La Palma lockar med natur och vandringar

Frukt, blomsterprakt och Atlanten – La Palma i ett nötskal.

Den hemlighetsfulla lilla kanariska ön La Palma lockar vandringsentusiaster från hela världen. På goda grunder. La Palma har begåvats med unikt varierande natur och vandringar i världsklass. Milda vintrar gör ön till optimalt resmål för vintervandringar och bad.

Välkommen till “La Isla Bonita” som denna vackra ö kallas på spanska! Denna lilla pärla för naturälskare och vandrare ligger längst i nordväst av Kanarieöarna. Vulkanutbrott, senast 1971, har gjort stora avtryck på såväl öns 85 000 invånare som landskapet. Det är svårt att vara oberörd inför det kusligt vackra ökenliknande landskapet med svarta bergsklippor av lava och aska.

Samtidigt har denna lilla ö med ytan av 706 kvadratkilometer så mycket mer som har fascinerat oss. Frodigt grönskande växtrike med både mandel- och drakblodsträd. Dramatisk bergskam som delar ön mitt itu och erbjuder hisnande vyer åt båda håll från kammen. Till det väl markerade vandringsstigar i klass med Schweiz. Ett paradis för naturälskare och vandrare.

Berg på La Palma

Vandring i La Palmas berg

 

Behagligt vinterklimat

Vandringsparadiset La Palma har ännu en styrka – behagligt vinterklimat med en genomsnittlig temperatur på uppemot 16 grader. Med andra ord, optimalt för vintervandring. Därför har vi valt att tillbringa två vintermånader där, januari och februari.

Samtidigt kan vädret skilja sig åt kraftigt mellan olika delar av ön. Medan man kan sitta på en uteservering och beundra Atlanten i kortärmat i Puerto Tazacorte, kan man behöva en tröja uppe i bergen. Dessutom kan vädret på vandringarna på högre höjd slå om snabbt och moln dra in. Vi har alltid haft beredskap för regn, kyla och dålig sikt. Om du läser om vår vandring till Routa de los Volcano  förstår du att det beror på att vi har blivit visa av egen erfarenhet.

Tack och lov har vi sluppit uppleva snö, men tydligen kan det snöa uppe i bergen, trots att La Palma ligger i höjd med Afrika. För att minska riskerna för att råka ut för oväder har vi alltid kollat väderprognosen innan vi har begett oss upp på högre höjder. Den metoden är närmast vattentät, men för att vara på den säkra sidan behövs regnkläder ändå alltid tas med.

Den svarta lavastranden vid Puerto de Tazacorte

 

Sköna vinterbad

På La Palma har vi också kunnat ta paus från upptäcktsfärder och pigga upp oss med ett bad i Atlanten. Mitt i vintern är temperaturen uppemot 20 grader, vilket känns rätt uppiggande. Ön består till största delen av klippor som stupar brant ner i havet. Atlantens vågor är ofta höga. Stränderna är få och täckt med svart lavasand. Det gäller att veta var de bästa stränderna finns. Många turister badar i Los Cancajos strax utanför Santa Cruz eller i den stora turistorten Puerto Naos, som har varmare klimat.

Vårt eget badtips är Puerto de Tazacorte, en mindre turistort med öns solsäkraste klimat. Fördelen med Puerto de Tazacorte är den stora piren som oftast skyddar stranden hyggligt från vågorna. Därför råder sällan badförbud. Ändå råder vi dig att alltid vara försiktig. Stranden är allt annat än långgrund. Vågornas kraft kan vara övermäktig. Drunkningsolyckor är tyvärr inte helt ovanliga på ön. En vän har klarat sig med nöd och näppe och det finns andra som dessvärre inte haft lika mycket änglavakt.

 

Astronomiska observatorier

Utöver vandringar finns möjlighet till andra upptäcktsfärder. Från hamnen i Puerto de Tazacorte utgår båtutflykter för att skåda valar och delfiner utanför öns kust. Eller varför inte vallfärda till de stora astronomiska observatorierna i Roque de los Muchachos högt upp i bergen?

La Palma uppskattas nämligen av stjärnskådare till följd av den klara luften. Öns speciella geografiska positionen och klimatet ger observatorierna i Roque de los Muchachos oftast fri sikt uppåt. Vi har vandrat förbi och sett observatorierna utifrån, men inte haft tid att gå in under vår mastodontvandring. För den intresserade går det att göra privata besök. Kruxet är att ta sig dit. Några bussar går inte.

