Rundvandring i Oslo – med Vigelandsparken

Häng med på ett strövtåg genom Oslo, där Vigelandsparken är en av många höjdpunkter. Som synes skänker diset en speciell stämning.
Detta strövtåg på cirka en mil är fullspäckat med sevärdheter. Från paradgatan Karl Johan och kungliga slottet till Akers brygge och Oslos häftigaste byggnader.
Karl Johans gate
Rundvandringen inleds vid skulpturen Tigern på Jernbanetorget utanför järnvägsstationen. Det är dimmigt och det känns att regnet hänger i luften när vi går in på paradgatan Karl Johan. Gatan är kantad av ståtliga gamla byggnader med fina fasader. Kyrkor, hotell, liksom butiker av alla de slag, såväl Louis Vuitton som H&M. Just då kyrkklockorna klämtar fram nio genom dimmorna ger sig det kungliga slottet till känna uppe på en höjd. Stortinget ligger till vänster om oss, en bastant, men charmlös byggnad.
Fortsätter längs en allé med stort torg och alltjämt har vi slottet för ögonen. Där stöter vi på en staty av frihetskämpen Gunnar Sønsteby med cykel. Den skarpögda noterar ristade namn på Ibsens pjäser på trottoaren.

Tigern på Jernbanetorget utanför järnvägsstationen är en bra start- och slutpunkt för en tur i Oslo.

Oslos mest berömda gata.

Vi stöter på frihetskämpen Gunnar Sønsteby på väg mot kungliga slottet.
Kungliga slottet
Vi korsar slottsparken och står öga mot öga med slottet. Av slottet att döma är norrmännens folksjäl tämligen beskedlig.
Förbi ett par vakter och Drottningens park, som bara är öppen på sommaren, och in i ett kvarter med pampiga gamla hus, som Villa Parafina, tidigare statsministerns officiella bostad och sedermera representationsbostad. Ambassader och pråliga villor à la stockholmska Östermalm längs Gyldenløves gate. Två parkerade turistbussar varslar om att vi framme vid en av Oslos främsta sevärdheter.

Som sig bör tronar slottet på en höjd.

Ett kvarter med ståtliga hus.

Ännu fler fina hus i kvarteret.
Vigelandsparken
Såhär på vintern ersätter snö och is det gröna i parken och parat med dimman uppstår mystisk atmosfär i skulpturparken. Skulpterade vuxna och barn är i färd med diverse alldagliga situationer. Alla är nakna.
I nästa del av parken integreras människorna med träd, klättrar, leker. Människorna här verkar vara en förädlad del av naturen, alltmedan sex män lyfter ett enormt fat. Allt omgärdas av små miniatyrer av människor och skelett.
Uppför trappor ruvar den största skulpturen, en flera meter hög pelare – gjord av människor. Runt denna grandiosa skulptur bildar människor en cirkel.
Uppför ännu några trappor formar människor en krans i luften.
Vi är inte säkra på vad konsten vill säga, men konsten berör starkt.

En av Vigelandsparkens mäktigaste skulpturer.
Längs vattnet
Rundvandringen fortsätter på Frognerveien och så följer vi spårvagnslinjen ett bra tag genom ett kvarter med fina sekelskiftesbyggnader.
Runt en halvtimme senare står vi vid hamnpromenadens stora orange pelare. Byggnaderna är här lika tätt byggda som Hammarby sjöstad: Tjuvholmen. Dykare är på väg att plocka skräp i vattnet. Vilket fynd! En champagneflaska! Joggare löper precis överallt, det är ju en söndag. Ingen badar, men det finns en badbrygga. Området är bemängd med modernistisk arkitektur och offentlig konst och den intresserade kan besöka Astrup Fearnley museet.

Tjuvholmen är ett av Oslos nyaste kvarter.

Spännande arkitektur på Tjuvholmen.

Konst i parken utanför Astrup Fearnley museet.
Nalkas omtalade Aker Brygge, där restauranger och uteställen ligger som spön i backen. Så här tidigt på förmiddagen känner vi ingen särskild stämning här. Förbi Nationalmuseet och Nobels fredssenter intill och uppför backen till Akershus fästning för att kolla utsikten från höjden.
Så tillbaka till kajen för att utforska Oslos futuristiska kvarter med spektakulära byggnader som stadsbiblioteket, operan och Munchmuseet. (läs inlägget från vår kvällstur hit). Operahuset rullar nästan ner i vattnet i ett slags symbios mellan arkitektur och natur. Mittemot dessa häftiga byggnader badar folk vedeldad bastu och kollar på byggnaderna och Oslofjorden intill.
Nu står vi alldeles intill byggnaderna, som alla är sevärda. Snart är vi återbördade till startpunkten vid tågstationen.
Allt som ofta är en promenad ett bra sätt att bekanta sig med en stad. Oslo utgör inget undantag.

Förbi Nationalmuseet. Häftig arkitektur, eller hur?

Utsikt från Akershus fästning över Akers brygge.

Borggården på Akershus fästning.

”Skidbacken” tillika taket på operahuset. Bland den häftigaste arkitektur vi sett.
Vandringsfakta
Start och slutpunkt: Jernbanetorget utanför Oslo Sentral.
Längd: Drygt 11 kilometer.
Höjdmeter: Cirka +/-65 meter.
Tid: Knappt 3 timmar.
Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.
Läs mer:
– Vår upptäcktsfärd på kvällen i Oslo till Munchmuseet och Operan hittar du här.
– Alla våra upptäcktsfärder i Norge hittar du här.
– Alla våra vandringar i Norge hittar du här.
Text: Eyal
Bild: Kerstin