Boka boende genom Airbnb – våra tips

Vi hittade ett härligt boende med fantastisk utsikt över snöklädda alper i Schweiz genom bokningssajten Airbnb. För att hitta rätt gäller det dock att se upp med en del fallgropar.

 

Har du också tröttnat på illa utrustade hotellrum och att vara beroende av restaurangbesök? Då kan hyra av en semesterbostad från en privatperson genom Airbnb vara ett alternativ. En sådan bostad kan ge mer utrymme och hemkänsla – ofta till lägre pris. Inte sällan kan du laga maten själv, vilket kan ge pengar över till annat kul. En välutrustat lägenhet är också bra om du vill stanna länge på ett ställe.

 

Vår personliga erfarenhet

Genom åren har vi bott i en mängd semesterbostäder. Vi har hyrt såväl direkt från privatpersoner som genom diverse förmedlingssajter. De senaste åren har vi i stor utsträckning använt Airbnb. Efter uppemot 15 boenden genom Airbnb börjar vi bli veteraner. Vi har bott i Europa inklusive Sverige – allt från enstaka nätter till hela månader. Vår slutsats är att Airbnb är en bra sajt till dig som inte vill bo på hotell. Men för att undvika besvikelse och otrevliga extrakostnader gäller det att undvika fallgropar. Så missa inte våra tips på slutet att detta inlägg. Men först några exempel på hur olika man kan bo genom Airbnb enligt vår egen erfarenhet.

 

Exempel på våra Airbnb-boenden:

Som du kan läsa här har vi överlag bott bra, även om det i några fall snarare var… lärorikt. Läs vidare våra exempel så får du se.

 • En månad i Holland. En ljus liten stuga med en alldeles egen trädgård och på gångavstånd till blommande tulpanfält och havet. Jättehärligt!
 • En månad i Grindelwald i Schweiz med vidunderlig utsikt över snöklädda toppar från balkongen, centralt beläget i orten och vandringar direkt utanför dörren.
 • En natt i ett studentboende under sommarlovet i Schweiz. Funktionellt och rent.
 • En natt i ett snuskigt studentboende i Tyskland. Lämnade med äckelkänsla före soluppgången, men väldigt lärorikt.
 • En stuga på landet i Danmark med utedass. Lärorikt.
 • En natt i ett rum i ett ekohus i Tyskland. Kul och annorlunda upplevelse hos en trevlig familj.
 • En natt i ett rum hos en oerhört trevlig kedjerökare. Behövde lufta våra kläder i flera dagar efteråt. Ytterst lärorikt (vi aktar oss numera noga för formuleringen ”rökare välkomna”).
 • 3 nätter på en badort vid tyska Östersjökusten. Enkelt, trångt, men godkänt med tanke på att det var högsäsong.

 

Fördelar med Airbnb

 • Enkelt och användarvänligt bokningssystem där alla kontakter och betalningar sker via Airbnbs app.
 • Tryggt. Till skillnad från konkurrerande bokningssajter håller Airbnb i pengarna tills ankomstdagen. Om boendet visar sig vara otillgängligt eller otillfredsställande ska man kunna stoppa betalningen till bostadsägaren. Vi har aldrig behövt testa den möjligheten.
 • Bra utbud på lägenheter och stugor. Det ger gott om valmöjligheter.
 • Krångelfri återbetalning av depositionen, om en sådan tillämpas. Boenden med deposition vi bokat på annat sätt har nästan alltid försökt att krångla med återbetalningen, trots att vi lämnade boendena i prickfritt skick.
 • Trovärdiga omdömen – eftersom de är skrivna av personer som bokat och betalat boendet via Airbnb. Omdömen blir offentliga och kan inte tas bort av värden, som bara kan bemöta dem. Omdömen är dels en ovärderlig källa för opartisk information om boendet, dels ett avskräckande vapen som kan få värden att anstränga sig lite extra.
 • Belöningssystem med superhost ger skötsamma värdar positiv exponering. Ett smart grepp av dubbla skäl. Dels blir deras boenden mer attraktiva, dels månar dessa värdar om att fortsätta sköta sig exemplariskt för att inte bli av med denna lukrativa utmärkelse.

 

Nackdelar

 • Airbnb tar duktigt betalt för förmedlingstjänsten, vilket ger högre priser. Vid något tillfälle hittade vi samma semesterbostad på en annan sajt, fast klart billigare. Måste Airbnb så kallade serviceavgifter vara så höga?
 • Ledigt visar sig vara bokat. Vid åtminstone tre tillfällen har bostäder som såg ut att vara lediga visat sig vara bokade när vi försökte att boka. Det var irriterande, men orsakade inget stort besvär, eftersom det negativa svaret kom rätt snabbt.
 • Airbnb kontrollerar inte nödvändigtvis om uthyraren har rätt att hyra ut sitt boende till turister. Det kan vara problematiskt på orter där det inte är tillåtet att hyra ut privatbostäder till turister. Det får man hålla koll på själv.
 • Hantering av reklamationer. Vi vet inte hur bra Airbnb är på det, eftersom vi aldrig behövt reklamera något. I och för sig ett gott tecken.
 • Mardrömmen – sen avbokning av värdarna. Det är mardrömmen för vill det sig illa kan det bli riktigt dyrt att hitta boendealternativ i elfte timmen. Och från Airbnb får man ingen extra ersättning eller någon hjälp, utan bara tillbaka det man har betalat in. Tack och lov har vi aldrig råkat ut för det, men vi har läst och hört om det. Läs vidare våra tips om hur du kan minska risken för sena avbokningar.

 

6 tips för att slippa Airbnb-fallgroparna

 1. Läs objekbeskrivningarna noga. Det är en bra investering för att minska risken att du inte missar några viktiga detaljer. Annars kan du hamna på ett ställe med utedass, som vi råkade ut för i Danmark. Ha som rutin att kolla om det finns bild på badrum. Om det inte finns bör varningslamporna lysa. Kolla även köket och läs beskrivningen av köket. Duger utrustningen för dina matlagningsplaner?
 2. Läs recensionerna (de skrivna omdömena) noga, de är guld värda. Där kan du hitta information om sådant som fungerar mindre bra och som du själv tycker är viktigt, exempelvis om internet är trögt eller om bostaden är lyhörd.
 3. Boka smart och spara multum. Inte sällan finns rejäla rabatter om du bokar en vecka eller en hel månad. Vi har flera gånger bokat hela månader med 50 procents rabatt jämfört med priserna per natt.
 4. Boka en superhost. Då minskar risken för sen avbokning av boendet. En superhost som avbokar sent blir nämligen av med titeln.
 5. Läs det finstilta om kostnaderna för att kolla om något tillkommer. I förekommande fall kan det stå att exempelvis turistskatter, lakan eller el ska betalas separat. Kan vara bra att känna till före bokningen.
 6. Betala endast för kostnader som nämndes vid bokningen. Vi har två gånger råkat ut för värdar som efter bokningen mejlat oss och krävt mer betalt för diverse saker – sängkläder i Frankrike och elkostnader i Sverige. Men Airbnb:s regler är glasklara: kostnader som inte nämns vid bokningen, får INTE tillkomma senare.

Solnedgång avnjuten från boendets altan är trivsamt.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.