Vandra längs Stevns klint i Danmark
Bara någon dryg timme från Öresundsbron hittar du det spektakulära världsnaturarvet Stevns klint. Häng med på en vandring utmed hela klinten!
Busstricket
Klockan tio går en gratis elbuss från Rødvigs hamn till Bøgeskov Havn. Den tar vi! Följer en dryg timmes sightseeing genom bygden i maklig takt. Upplägget är att vandra från Bøgeskov Havn längs hela Stevens klint trampesti, en 21 kilometer lång vandring som, med några få undantag, följer klinten. I och med att vandringen slutar i Rødvig slipper vi gå fram och tillbaka.
(Tips i fall du vill korta ner vandringen med cirka 6 kilometer utan att missa en meter av klinten, stig av bussen vid Mandehoved.)
Bøgeskov Havn
Bøgeskov Havn har en liten strand med badbrygga och restaurangen Traktørstedet intill (lunchbuffe klockan 11-15). Vi börjar vandringen och undrar var klinten är. Det korta svaret är att klinten kan ses från Mandehoved. Det långa svaret är att klinten börjar strax efter Bøgeskov Havn, men marken är privat och passage är otillåten.
Så vi marscherar inåt land på en föga trafikerad väg. Vi är mitt på den danska landsbygden! Skränande måsar i skyn och fågelläten från den täta skogen intill, vajande syren, åkrar och hästhagar. Hus här och var. Från vår vindlande väg skymtar emellanåt ett turkosblått hav. Och det är, tack och lov, genomgående välskyltat.
Framför oss öppnar sig en oändlig raksträcka, flankerad av kornfält som redan gått i ax. Sedan närmar sig havet och klinten!
Holtug Kridtbrud
Äntligen kan vi lämna vägen och ta en stig. Så småningom är vi vid Holtug Kridtbrud. En gång ett kalkbrott, sedermera ett naturreservat för att skydda den speciella floran och faunan här. För första gången under vandringen kan klinten skönjas. Och vill man så kan man göra en avstickare till stranden för en ännu närmare titt. Men vi får mängder av andra tillfällen under vandringen så vi fortsätter till Mandehoved.
Mandehoved
Vid klinten i Mandehoved ska man se sig om för här brukar pilgrimsfalk synas, världens snabbaste fågel. Här finns ett fågeltorn och även spår efter kalla kriget – en stor rund boll som förmodligen inhyste en radarstation.
Kalkbrottet Stevns kridtbrud
Vi står och tittar än på klinten än på kalkbrottet Stevns kridtbrud. Här har vädermakterna och havet skulpterat kalkstensklippans ojämnheter i över 60 miljoner år. Och här har människan brutit kalk i modern tid och lämnat raka kanter efter sig.
Vi står och begapar denna pedagogiska uppvisning.
Vi står och studerar kalkbrottets djupa skåra, som demonstrerar att klinten är avsevärt bredare än den synliga klippan.
Vi tittar ner för de tre dammarna i kalkbrottet. Vattnet är klart och overkligt turkosblått.
Detta ögonblick tar vi med oss.
Sedan går vandringen, och livet, vidare. Först i kanten av en bilväg – och mot havet igen. Klintbranten är som närmast blott ett par meter bort – och uppemot 40 meter ner. Nere ruvar havet. Och vågorna, vars brus följer oss. Naturen är ständigt närvarande och det måste även vi vara. Ty naturen är mäktig och inte ofarlig. Det påminns vi om. Gång på gång. Ras här, avspärrning där. Människan ska veta sin plats.
Det danska odlingslandskapet gör sig påmint med spannmålsodlingar, gröna, vajande fält inåt land. Och så klippan som stupar rakt ner i havet. Båda världar finns, sida vid sida.
Stevns fyrcenter
En vit fyr med öppen dörr är oemotståndlig, och 27 meter senare står vi på den högsta punkten över Stevns klint – sammanlagt 48 meter över havet. Vyerna är 360-gradiga, och värda varje steg i trappuppgången.
