Røros – bergsstaden med färgstarkt arv

Slaggveien i skymningen

Skiffer- och torvtak med växande gräs är oemotståndliga inslag i denna juvel, som är ett av Unescos världsarv. På bild den berömda Slaggveien.

Røros är Norges enda stad skyddad som världskulturarv av Unesco. En riktig juvel säger hjärnans analys. Men vad säger hjärtat? Vi tar en liten tur genom gamla stan och faller pladask för denna stad. Här står över hundra skyddade hus, vart och ett praktexempel på Røros unika träarkitektur. Det finns så mycket mer som hänför oss. Skiffer- och torvtak med växande gräs är oemotståndliga inslag. Det tar oss en stund och kräver också en bra guide från Røros museum, Ole Kristian Korssjoen, för att inse bergsstadens hemlighet. Färgerna. Om du kollar på våra bilder med husfasadernas varma färger så förstår du säkert varför vi tycker staden är charmig. Allra bäst upplevs Røros förstås på plats, där du med blotta ögat kan skärskåda färgerna, nudda vid de historiemättade väggarna, häpna till egna upptäckter och slutligen utmattad slå dig ner på ett kafé eller kanske en av restaurangerna vi tipsar om.

Guide i Röros med stad och kyrka i bakgrunden

Ole Kristian Korssjoen från Røros museum guidar med stor inlevelse. Här på en slagghög nära smältverket och med Røros kyrka i bakgrunden. Självklart bekostades kyrkobygget av gruvbolaget.

 

5 saker du måste göra eller uppleva i Røros

 

1. Låt Røros förföra dina sinnen!

Strosa runt i gamla stan och inte minst på Slaggveien. Här blir tyskarna som tokiga och kallar gatan för “Pippistraße”, eftersom det var här som vinterscenerna av tv-serien Pippi Långstrump spelades in. Husen är Norges, och invånarnas, stolthet. Vi blev varse om det en kväll när vi stötte ihop med en äldre dam som vant putsade fönstret utifrån, så vant att det tycktes vara en slags kvällsritual. Antagligen tittade vi intresserade på henne för hon hälsade glatt. Jag frågade om det inte var mycket jobb med att hålla fönstren rena jämt. Inte alls, svarade hon, det är bara ett nöje, eftersom staden är så fin och hon kände sig så stolt att kunna visa upp den för andra. Respekt!

Slaggveien

Slaggveien börjar precis vid slagghögarna. Husen var tidigare arbetarbostäder och de flesta bebos än i dag.

Fönsterputs på Slaggveien

Fönsterputsning på Slaggveien en sen sommarkväll. Respekt.

HUvudgatan i Röros

En av affärsgatorna i Røros. Inte så mycket kommers så här på kvällen, men de färgglada trähusen är charmiga. Eller hur?

Promenad i skymningen i Röros

Promenad i Røros magiska kvällsljus.

 

2. Kolla gruvan!

Visserligen är den en koppargruva, men för historieintresserade är den snarare en guldgruva. Gruvan och berättelsen om Røros är nämligen sammanbundna. Staden grundades 1646 i samband med att gruvan och smältverket startades. Gruvföretaget hade omfattande befogenheter som egen polis och eget fängelse liksom anställningsförmåner för arbetarna som skattefrihet och befrielse från militärtjänst. Det banade vägen för stadens expansion i all välmåga.

Gruvans småltverk i Röros

Smältverket. Nervcentret i den forna kopparproduktionen.

Gruvans eget fängelse i Röros

Gruvans eget fängelse, en symbol för gruvbolagets forna makt.

 

3. Titta in i kyrkan!

Det här tipset kommer från oss kyrkotrötta efter otaliga pliktskyldigt inprickade kyrkobesök i hela Europa. Vi har inte sett maken till en så ljus och humörhöjande kyrka. Ljuset kommer inte utifrån, utan från bländande ljust trä som är målat som marmor. Bara ett ord: enastående. Ha gärna med en guidebok, eller en levande guide, som kan tyda tavlornas innehåll åt dig.

Kyrkan i Röros

Røros kyrka. En ovanligt ljus och inbjudande kyrka. Denna flotta kyrka bekostades av gruvbolaget, som också satte sin logotyp på kyrktornet.

 

4. Ät gott!

Honnörsordet är lokalt producerad mat och dryck. Så om du liksom vi är svag för goda ostar och smakrika charkuterier har du kommit rätt. Givetvis bör du även testa mikrobryggeriernas öl och porlande blåbärsdryck, lingondryck eller (på egen risk) ingefärsläsk. För middagen rekommenderar vi Kaffestuggu och Peder Hiorts Mathus. Här får du bland annat lokalt producerad renstek med läckra tillbehör.

Renstek

Smaklig renspis! Lokalproducerat. Renen från slakteriet 700 meter bort.

 

Drycker från Röros bryggeri.

Lokala drycker. Var får det lov att vara? Pärlande blåbärs- eller lingondryck eller kanske en ingefärsläsk?

 

5. Sov gott!

På mysiga Hotell Røros har vi även kunnat skämma bort våra trötta kroppar såväl i bastun som i bubbelpoolen med fjällutsikt utomhus. Inget är nog bättre för nattsömnen än kombon trötthet, fjälluft och sköna sängar. Till frukosten får du all näring som behövs för ännu en dag späckad med upplevelser, med fokus på lokalt producerad mat, däribland Røros kända smör (tänk vad en gnutta extra salt kan göra för smaklökarna).

Smör från Röros

Frukostsmöret förstås från det lokala mejeriet.


Tips

Eftersom Røros  ligger i de norska fjällen utgör staden också en bra utgångspunkt för naturupplevelser i området. Vandring, cykling, paddling och fiske är exempel på populära aktiviteter i området. Eller varför inte ta en tur med båten M/S Fæmund II på Norges näst största sjö Femunden. Eller ta samma båt till en upptäcktsfärd i nationalparken Femundsmarka. På vintern lockar hundspannsåkning, men också stadens stora marknad i februari,  Rørosmartnan.

Mer fakta och information om vad du kan göra i och utanför Røros hittar du på VisitNorways hemsida eller på www.trondelag.com


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.