Kåseri: Aldrig utan en pannlampa i Danmark

Rött hänglås

Ett litet välkomnande rött hjärta och en pannlampa. Hur hör de två sakerna ihop?

Vi befinner oss i en liten lantlig stuga utan toalett i södra Jylland i Danmark.

Man kan ta sig för pannan för mindre. Jag kan se framför mig din reaktion – och fullt berättigade undran: Vad gör ett till det yttre sansat medelålders par på ett sådant udda ställe? Sade du verkligen stuga utan toa? Det låter inte klokt!

Kanhända. Jag får skylla på stressen. Allt gick så fort. Igår kvartade vi hos vår son och allt var frid och fröjd. Han till och med bäddade åt oss och lagade frukost. Innan vi skulle ta Danmarksfärjan från Göteborg på morgonen kom vi på att visst tusan, vi måste sova någonstans även nästa natt. Lugnt, sa jag till hustrun och fiskade upp mobilen. Några minuters fipplande med Airbnb-appen och vi hade ett boende. Nu sitter vi där med skägget i brevlådan.

 

Fullutrustad?

Egentligen känns det närmast gnällsjukt att klaga på en så ombonad stuga på den danska landsbygden. Här finns det nästan allt man kan tänka sig. En dubbelsäng, ett bord för två och fullrustat kök med ugn – det senare är sällsynt i semesterlägenheter. Alltsammans fräscht och modern. Därutöver fin utsikt och en vacker solnedgång. Samt av någon anledning flugsmällare och pannlampa. Vad kan man önska mer?

Vad sägs om en toalett, säger hustrun i överlägsen ton. Hon är väl medveten om att hon har rätt. Dessvärre vet hon även vems fel denna belägenhet är.

Snart kom flugsmällaren till pass. Antagligen en ofrånkomlig del av den lantliga charmen – eller luften för att uttrycka det krasst.

Sannerligen en välutrustad stuga.

Sedan gick vi ut för att uppleva den omtalade solnedgången och blev stående i det becksvarta mörkret med några gnistrande himlakroppar en stund. Där fick gåtan med pannlampan sin lösning. Det luktade alldeles om hörnet. Vi tände pannlampan och följde den lantliga odören fram till en dassdörr.

Vi hade dock ett annat alternativ, som inte fordrade någon pannlampa, utan framförallt mod.

Vi fick “när som helst” använda värdens badrum i villan bredvid. Givetvis står ett kylslaget dass utan vatten sig slätt jämfört med ett helkaklat badrum med rinnande vatten och golvvärme. Rätt som det var tornade en bild upp sig i hjärnan med en förorättad amerikansk bonde siktande med ett automatgevär mot en tassande besökare mitt i natten.

Det blev pannlampa.

Som sagt vilken välutrustad charmig liten stuga.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.