 

Avspänd atmosfär

La Palma utmärks på flera sätt än den överväldigande och säregna naturen. Också mentaliteten är alldeles egen. Det är lätt att begå misstaget och likställa La Palma-invånarna med spanjorer. Men avståndet i mentalitet mellan “palmeros” och spanjorer är nog lika med avståndet till fastlandet. Ursprungsinvånarna på La Palma var guancher som var uppdelade i flera stammar med en hövding och utan jordbruk. Palmeros komplicerade relation till Spanien har nog sina rötter i att ön blev erövrad av Spanien efter blodiga slag på 1400-talet.

Vi upplever att det råder en mycket avspänd “ta dagen som den kommer”-atmosfär på ön och att lokalbefolkningen är mycket vänliga. De hejar glatt och verkar ha inneboende stoiskt lugn. Denna mentalitet kan nog förklara varför så många hippies har tagit sin tillflykt till ön. Vi har sett dem spela gitarr och sjunga av hjärtats lust på Puerto de Tazacortes strandpromenad. Men också vid övergivna hus på landet, som de verkar ha tagit över och driva jordbruk. På sätt och vis utgör La Palma ett alldeles eget kosmos, såväl mentalt som geologiskt och geografiskt.

Efter två månader på ön känns det att det återstår mycket mer att upptäcka på denna annorlunda kanariska ö.

Väggmålning i Los LLanos

En av många stor väggmålningar i Los Llanos


3 Tips för din vandringsresa till La palma

 1. Ta dig till La Palma. Det finns charterflyg direkt från Sverige, vintern 2018/ ordnar Solresor resor till La Palma. Men det går också bra att ta reguljärflyg från Sverige till Gran Canaria eller Teneriffa (kolla bara om du behöver byta flygplats) och sedan vidare med inrikesflyg till La Palma. Det finns även färja från Teneriffa, men det är oftast dyrare och tar längre tid.
 2. Vädret. Vädret kan skilja sig åt kraftigt mellan olika delar av ön. Bada nere i Puerto de Tazacorte samtidigt som det bara är några få plusgrader uppe i bergen. På vandringarna på högre höjd kan vädret slå om snabbt och moln dra in. De behöver ha beredskap för regn, kyla och dålig sikt. Och det kan snöa uppe i bergen, trots att La Palma ligger i höjd med Afrika. Om möjligt välj dag där prognosen är bra, särskilt viktigt om du ska upp i bergen på högre höjd. Vi valde Tazacorte för boende för det oftast är sol och behagligt varmt och begränsat med nederbörd där. Men man behöver inte åka långt för att vädret ska bli annorlunda, i El Paso bara drygt 7 kilometer bort fågelvägen är det  betydligt svalare, inte minst på nätterna på vintern, och dessutom ofta betydligt blåsigare än i Tazacorte. Vi har sett en tumregel som säger att för varje hundra meter i höjdskillnad sjunker den genomsnittliga temperaturen med en grad. På öns östra är det molnigare och betydligt mer nederbörd, vilket även gäller längst i norr. Så mest sol och värme är det på den västra delen av ön nära havet, som i Tazacorte eller Puerto Naos. Det här med vädret har också viss betydelse när man bokar boende. Ju högre upp och ju fuktigare del av ön, desto viktigare är det att boendet har värme. I vårt boende i Tazacorte behövde vi på två månader mitt i vintern däremot ingen värme alls.
 3. Planera dina vandringar med hjälp av information från http://www.senderosdelapalma.es/en/  Här finns utmärkt information om det mesta som rör vandring på La Palma. Den översiktskarta över alla vandringsleder som finns på ön använde vi flitigt när vi planerade våra vandringar. Den tillsammans med de utmärkt markerade lederna gjorde att vi faktiskt klarade oss utan att köpa en vandringskarta. På sidan finns också detaljerad information kring avstånd, höjdskillnader och tidsåtgång för olika vandringar.

Läs mer:

Spektakulära vandringar på La Palma.
Ta bussen till La Palmas vandringar.
3 bästa orterna att på på för vandring på La Palma
Äta gott på La Palma.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

 1. Angelika skriver:

  Eure Beschreibung über die verschiedenen Wetterzonen finde ich sehr informativ und hilfreich.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Thank you Angelika! The huge differences in climate between different parts of the island surprised us. Extremely important for hikers to be prepared for.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.