Åk släde runt Kulmberg

Det är en oförglömlig naturupplevelse att åka släde vid Dachsteinmassivet i Österrike.

Storartade Dachsteinmassivet vid Ramsau i Österrike kan avnjutas på flera sätt. Tillbakalutad på en släde är en lika avspänd som oförglömlig naturupplevelse. 

 

“Österrikes bästa släderunda”

Kusken Anton Schrempf pysslar i lugn och ro med sina hästar och spänner dem för släden. Först Evita och sedan Achilles, hennes förstfödda son. Han är släkt med Hans Schrempf, som startade slädekörningen här i Ramsau på 1970-talet. När hästarna inte behövdes i jordbruket och turismen började ta fart i efterkrigstidens välstånd.
– Hoppa på, nu ska vi göra Österrikes bästa släderunda! säger Anton.
Jag sätter mig bredvid honom och drar en filt över benen. Hästarna sätter i gång och tar oss ut på turen runt Kulmberg.

På vilket sätt är denna slädetur den bästa? undrar jag.
– Vi är på en platå på omkring 1 100 meters höjd. Vyerna över de dramatiska bergen runtom oss är fantastiska. Det är en rundtur så man ser nya vyer hela tiden. Och nu har vi dessutom sol!

Eyal njuter av färden på första parkett bredvid kusken Anton Schrempf.

Storartade Dachsteinmassivet som kuliss.

 

En runda om dagen

Anton är tacksam att prata med. Han har humor, han är trevlig och har lätt för skratt.
– Jag har gjort det här i 14 år. Det roligaste med mitt jobb är att vara ute i naturen, med de här fantastiska bergen runtom. Bergen är mitt kontor. Och jag får träffa folk från hela världen!

Det märks på hans tindrande ögon hur mycket han gillar sitt jobb.
– Det viktigaste i mitt jobb är att bygga upp tillit till hästarna. De känner mig sen födseln så de litar på mig. Tillit är viktigt för när de blir skrämda hör de min röst och blir genast lugna igen.

En sådan runda med släde tar två timmar och hästarna gör bara en runda om dagen. En runda om dagen är lagom med motion, framhåller Anton.
– På den nivån är de väldigt motiverade och gillar det. Du ser att de springer frivilligt och hör att de frustar av glädje.

Det är förbluffande hur självständiga hästarna är, hur väl de känner till sträckan. I god tid inför varje uppförsbacke tar de sats så snön yr. Då kan de ta backen av bara farten. Häftigt att känna dessa vackra djurs kraft när de springer och drar släden med sig. Allt mellan vi tre njuter av färden, fläkten och de obeskrivliga vyerna av berg i vinterlandskap. Solljuset och lyckan flödar i samma takt.

Vid enstaka tillfällen märks att Anton inte bara njuter, utan även jobbar: när han växlar. För när vi korsar en väg behöver slädens medar växlas till hjul.

Det är sent på eftermiddagen och det märks att skymningen är på gång. Solljuset över alptopparna och alplandskapet är behagligt mjuk. Allt blir, om möjligt, ännu vackrare. Det är så turen kommer att fastna i våra minnen.

Tack, Anton, för en oförglömlig tur!

Vi får inte nog av vyerna.

Tack, Anton Schrempf för den oförglömliga turen!


Läs mer

Du hittar mer information om slädturer i området på turistinformationens hemsida.

Läs om våra andra upptäcktsfärder i Österrike, du hittar inläggen här.
Inlägg om alla våra vandringar i Österrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.