Vidare genom en grön kokong en bit – med havet bredvid. I fjärran reser sig Möns klint ur havet. Osökt jämför vi denna vandring med den utmed Möns klint. Den här vandringen går i stora stycken jämte klinten på ena sidan och ett grönskande danskt odlingslandskap inåt land. Plus ett pärlband av begivenheter längs vägen. På Mön är omväxlingen större – ömsom kargt, ömsom skog och lite gamla betesmarker. Dessutom är det betydligt mer kuperat, med runt 500 höjdmeter på en rundvandring.
Højerups gamla kyrka
Nu avtecknar sig Højerups gamla kyrka, en storartad begivenhet med en dramatisk historia. Historien om kyrkan är oemotståndlig. Kyrkan är en liten och gammal kalkstenskyrka från 1300-talet. Vi går in och noterar både svalbo och utsökta kyrkmålningar från 1357 eller 1358, ingen vet exakt. Det är inte därför vi är inne. Delarna av kyrkan vi är ute efter brukar ligga längst fram: koret, altaret och altartavlan. Alla dessa delar har en gång stått här. I närmare 600 år. Fram till år 1928. Då rasade de 40 meter rakt ner i havet – koret, altaret och altartavlan. Raset pågick i en minut.
En skälvande minut så var allt över och friden sänkte sig återigen över den sargade kyrkan. Koret, altaret och altartavlan var borta för evinnerlig tid. Det tomma gapet längst fram i kyrkan ersattes så småningom av en terrass. Terrassen balanserar på stupets rand och bjuder på en hisnande utsikt och den sägs vara förstärkt. Vågar du stå där?
Observera dock att porten till terrassen är stängd vid starka vindar.
Ståpäls
Vid kyrkan finns en av de få platserna där det är möjligt att ta sig ner och uppleva klinten nere från klapperstensstranden. Östersjön andas i lugna dyningar och doftar tång. Härifrån betraktar vi Stevns klint nerifrån och upp: tydliga ränder tyder på att klinten består av olika material, däribland krita, kalksten och fisklera.
Detta påminner om varför Stevns klint fick ett erkännande som Unesco:s världsnaturarv 2014, Danmarks andra världsnaturarv utöver Vadehavet (som delas med Tyskland och Nederländerna). I fiskleran finns nämligen världens mest synliga dammrester efter den stora smällen då en asteroid krockade med jorden för drygt 65 miljoner år sedan. Dammrester efter den stora smällen finns överallt i världen. Men bara här kan de ses med blotta ögat.
Geologiintresserade och allmänt vetgiriga kan få ståpäls för mindre. Och vill man få ännu mer ståpäls så rekommenderar vi ett besök i Stevns Klints Experience lite längre fram under vandringen.
Nästa begivenhet längs vandringen är Stevnsfort militäranläggning, följd av Stevns Klints Experience, som håller till intill gamla Boesdal kalkbrott.
Nu är vi återbördade vid startpunkten i Rødvig. I kvällssolen ser vindsurfarnas upptåg lekande lätt ut, och vackert. En minnesvärd kväll rundar av en oförglömlig vandring längs ett Unesco världsnaturarv.
Vandringsfakta
Startpunkt: Bøgeskov Havn
Slutpunkt: Rødvigs hamn
Längd: Cirka 22 kilometer
Höjdmeter: Cirka+/- 150 meter.
Tid: Cirka 6 timmar.
Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.
Obs: Mellan Bøgeskov Havn och Holtug Kridtbrud går vandringen längs mindre bilvägar en bit från klinten och havet. Även en bit från Stevns kridtbrud går i kanten av en väg.
Tips: Vill du enbart gå längs havet och klinten kan du med fördel stiga av bussen vid Mandehoved och vandra därifrån till Rødvig.
Läs mer:
– Inlägg från alla våra vandringar i Danmark hittar du här.
– Inlägg från en tidigare vandring vid Stevns klint hittar du här.
Text: Eyal
Bild: Kerstin