Vandra och upplev Ruta de los Volcanos svarta magi

Svart lava och berg

Naturens svarta magi. Under vandringen längs Ruta de Los Volcanos kan du uppleva vulkaner och svart lavalandskap.

När du känner dig varm i vandringskläderna är det definitivt dags för en av öns mest berömda turer: Ruta de los Volcanos. Bered dig på att uppleva något du kanske aldrig varit med om förr: vulkaner och svart lavalandskap, naturens svarta magi.

Under denna höghöjdsvandring upp mot 1 900 meter som högst tar du dig till bergskammen som delar ön mitt itu. Tänk dig en takterrass där du kan kika åt alla håll, så ungefär är det – bara att det inte råkar finnas så många takterrasser med sådana spektakulära vyer. En klar dag kan du se Teide på grannön Teneriffa – Spaniens högsta berg.

Naturens kraft kan göra sig påmind på flera sätt. Snabba väderomslag är vanliga. I slutet av vår vandring väller molnen in utan förvarning in. Snabbt, genomträngande. Med en gång upplever vi nederbörd, sämre sikt och kyla. Genast tar vi på oss regnjacka och varm tröja. Det är en egendomlig upplevelse att gå genom molnen.

Lava, berg och dimma

Hisnande vulkanlandskap – och lika hisnande väderomslag.

 

Lika oförmodat klarnar det upp och ett lavalandskap vidöppnar sig. Det alltigenom ödsliga svarta landskap med små närmast grusliknande stenar och aska bryts av något vidunderligt: till synes självlysande ljusgröna små tallar. Vandringen fortsätter en bra stund i detta trolska landskap där det gröna lyser upp den svarta lavan.

Lava, gulgröna småtallr och moln.

I det närmaste självlysande små tallar – och moln som drar in.

 

Det blir lite gripande att trampa i lavan som var dödligt hett för historiskt inte alltför länge sedan. När vi nalkas Fuencaliente känns det på något vis som en lättnad. Grönska, skog, civilisation.

Vi har just klivit ur lavans trolska värld. Vi andas ut. Något liknande har vi aldrig varit med om.


Vandringsfakta

Längd: Cirka 18 km.
Uppskattad längd i tid: 5-6 timmar.
Startpunkt: Ta buss till Centro Visitantes de La Caldera de Taburiente utanför El Paso och därifrån en taxi till Refugio del Pilar (kostade 12 euro 2017). Därifrån följer du vandringsleden GR131  hela vägen.
Slutpunkt: Fuencaliente (Los Canarios), där finns buss.

Tänk på: Denna vandring går på hög höjd. Den bör helt undvikas när väderprognosen tyder på nederbörd eller hård vind. Och är det soligt och varmt är solhatt, solglasögon och gott om vatten mycket viktigt.

Vandringsinformation: Översiktskarta över alla vandringsleder på ön. Detaljerad information kring avstånd, höjdskillnader och tidsåtgång för olika vandringar.


Alla våra vandringar på La Palma

1. Lagom vandring att starta med: Puerto de Tazacorte till Los Llanos.
2. Vandra på lantliga stigar från Puntagorda till Puerto de Tazacorte.
4. Ökenvandring från Fuencaliente till öns sydspets.
5. Vandring på förtrollade stigar från Santo Domingo till Puntagorda.
6. Vandra i norr – från El Tablado till Barlovento.
7. Idafe och Cascade de los Colores slår det mesta.
8. Sikta högt mot Refugio Punta de los Roques.
9. En gång i livet-vandringen till Mirador de los Andenes och Los Sauces.
10. Vandra genom La Zarzas regnskogsliknande sagovärld.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sara skriver:

    Med tanke på hur storslaget det ser ut på bilderna kan jag tänka mig att det var en otrolig upplevelse i verkligheten! Första bilden påminner nästan om något från sagan om ringen!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Hej Sara! Precis den associationen vi fick. Närmare bestämt Mordor. Fascinerande, men på något viss också lite skrämmande. Bör upplevas på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.