Upptäck Oslos nya häftiga byggnader!

Oslo har spektakulära byggnader med futuristisk arkitektur i världsklass. Munchmuseet är en av de mest sevärda.

 

Oslo har spektakulära byggnader med futuristisk arkitektur i världsklass. Så missa inte Munchmuseet, Oslo opera och stadsbiblioteket Deichman Bjørvika och var redo för häpnadsväckande upplevelser.

 

Bastu vid fjorden

Kvällsljuset är mjukt och Oslos molnfria himmel ler mot oss. Med blicken mot Oslofjorden och Oslos häftigaste arkitektoniska mästerverk svalkar sig några hurtiga bastubadare i det engradiga vattnet vid en rad med bastuflottar. Det är inte bara människor som vibrerar av liv i och inte minst vid vattnet, även trutar och måsar lever upp och för ett himla liv i enorma flockar. Skådespelet drar ögonen till sig.

Framför allt är det förstås de nybyggda futuristiska byggnaderna som lockar folk från när och fjärran hit. En ny stad tar form, alldeles invid den gamla och nya huskroppar tycks ständigt vara på gång.

Den nya stilen är fjärran den gamla och smälter definitivt inte in med den gamla. Ändå verkar båda stilarna komma bra överens.

Det går naturligtvis att beundra Oslos futuristiska byggnader från en bastu.

Vattnet verkar vara iskallt i vaken.

 

Operahuset häftigast

Utan tvivel är operahuset häftigast. För vem som helst kan promenera från trottoaren hela vägen upp till taket på en bred gångväg i lagom lutning. Och vem som helst gör det också, vallfärdar till taket tillika utsiktstorn med fritt inträde och fri sikt. Ända till ikoniska hoppbacken i Holmenkollen.

Sedan rullar vi ner igen, om än försiktigt för det är isfläckar här och där. Medan vi viker av vid trottoaren fortsätter lutningen från operataket ända ner till den iskalla Oslofjorden. Ett tankeväckande uttryck för en symbios mellan människans verk och naturen.

Operahuset har en finurlig gångväg från kajkanten ända upp till den häftiga utsiktsplatsen på taket.

En av vägarna upp till operataket.

Gott om futuristiska, nya byggnader runt om.

Operahuset sett från Munchmuseets tolfte våning. Ser du Holmenkollen skymta i fjärran?

 

Munchmuseet

Då fasaden är perforerad, och utgörs av vågformad aluminiumplåt, syns belysningen igenom byggnaden kvällstid.

Nu går vi in för att studera denna sextio meter höga byggnad med tretton våningar! Enligt Wikipedia är Munchmuseet ett av världens största museer ägnat åt en enskild konstnär. 13 våningar av Munch. Vilken svindlande tanke!

Operan och Munchmuseet ligger grannar med varandra.

Kvällstid syns belysningen genom Munchmuseets aluminiumfasad. (Jämför med föregående bild.)

Även utsikten är minst sagt svindlande från tolfte våningen. Obeskrivlig solnedgång över storstaden Oslo och dess fjord väller upp mot oss genom enorma panoramafönster. Folk mumlar lågmält, kanske likt oss slagna av häpnad.

Vi betraktar också skulpturen She lies i vattnet som liknar ett sjunkande skepp.

Ett par minuter senare har solen dykt ner bakom Oslos omgivande berg. Runt 60 meter nedanför saktar en katamaran in för att beskåda de storslagna byggnaderna.

Vyerna från museets tolfte våningen över Oslo.

Solnedgång över Oslofjorden från museet.

Besökare trollbinds av vyerna.

 

Konsten

Självklart ska vi ta en närmare titt på konsten. Vi kollar Munchs självporträtt på elfte våningen. Liksom gigantiska målningar på våning sex – “Monumental”.

Men museets stora dragplåster är givetvis det världskända Skriet som återfinns på fjärde våningen. Uppenbarligen gjorde Munch målningen i flera olika utföranden, tre av dem visas en i taget i 30 minuter efter ett rullande schema. Sådana knep ökar spänningen och det är fler än vi som väntar tålmodigt på flera versioner. När den välkända målningen väl visas upp är det slående hur liten den är, blott 91 x 73,5 centimeter, enligt Wikipedia. Ändå märkbart större än Mona Lisas 77 x 53 centimeter. Vi dröjer tillräckligt länge för att bese två versioner av Skriet.

Eyal beundrar en av de gigantiska målningarna på våning sex.

Skriet, så klart.

Ännu en version av Skriet.

Munchs målningar blir man inte glad av, men man förnimmer konstnärens fruktansvärda ångest, rädslor och fobier in på bara skinnet. Och det är väl vad stor konst gör med oss: omtumlar och får känslorna att svalla. Det gör Munch med bravur. En stor konstnär som väl förtjänat denna pampiga byggnad till museum.

Det känns befriande att bryta upp och återigen bege sig till tolfte våningen för att betrakta världen utanför i det trolska skymningsljuset.

Ute i den friska luften lyser aftonstjärnan klart över Akershus. Kajorna skränar i väldiga flockar i den mörkblå natthimlen och på det “sjunkande skeppet” i Oslofjorden. I horisonten kan ännu skönjas bleka ljusspår efter solen.

”Det sjunkande skeppet” heter egentligen She lies och ligger strax utanför operan.

 

Stadsbiblioteket Deichman Bjørvika

Utifrån är biblioteket kanske inte fullt lika spektakulärt som Operahuset eller Munchmuseet. Men skenet bedrar. Inne ruvar ett genomtänkt arkitektoniskt mästerverk.

Vi tar hissen högst upp till sjätte våningen (5m). Här är det fördraget för att hejda flödet av dagsljus. Så allt ljus på inre miljön!

Bibliotekarien Trina berättar om diskussioner med den lyhörda arkitekten i tidigt stadium. Högst upp har utrymme för vuxna skapats. Här är det upptaget till sista platsen nästan av pluggande eller lågmält diskuterande studenter eller vuxna som fördjupar sig i en bok, inte sällan med dricka och medhavd matsäck. Ju lägre vi går ner i trapporna desto mer utrymme för barns lek och förkovran.

Så städat går det tydligen inte alltid till. Trina talar om aktiviteter för barnfamiljer på helgerna. Då blir ljudvolymen högre. Vidare återkommer riktade aktiviteter mot unga, vars representant sitter med i biblioteksrådet. Det blir exempelvis dans, 0ch ungdomarna sägs i regel uppföra sig bra.

Biblioteket tycker vi är både imponerande och inspirerande.

I Oslofjorden har strömmen av bastubadare mattats av. Kanske har även de anfäktats av hunger när ögat har ätit sig mätt på storslagna futuristiska vidunder.

Den här delen av Oslo både överraskar och ger habegär. Vi återkommer gärna, kanske med badbyxor och handduk.

Stadsbiblioteket Deichman Bjørvika lyser upp som en stor lampa kvällstid.

Biblioteket har futuristiska former även invändigt.

Många trivsamma komponenter på biblioteket.


Läs mer

Tips: På onsdagkvällar från klockan 18 är det gratis inträde på Munchmuseet (gäller dock inte i juli och augusti). Information om Munchmuseet, inklusive öppettider och priser hittar du på museets hemsida.

Läs om Oslo operahus på Visit Norways hemsida.

Information om biblioteket Deichman Bjørvika hittar du på deras hemsida.

Denna sandstrand ligger bara ett stenkast från både operan och Munchmuseet.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.