Råkan som råkade ägget

Råkan verkar ha hittat ett guldägg!

Jakten om mat pågår ständigt ute i naturen. En kamp på liv och död. Det gäller bara att vara därute och öppna ögonen. På det viset fick vi syn på råkan och ägget mitt i gapet!

 

Spektakel för oss

Måhända, men för djuren är det på blodigt allvar. De måste ju få föda!

Så även råkan, en svart fågel vars kropp och näbb är större än kråkans. En rejäl och allätande fågel som råkade bevista strandängarna utanför Mölle denna vackra vårdag. Och vad får den se? Ett stort vitt fågelägg, möjligen av strandskata eller kanske gravand. Smaskens! Ingen av föräldrarna ruvar för ögonblicket, de kanske håller på och fräschar upp sig i vattenbrynet några meter bort, ett tillfälle som råkan för allt i världen inte tänker försumma! Å, vad den skyndar sig, öppnar gapet så brett den förmår och flyger i väg med ägget i näbben.

Likt missiler flyger strandskator rakt mot råkan, det blir bokstavligen nära ögat för råkan, ändå råkar den inte illa ut, utan behåller ägget, hur enträget strandskatorna än strider. När de inser att striden är förlorad landar råkan några tiotal meter bort på strandängen. Med vana rörelser äter den upp rubb och stubb – några skalrester hittar vi inte vid vår besiktning på plats senare. Sedan ilar råkan vidare, på jakt efter ett annat ägg eller vad som helst ätbart.

Naturen kan tyckas vara hjärtlös. Men så är det förstås inte. Naturen är bara naturen. Och den pågår mest hela tiden, utan mänskligt moraliserande.

Här söker den sig till en lugnare plats med sin dyrbara last.

Man kan nästan tro att råkan tänker svälja ägget helt.


Läs mer

På samma tema, läs vårt inlägg om strandskatan och havsörnen här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.