
Läs mer:
Här hittar du vår guide till vandring i Franken vinland där du hittar mer inspiration och tips för din vandring.

Många härliga klasar att se (men inte röra) under vandringen.
Text: Eyal
Bild: Kerstin