Åk längdskidor och testa skidskytte i österrikiska Ramsau

I längdskidsparadiset Ramsau bättrar Eyal på sin åkteknik tillsammans med skidläraren Hermann Lettner.

 

Österrikiska Ramsau är som gjort för längdskidor – och vintervandringar. Alpbyn ligger på en höghöjdsplatå med 220 kilometer spår. Från platån kan man blicka över oändliga vidder, snötyngda träd och dramatiska alper. Här ska vi slipa på vår åkteknik för att sedan bege oss ut på en skidtur alldeles på egen hand. Skidskytte är dagens joker.

 

Felicia Norrby Rydin

Men först en annan överraskning, en svensk skidlärare i Ramsau. Genom slädkusken Anton får vi reda på att den unga längdskidåkerskan Felicia Norrby Rydin jobbar som lärare vid den välrenommerade skidskolan Fit & fun. Givetvis vill vi prata med henne!

Vi möter henne vid skidskolan alldeles intill längdspåren.
Hur kommer det sig att du jobbar som skidlärare i Ramsau?
– Jag hade tävlat mycket i Sverige och var sugen på Österrike. Så jag googlade och såg att Ramsau är bäst på längd. Så när jag såg en annons om att de sökte en skidlärare slog jag till.

Det är nu din andra säsong här. Vad gör att du trivs här?
– Det är mycket som är toppen här, det är ett superställe! Längdskidåkningen, att det finns så många ställen att äta på när man tar paus från åkandet, mycket sol och en annan kultur. Jag har träffat så många glada människor här.
– De flesta som kommer hit är österrikare, många är barnfamiljer och äldre. Få svenskar hittar hit.

Ramsau har inte bara vackra vyer, utan även enorma möjligheter till längdåkning med 220 kilometer skidspår.

Härligt att tanka solenergi i ett vackert vinterlandskap.

 

Hos polisen

Tyvärr skulle Felicia till Sverige för en Vasaloppsträning så vi får en annan skidlärare. Han heter Hermann Lettner och är en polis som nyligen gick i pension efter 40 års tjänstgöring. Det märks, karln har pondus så det skvätter om det. Skidlärare har han varit länge som hobby vid sidan av.
– Att vara skidlärare är inget jobb för mig, det är bara roligt!

De närmaste två timmarna är pedagogiskt upplagda. Hermann visar, vi övar och får rak och tydlig återkoppling. Tänk vilka dumma tekniska misstag vi autodidakter har begått i en herrans massa år! Vilken tur att vi har fått en så bra skidlärare.

Vielen Dank, Hermann!

Före detta polisen Hermann Lettner drillar Eyal i åkteknik.

 

“Jokern”

Innan vi tar avsked undrar Hermann om vi har lust att testa skidskytte. Skidskolans ägare Reini Kaurzinek är nämligen gammal österrikisk mästare i skidskyttestafett.

Vi är lite tagna på sängen. Ändå känns beslutet självklart: Gärna!

Trots att mina händer efter närmare två timmars lektion är halvfrusna går det hyggligt bra att i liggande ställning – enklare än stående  – träffa med ett lasergevär: två träffar av fem på första försöket. Kerstin lyckas ännu bättre: tre av fem på första försöket och fem av fem på det andra, dock med ett extra skott.

Sist får vi en pratstund med mästaren Reini Kaurzinek. Trevligt det med!

Häftigt att testa skidskytte!

Det blev en träff!

 

Ut och lek!

Nu har vi 220 kilometer spår att leka på, 125 kilometer klassiskt och 95 skate. Så nu ska vi praktisera allt som Hermann lärt oss!

Väl i Ramsau ska vi självklart inte glömma att njuta av den grandiosa utsikten över Dachsteinmassivets hundratals bergstoppar på upp mot 3 000 meter; platån vi åker på är på 1 100 meter.

Därför väljer vi spår med små höjdskillnader och åker lugnt och avspänt. Efter en stunds skidåkning kommer vi in i rytmen som Hermann talade så varmt om. Vyerna förhöjer verkligen åkupplevelsen!

Mysig skidåkning på egen hand i Ramsau.


Läs mer

Läs om våra andra upptäcktsfärder i Österrike, du hittar inläggen här.

Inlägg om alla våra vandringar i Österrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.