Äta gott på La Palma

Bananstock

Bananodlingarna präglar landskapet på La Palma

På La Palma verkar det mesta i frukt- och grönsaksväg kunna odlas. Så under vår vistelse kunde vi njuta av såväl närodlad, välsmakande avokado som perfekta, solmogna mangos.

 

Fantastiska frukter och grönsaker

Den största matbehållningen för oss på La Palma var utan tvivel den mycket goda tillgången på färska grönsaker och frukt. Aldrig var vi ätit så god avokado och mango som de dagsfärska vi kunde köpa på bondemarknaden (söndagsförmiddagar) och i saluhallen i Los Llanos. Och då var vi tydligen inte ens där när avokadon är som bäst, som sades vara senare under våren. Det mesta verkar odlas på La Palma, även om förstås inte allt är moget samtidigt. Bananer, apelsiner, tomater, papaya, auberginer, mandlar, ja även sockerrör finns där. Juicen från sockerrör  vi prövade på Mercadillo de Puntagorda (öppet på helgerna), var intressant men inte en favoritdryck.

Avocado på träd

Avokadon som vi köpte på marknaden var de godaste vi ätit. Och på många håll vandrar vi förbi avokadoträd.

 

Men var finns den färska fisken?

Om tillgången på färsk frukt var utmärkt så undrade vi var den färska fisken fanns.  I mataffärerna i Tazacorte, denna ort ett stenkast från havet och fiskebåtarna, hittade vi inte minsta lilla färska fisk. Fanns månne någon väl fördold fiskhandel som vi missade? Det fanns visserligen färsk fisk att köpa i Los Llanos, men med tanke på värmen, avståndet till lägenheten och avsaknad av bil, var det inte något rimligt alternativ. Så färsk fisk avnjöt vi istället på någon av restaurangerna på strandpromenaden i Puerto de Tazacorte. Här serverades grillad fisk med den svarta lavastranden och Atlantens vågor som inramning.

Fläsksvål i gofiomjöl kräver viss tillvänjning.

 

Inhemska specialiteter – vi väljer kaffet

I Los Llanos provade på några av öns specialiteter på restaurangen Don Escaldón. Fläsksvålarna i gofiomjöl var ju intressanta, men blev inte någon favorit på första försöket. Inte minst lite svårt att vänja sig vid den dammiga upplevelsen som gofiomjölet gav. Däremot tyckte vi båda att getgrytan var en riktig höjdare (varianten med kanin var inte lika god). Så god att vi till och med bad om en doggybag för att kunna ta med oss resterna hem. Och portionen var så riklig att dessa rester räckte till en fullödig måltid för två dagen efter. Under de flesta längre vandringar hade vi med oss matsäck som avnjöts i naturen oftast med vidunderlig utsikt. Ett undantag var dock när vi under en vandring på öns västra sida passade på att äta bra friterad mat tillsammans med den egenbryggda ölen på Cerveceria Isla Verde utanför Tirajafe. Öl smakar ju som bäst efter en lång och svettig vandring uppför en brant ravin.

Kall öl efter en varm uppförsvandring på Isla Verde

 

Om vi får välja en enda La Palma-specialité ropar vi unisont: barraquito! (uttalas barakitå). Barraquito är en varm kaffedrink med sötaktig kondenserad mjölk och likör (likören går att välja bort). Denna oemotståndliga drink för gottegrisar serveras med lite pudrad kanel ovanpå och ibland även med lite smulade kex. Den kan drickas för sig när som helst på dagen eller som (flytande) efterrätt. Vi blev stammisar på ett lunchställe i Puerto de Tazacorte där valfritt kaffe ingick i dagens lunch. Ni kan förstås ana vilket kaffe vi valde!

Kaffe barraquito

Kaffe Barraquito är ibland mer en efterrätt än en dryck.


Text: Kerstin och Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Angelika skriver:

    Ja, das ist wirklich sehr schade, daß man keinen frischen Fisch direkt in Tazacorte einkaufen kann für zuhause!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Actually rather astonishing. Hope somebody in the fishing business in Tazacorte is reading this post. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.